TERRA SIGILLATA

Zdravím Vás kolegové, vkládám do katalogu tento polní nález terry sigillaty. Terra sigillata je velmi kvalitní keramika červenohnědého zabarvení, římského původu nebo pocházející z římských provincií. Má matný nebo lesklý povrch a je vyrobena z jemné hlíny červeného, oranžového nebo hnědého odstínu. Keramika je hladká nebo zdobená plastickým vzorem s nízkým reliéfem. Pálena je při teplotě kolem 1000 °C. Před vypálením je povrch pokryt slabou vrstvou hliněné glazury, která obsahuje koloidní roztok železitého jílu. Tato glazura způsobí matný povrchový lesk keramiky. Reliéf na keramice byl ve starověku vytvářen vtlačováním razítek z pálené hlíny do měkkého střepu. Podle podobnosti tohoto postupu s vytlačováním obrazců do pečetního vosku získala tato keramika svůj název (lat. terra = země, hlína a sigilló = pečetit. Zde se jedná se o fragment s částí dekoru. Rozměry 34 mm x 19 mm, síla střepu v nejsilnějším místě je 5 mm, hmotnost 1,74 gramu. Nález byl předán do Archeologického ústavu AV ČR v Dolních Dunajovicích pro zaznamenání místa nálezu. Ať se Vám daří a přeji krásné nálezy.

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Keramiken (1 Meinung) Scarmasax: Keramiken

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

TERRA SIGILLATA
TERRA SIGILLATA
TERRA SIGILLATA
TERRA SIGILLATA
TERRA SIGILLATA
TERRA SIGILLATA
TERRA SIGILLATA
TERRA SIGILLATA
TERRA SIGILLATA
TERRA SIGILLATA
TERRA SIGILLATA
TERRA SIGILLATA
TERRA SIGILLATA

Fundumstände

Lokalität:Jihomoravský kraj
Bodenzustand:Feucht
Fundtiefe:0 cm
Verwendeter Detektor:Zrak
Abgegeben an: AUAV Dolní Dunajovice
12 Stimmen
12 Stimmen
angezeigt:
1706x,
Kommentare:
7,
Finder:
Scarmasax Scarmasax
Fotografiert:
der 13. September 2023,
Eingefügt:
der 17. September 2023

Kommentare

Moc zajímavé a poučné povídání. Nález 👍😸

No výborně. Ta se jen tak nevidí, ale teda u vás na Moravě je rozhodně větší šance, než někde v severních Čechách :-D

Super a tady vzácný nález.
S těmi razítky je to jinak.
Reliéf je z formy, a forma se zdobila razítky s reliéfy.
Sigillata se to ale jmenuje podle kolků, které na ní často byly - od výrobce samotné nádoby nebo formy nebo majitele dílny.

V barbariku se tato jemná červená keramika často napodobovala (tedy jen pro fajnovější klienty), jen už ta hlína nebývala tak jemně plavená, jako na sigilatu ;-) Ale červená bývala taky. Stejně mám tyhle nálezy ráda...

zobrazeno: 1111 :-O :-D

Tak jsem se zajímal o závěsky doby římské a dočetl jsem se, že se jako závěsky po provrtání používaly i zlomky tvé nalezené keramiky. Ale nepíšou, jestli si obrousili nějaký vyobrazený motiv či si vybrousili svůj tvar. Ta červená je výrazná. Zajímavé.

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben