Benediktýnský fenik, …

…, Benediktova medaile, popřípadě jako podtyp těchto svátostek křížový závěsek sv. Benedikta či Benediktův kříž.

Ahoj všem,
možná tak trochu polezu do zelí Cobře, která připravuje rozsáhlejší pojednání o sv. Benediktovi a jeho svátostkách, ale i já jsem trochu zapátral, poté co jsem nalezl tento Benediktův kříž, a který byl zaevidován jako čtvrtá svátostka sv. Benedikta v chrudimském muzeu.

Kult spojený s křížem sv. Benedikta vznikl v 11. století.

První medaile s vyobrazením sv. Benedikta jsou v jižním Německu doloženy po roce 1647 respektive od roku 1660. (V roce 1647 byl objeven v metském klášteře obraz s popis kříže sv. otce Benedikta pocházející z počátku 15. století, který se stal předlohou novověkých kopií. Velkou popularitu získaly Benediktovy feniky v souvislosti s čarodějnickým procesem ve Straubingu (1647). Tehdy šest obžalovaných čarodějnic vypovědělo, že nedokázaly získat kontrolu nad klášterem v Metách kvůli tomu, že tam byl zahrabán jakýsi mocný kříž – Benediktův.)

Za hlavní místo výroby Benediktových medailí se pokládá Salzburg, konkrétně dílna benediktinského kláštera sv. Petera v Salzburgu. Zboží se vyrábělo v masovém množství a již na konci 17. století se kromě Německa a Rakouska rozšířilo také v Alsasku, Švýcarsku a Francii. Výroba, alespoň pokud jde o medaile, pokračovala i v průběhu 18. století a dnes je známo několik stovek variant (snad až 600) těchto výrobků.

Sv. Benedikt (480 – 543) jako katolický mnich a zakladatel západního mnišství, je patronem Evropy, učitelů, horníků, mědirytců, rolníků, umírajících, všech studujících a od roku 1957 i speleologů. Jeho atributy jsou berle, malý had nebo dráček, havran, chléb, kniha, koule, pohár, rozpuklá číše - mísa, síto, trní.

Pokus otrávit Benedikta – legenda o prasklém poháru.
Mniši z Vicovaru žádali Benedikta, aby se stal jejich opatem, ale nechtěli dodržovat pro ně jím vyžadovanou příliš přísnou askezi*, a proto se ho pokusili otrávit. Ale před napitím z poháru s jedem mu Benedikt žehnal a ten po ukončení motlitby praskl. Z vyprávění mé babičky, která měla ve čtyřicátých letech vypůjčenou knížku od jistého majitele koloniálu a na jejíž název si již nevzpomněla, jsem se dozvěděl: Jed byl připraven z výluhu bylin, bolehlavu a jiných, a jako horký byl smíchán s vínem a nalit do poháru. Zřejmě značným rozdílem teploty nápoje a poháru došlo k jeho prasknutí, shodou okolností po vysloveném žehnání. U jednoho z mnichů se hnulo svědomí z důvodu nebeského zásahu a s prosbou o odpuštění vyložil Benediktovi záměr jeho bratrů. Benedikt neváhal a ještě ten den v noci jejich společenství opustil.

Když se poohlédnu po tom, co je v našem okolí spjato se sv. Benediktem, je na prvním místě bývalý Benediktýnský klášter v Podlažicích založený ve 12. století a vypálený husity v roce 1421. Většina z vás ho bude znát ve spojení s Ďáblovou biblí (Codex Gigas_Obrovská kniha), která tam vznikla počátkem 13. století. Dnes na jeho místě stojí kostel sv. Markéty Antiochijské.

Pokud navštívíte klášter v Břevnově, obdržíte medaili sv. Benedikta a k ní kartičku se základními informacemi:
“Kříž svatého otce Benedikta bývá součástí benediktinské medaile. Na jedné její straně je kříž svatého otce Benedikta s exorcizmem, na straně druhé obraz světce — patriarchy západního mnišství (6. stol.). Podle tradice má kříž i medaile svůj původ v zázračném uzdravení hraběte Brunona z alsaského Egisheimu, pozdějšího papeže Lva IX. (1048 až 1054) — jako mladík byl kousnut jedovatou ropuchou (tehdy se věřilo, že ropuchy jsou jedovaté), ve snu pak spatřil sv. Benedikta, jak mu klade na ústa kříž a tak ho uzdravuje. Od 11. do 17. stol. byla úcta ke kříži svatého otce Benedikta neoficiální; nejstarší památka na projevy této úcty byla r. 1647 nalezena v klášteře v Mettenu — obrázek a popis kříže sv. otce Benedikta z r. 1415, podle něhož byly později benediktinské medaile zhotovovány. Bullou papeže Benedikta XIV. (1742) získal břevnovský opat Benno II. Löbl oficiální formuli pro svěcení medaile a odpustky spojené s jejím nošením. Až do r. 1844 měli oprávnění k svěcení medailí pouze benediktini z českomoravské kongregace. Kříž na medaili sv. Benedikta je znamením Kristova vykupitelského díla; ve víře ve spásnou moc Kristova kříže Benedikt již za svého života vykonal mnoho zázraků — znamením kříže sv. Benedikt zaháněl ďábla. V lidové tradici se medailka používala jako ochrana (případně lék) proti uštknutí lidí i dobytka a také proti živelním pohromám. Benedikt byl ctěn jako patron dobré smrti; v některých provedeních je obraz sv. Benedikta na rubu medaile doprovázen textem »Eius in obitu nostro praesentia muniamur — Jeho (tj. Benediktova) přítomnost ať nás chrání při našem umírání.« “

Pro mě se stal sv. Benedikt patronem rodinného tepla. Když jsem si vybíral svého zippáka padla volba na gravírované zdobení s motivem keltského kříže a uzlu. Poté se ale objevila nabídka sv. Benedikt, a bylo rozhodnuto. Takže nám teď každý den sv. Benedikt pěkně zatápí, samozřejmě myšleno v chvalitebném slova smyslu.

S pozdravem Martin

* Askeze - původně znamenala jakoukoli formu praxe, jíž se upevňuje disciplína. Pojem asketa pak značí toho, kdo se prakticky zříká světských zájmů, aby mohl dosáhnout pokroku v duchovním životě. V určitém kontextu může askeze znamenat též určitý druh umrtvování či trýznění těla.


Literatura a obrazová příloha:
https://www.academia.edu/2651422/Frol%C3%ADk_Musil_Omelka_%C5%98ebounov%C3%A1_2010_A_find_of_pair_of_Benedictus_s_crosses_from_Chrudim_Hradebn%C3%AD_street
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%98%C3%A1d_svat%C3%A9ho_Benedikta
https://cs.wikipedia.org/wiki/Benedikt_z_Nursie

pro další info můžete zajít i sem:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Podla%C5%BEick%C3%BD_kl%C3%A1%C5%A1ter
https://cs.wikipedia.org/wiki/Codex_gigas

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Benediktinská medailka (1 názor) quo_vadis: Benediktinská medailka

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Benediktýnský fenik, …
Benediktýnský fenik, …
Benediktýnský fenik, …
Benediktýnský fenik, …
Benediktýnský fenik, …
Benediktýnský fenik, …
Benediktýnský fenik, …
Benediktýnský fenik, …
Benediktýnský fenik, …
Benediktýnský fenik, …

Okolnosti nálezu

Lokalita:Pardubický kraj
Stav půdy:Suchá
Hloubka nálezu:5 cm
5 hlasů
5 hlasů
zobrazeno:
2373x,
komentářů:
3,
nálezce:
quo_vadis quo_vadis
vyfotografováno:
7. února 2021,
vloženo:
20. února 2021

Komentáře

Hezké počteníčko

Moc pěkný bádání Martine ;-)

Pěkně napsané - taby bude brzo konkurece jak víno ;-) A to je jenom dobře :-D

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru