Trhací zátka Švabín

Ze zahrady, ještě jde trochu vidět, nápis:asi BRAUREI ŠVABÍN PIVOVAR+střepy z pivovaru.

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Abreißstopfen (1 Meinung) Detec: Abreißstopfen

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Trhací zátka Švabín
Trhací zátka Švabín
Trhací zátka Švabín
Trhací zátka Švabín
Trhací zátka Švabín
Trhací zátka Švabín

Fundumstände

Lokalität:Plzeňský kraj
Bodenzustand:Feucht
Fundtiefe:9 cm
2 Stimmen
2 Stimmen
angezeigt:
1063x,
Kommentare:
16,
Finder:
Detec Detec
Fotografiert:
der 19. Februar 2020,
Eingefügt:
der 19. Februar 2020

Kommentare

Švabín u Zbiroha

První zmínka o vaření piva ve Švabíně se datuje do roku 1397.

Současný vzhled pivovaru pochází z roku 1567. Přestavba a rozšíření celého objektu bylo provedeno na začátku 18. století, v době kdy pivovar vlastnil rod Lobkoviců. Projekt vypracoval Giacomo Antonio de Maggi a následně ještě upravil Giacomo Antonio Canevalle. Samotnou stavbu provedl zednický mistr Jiří Hlavsa z Lidic u Kladna. Po rekonstrukci pivovar produkoval 3 800 hl piva ročně.

Další výraznou rekonstukci provedl v polovině 19. století nový majitel panství Henry Bethel Strousberg. V té době dosahoval výstav pivovaru 17 000 hl piva, nejvíc ve své historii. Prý v době kdy Strousberg přijel poprvé do Zbiroha, nechal zde uspořádat hostinu po 2000 lidí.

Po Strousbergově krachu panství převzal rod Colloredo - Mansfeldů. Roku 1863 si pivovar pronajal Ignaz Goldberger a následně jeho syn Karel. Ten nechal přestavět varnu na parostrojní pohon a vybavil ji měděnými nádobami. Dále byla postaven dvoulískový hvozd a budova sklepů.

V době druhé světové války byl v období 1942 až 1945 pivovar mimo provoz. Po válce přešel pod národní podnik Západočeské pivovary.

Definitivně byl provoz pivovaru ukončen 2. 11. 1952.

Po roce 1989 byl záměr vybudovat z objektu rekreační welness centrum s restaurací a minipivovarem, projekt ale nedokončený zkrachoval. Dnes je snaha objekt, který se dochoval v autentickém stavu z poloviny 16. století, zapsat jako kulturní památku.

Moc děkuji za tolik cenných informací. ;-) :-)

ty dva rybníky měli rybáři pronajmute jeste nedávno. Asi před rokem to koupil nějaký Rus, rybáře okamžitě vyhnal a rybníky jsou od te doby k.o... V lese Bukov je skládka láhví z tohoto pivovaru. No a hned nad tím jsou bývalé zkušební šachty Strousberga, krále železnic, kde našel pouze rudu s vysokým obsahem fosforu.. A ten pivovar je celkem dezolat. Jako smradi jsme tam lezli po půdách. Taky to mělo pěkný sklepení. Skoda toho baráku.

Právě ta první trhačka byla z části jednoho z těch vypuštěných rybníků.

Ta Švabínská 10

Na starých lahvích je i svabinska 19. To musel byt hrozny utrejch😀

To jo :-D a nevíš jak by ty zátky mohly být staré

Ty staré lahve mají ten uzávěr drát-špunt. Tak tohle bude asi ta poslední várka. Ale stejně super. Řekl bych ze to okolí je hrozná skládka bordelu.

No ona je u toho pivovaru taková 120 cm díra a v ní jsou ještě pozůstatky lahví, můžu sem přidat fotky těch střepů, vybral jsem si ty, co mají na sobě nějaký nápis. V té díře jsou samé střepy rozbitých lahví za těch let. Na jednom střepu jde vidět část slova Mansfeld. ;-)

Okolo Zbiroha je téměř všechno kolorádo😀. Lesy, rybníky. No a potomci to tu stále vlastní, takže rozbité lahve asi žádné terno. Možná tak nějakou nerozbitou. Ale to se stačí někde v okolí zeptat v hospodě. Myslim, ze by každý neco vytáhnul ze stodoly😀.

:-D :-D :-D

Jediné největší co tam bylo byl spodek obří lahve :-D

V devadesátých si kamaráda otec nechal ve Staropramenu udělat rozbor vody ze studní. Ze prý tam obnoví pivovar. Jeho syn dluhy jeste nezaplatil🙄. I to k tomu patří..

Škoda, že po tolika letech pivovar skončil a nevěděl bys proč? :-)

Asi jako většina pivovaru po válce. Státní podnik, a hotovo. Ale je dobre, ze se jich opět spousta probudila k životu a dá se to pít😀

:-D :-D :-P :-P

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben