Vajca

Když je dneska ten den kamení..
Už je to nějakou dobu co jsem ho dostal darem.
Bylo mi i řečeno o co se jedná ale...ale 😂🤷🤷

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Mineralien (3 Meinungen) jatamitoda: Mineralien, 123Martin: Mineralien, Wladyslav: Mineralien

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Vajca
Vajca
Vajca
Vajca
Vajca
Vajca
Vajca
Vajca
Vajca
Vajca
Vajca
Vajca

Fundumstände

Fundtiefe:999 cm
Verwendeter Detektor:Dar
2 Stimmen
2 Stimmen
angezeigt:
834x,
Kommentare:
9,
Finder:
Ory Ory
Fotografiert:
der 1. Juli 2022,
Eingefügt:
der 1. Juli 2022

Kommentare

Hrachovec, resp. hrachovec v kombinaci s vřídlovcem = variety minerálu aragonitu. Odrůda hrachovec (pisolitická struktura) a odrůda vřídlovec (páskovaný, vrstevnatý) je v podstatě jedno a totéž, jen ten vnější vzhled... Vytvářel a vytváří se u nás v ČR okolo karlovarských vřídel. Nalézán byl (a stále je, ikdyž prý už méně) při výkopech při stavebních pracích. Dělaly se z toho i upomínkové předměty, tedy spíše z vřídlovce.
V každém případě hezký mineralogický vzorek, může být už i cenný. Jen bych na to nedával tu hnusnou olezlou rezavou nanicovatou nezajímavou minci :-D Tu bych tedy vyhodil :-D

Dobrý rozbor a závěrečné věty.... :-D :-D :-D

Děkuji za podrobné info :-) ;-)

Zajímavý minerál i výklad 👍

To je zkamenělá bublanina moji prapraprabáby. Teď vážně hezkej kousek ještě jsem neviděl.

Hmmmm Cairgorm, a jak to vzniklo nevis prosim?A nemnel bys nekdy cas zepsut i ty moje sutry?Diiik.

Boro1 vím jak to vzniklo.

Aragonit je kosočtverečně (rombická soustava) krystalující uhličitan vápenatý CaCO3

Uhličitan vápenatý (CaCO3) je rozpustný ve vodě, je proto obsažen i v teplých (termálních) pramenech KV. Když se dostane teplá voda s rozpuštěnými minerály na povrch, okamžitě se mění podmínky, teplota a tlak, a minerály ve vodě rozpuštěné z ní krystalizují (vysrážejí se), v KV tak vzniká aragonit ve dvou odrůdách, hrachovec a vřídlovec.

Hrachovec vzniká postupným obalováním zrnek písku a nabalováním dalšího materiálu a jejich stmelování u přirozených výronů vřídelní vody do koryt vodních toků, proto má v konečném stadiu pisolitickou strukturu. Páskovaný vřídlovec vzniká "klidnějším" usazováním, např. i v potrubích, která postupně vrstvička po vrstvičce zanáší, a při výměně potrubí pak "vřídelní kámen" poskytoval surovinu pro upomínkové předměty.

Další forma aragonitu jsou např. známá sintrová výzdoba jeskyní - krápníky - např. Zbrašovské aragonitové jeskyně v Teplicích nad Bečvou. To vše jsou tzv. kryptokystalické (skrytě krystalované) odrůdy aragonitu.

Aragonit se ale vyskytuje i ve velkých samostatných krystalech, okem viditelných jedincích. V ČR je nejznámější a vlastně světově jedinečná (zákonem chráněná) lokalita vrch Číčov, u Hořence u Bíliny, kde se nachází průhledné žluté krystaly aragonitu v délce několika cm a v drahokamové kvalitě, ze kterých lze, jako z jediné suroviny na světě, brousit žluté průhledné tzv. fasetové brusy pro sbírky broušených drahých kamenů (jen pro sbírky, je měkký a štěpný, do šperků nepoužitelný).

Uhličitan vápenatý krystalizuje ale běžněji v jiné soustavě - soustavě klencové, a vzniká všem známější minerál - kalcit, který pak tvoří horninu zvanou vápenec. Aragonit i kalcit jsou součástí i tzv. vodního kamene, oba zanáší např. varné konvice... 8-)

Vidím že tam mám chibu :-D : kryptokystalické - správně má být kryptokrystalické

Ory, kamaráde, je to šutr.

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben