Vajca

Když je dneska ten den kamení..
Už je to nějakou dobu co jsem ho dostal darem.
Bylo mi i řečeno o co se jedná ale...ale 😂🤷🤷

Artifact category

Identified category:
User feedback: Minerals (3 názory) jatamitoda: Minerals, 123Martin: Minerals, Wladyslav: Minerals

Log in and help identify this find.

Photo

Vajca
Vajca
Vajca
Vajca
Vajca
Vajca
Vajca
Vajca
Vajca
Vajca
Vajca
Vajca

Circumstances of the finding

Depth of the finding:999 cm
Used detector:Dar
2 votes
2 votes
viewed:
829x,
comments:
9,
finder:
Ory Ory
photographed:
1 July 2022,
loaded:
1 July 2022

Post

Hrachovec, resp. hrachovec v kombinaci s vřídlovcem = variety minerálu aragonitu. Odrůda hrachovec (pisolitická struktura) a odrůda vřídlovec (páskovaný, vrstevnatý) je v podstatě jedno a totéž, jen ten vnější vzhled... Vytvářel a vytváří se u nás v ČR okolo karlovarských vřídel. Nalézán byl (a stále je, ikdyž prý už méně) při výkopech při stavebních pracích. Dělaly se z toho i upomínkové předměty, tedy spíše z vřídlovce.
V každém případě hezký mineralogický vzorek, může být už i cenný. Jen bych na to nedával tu hnusnou olezlou rezavou nanicovatou nezajímavou minci :-D Tu bych tedy vyhodil :-D

Dobrý rozbor a závěrečné věty.... :-D :-D :-D

Děkuji za podrobné info :-) ;-)

Zajímavý minerál i výklad 👍

To je zkamenělá bublanina moji prapraprabáby. Teď vážně hezkej kousek ještě jsem neviděl.

Hmmmm Cairgorm, a jak to vzniklo nevis prosim?A nemnel bys nekdy cas zepsut i ty moje sutry?Diiik.

Boro1 vím jak to vzniklo.

Aragonit je kosočtverečně (rombická soustava) krystalující uhličitan vápenatý CaCO3

Uhličitan vápenatý (CaCO3) je rozpustný ve vodě, je proto obsažen i v teplých (termálních) pramenech KV. Když se dostane teplá voda s rozpuštěnými minerály na povrch, okamžitě se mění podmínky, teplota a tlak, a minerály ve vodě rozpuštěné z ní krystalizují (vysrážejí se), v KV tak vzniká aragonit ve dvou odrůdách, hrachovec a vřídlovec.

Hrachovec vzniká postupným obalováním zrnek písku a nabalováním dalšího materiálu a jejich stmelování u přirozených výronů vřídelní vody do koryt vodních toků, proto má v konečném stadiu pisolitickou strukturu. Páskovaný vřídlovec vzniká "klidnějším" usazováním, např. i v potrubích, která postupně vrstvička po vrstvičce zanáší, a při výměně potrubí pak "vřídelní kámen" poskytoval surovinu pro upomínkové předměty.

Další forma aragonitu jsou např. známá sintrová výzdoba jeskyní - krápníky - např. Zbrašovské aragonitové jeskyně v Teplicích nad Bečvou. To vše jsou tzv. kryptokystalické (skrytě krystalované) odrůdy aragonitu.

Aragonit se ale vyskytuje i ve velkých samostatných krystalech, okem viditelných jedincích. V ČR je nejznámější a vlastně světově jedinečná (zákonem chráněná) lokalita vrch Číčov, u Hořence u Bíliny, kde se nachází průhledné žluté krystaly aragonitu v délce několika cm a v drahokamové kvalitě, ze kterých lze, jako z jediné suroviny na světě, brousit žluté průhledné tzv. fasetové brusy pro sbírky broušených drahých kamenů (jen pro sbírky, je měkký a štěpný, do šperků nepoužitelný).

Uhličitan vápenatý krystalizuje ale běžněji v jiné soustavě - soustavě klencové, a vzniká všem známější minerál - kalcit, který pak tvoří horninu zvanou vápenec. Aragonit i kalcit jsou součástí i tzv. vodního kamene, oba zanáší např. varné konvice... 8-)

Vidím že tam mám chibu :-D : kryptokystalické - správně má být kryptokrystalické

Ory, kamaráde, je to šutr.

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top