Z Nursie...

Nedávno, polní pych
28*22*0,5mm takto
Cu
Svatostka, Sv. Benedikt z Nursie
... plíšek, na který se clovek boji byť jen špatně podívat, aby se nerozplynul. Moje druhá, celkem ještě čitelná. Koukal jsem kolegovi Cobrovi do přehledu, podle typu a stylu 17. stol.? :)

Kategorie des Artefaktes

Identifizierte Kategorie:
Ansichten der Benutzer: Benediktiner-Medaille (3 Meinungen) Wladyslav: Benediktiner-Medaille, suk58: Benediktiner-Medaille, Master2: Benediktiner-Medaille

Melden Sie sich an und helfen Sie, diesen Fund zu bestimmen.

Fotografie

Z Nursie...
Z Nursie...
Z Nursie...
Z Nursie...
Z Nursie...

Fundumstände

Lokalität:Středočeský kraj
Bodenzustand:Feucht
Fundtiefe:10 cm
Verwendeter Detektor:Deus
11 Stimmen
11 Stimmen
angezeigt:
792x,
Kommentare:
14,
Finder:
Janek67 Janek67
Fotografiert:
der 1. November 2022,
Eingefügt:
der 4. November 2022

Kommentare

Náhodou krásná svátostka a pořád ještě pěkně čitelná. Takovou jsem tu ještě neviděl takže velká gratulace příteli z pod Brd :-) ;-)

Pěkná Janku, ale už to má nahnutý 8-) :-D Tyhle kopu většinou po smrti 8-) :-D

Ta se mi hodně líbí.. ;-)

Pěkná,grt :-)

Je pěkná, Jendoslave. ;-)

Dík chlapci :-).
A Ave, příteli z jihu🙋
Peťane, máš recht, krom těch dvou samý smrtaci :-)

Ano, je to jako s Fiatem, klepou to z nočníků 8-) :-D

moc pěkná, akorát bych si dovolil upřesnit to datování. Prodávat medaile jako odpustky bylo Benediktínům dovoleno až od roku 1741, resp. papežskou bulou od roku 1742. Tedy bude nejspíš z 18. století, podle toho stylu nejspíš z první půlky.

to by musela být nějaká neoficiální produkce, to se nedá vyloučit, ale z odkazu není jasné, jak přišel kolega Cobra na to 17. století, tak těžko říct. Tyhle plechový svátostky se sice vyskytujou v druhý polovině 17. století, ale i v první polovině 18.

Dík Martine. Asi ji teda nabidnu do Roztok, když to jsou jedny z prvních, pravděpodobně. Má labuť bude mít tentokrát asi smolika :-D

Ano je to 17.stol. a nejedná se ale odpustek nýbrž ochranný amulet s formulí proti zlému. Prvopočátek výroby tohoto konkrétního kusu samozřejmě neznám, ale existují i starší kusy již ze 16.stol. A samozřejmě tento motiv pokračuje až do dnes. ;-)

Diky :-)👍

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben