Brácho, pojď do lesa

Dnešní domácí válenda skončila, když jsem vešel s chutí na hledání do pokoje, kde seděl můj bratr a dloubal se v telefonu.
Začal jsem ho přemlouvat, aby šel do lesa, kde jsme před pár dny našli pár pěkných věcí.
Brácha začal nabízet úniková řešení, aby nemusel jít, ale nakonec jsem ho přesvědčil, když jsem se otočil se slovy, že jdu sám.
Les je pár set metrů od chalupy, takže nebyl problém se tam dostat.
Začali jsme hledat u okraje, namazali jsme se vodičkou proti komárům a klošům, kteří aktuálně okupují všechny okolní lesy a šli jsme do zakeříkované oblasti, kde normálně nacházíme hřiby. Šli jsme nejprve k menší dubině a brácha tam vytáhl rozpláclou guli a já se otočil do keříků, kde jsem si sliboval více nálezů.
Když jsem přišel, vykopl jsem skoro hned pěkný a celý arsenbronzák a začal šmejdit kolem se slinou v koutku úst, která zaschla po kopání železa (zbytek nožíku, vedle jeho měděná část, proto kopání, železa nekopem).
Se sníženým sebevědomím po prošmejdění zbytku keřů a s bráchovým naléháním na rychlejší postup jsem se vydal dál podél cesty, vedle které jsem si začal zase trochu věřit.
Najednou pěkný signál. Začnu vtipkovat, že najdu stříbro a kopu v pěkné, písčité půdě. Najednou vytáhnu měděné nebo mosazné srdíčko. S potěšením začnu zkoumat jeho bývalé účely a když mne nic moc nenapadne, zvednu se a promáchnu nad dírou. Signál. Začnu přemýšlet nad tím, jak zde nějaká holka vysypala svoji kapsu plnou nějakých šperků a pouťáků, takže s očekáváním nějakého měděného prstýnku s vypadlým kamenem začnu rozšiřovat díru a po chvíli prstem vydloubnu minci. Srdce zaplesalo a nyní jsem měl sliny na obou koutcích úst.
Začnu ji šmrdlat mezi prsty a přemýšlím nad pětníkem první republiky, nebo nějakém půlkrejcaru FJI.
Najednou mi patina začala být trochu podezřelá a já si začal prohlížet hranu. Stříbro. Jeho svit na mne ve slunečních paprscích prosvítal skrze koruny dubů, lemujících cestu vedle. Já zavolal na bratra. Přišel a já mu ukázal minci. Začali jsme procházet prostor kolem u keřů, stromů a cesty, ale už nic.
Vydali jsme se na konec lesa a spokojeně odešli domů a naložili se jak dva buřti do bazénu :).

Jedná se o 1 krejcar Maxmiliána II. Emanuela Bavorského, tedy pokud se nepletu. Rok 1721 ;).

Coin data

Identified coin: Maximilian II. Emanuel (Bayern) (1662–1726) – 1 Kreuzer (1 Krejcar) (č. 2674) Maximilian II. Emanuel (Bayern) (1662–1726) 1 Kreuzer (1 Krejcar)

User feedback

Diameter: 14,0 mm
Mintage area:
Ruler: Maximilian II. Emanuel (Bayern) (1662–1726) (2 názory)
year of mintage: 1721 (1 názor)
Nominal: 1 Kreuzer (1 Krejcar) (2 názory)
Material: Billon (Cu+Ag) (1 názor)
Coin ID: Maximilian II. Emanuel (Bayern) (1662–1726) – 1 Kreuzer (1 Krejcar) (č. 2674) (3 názory) Mongolsonn: 2674, nastezce: 2674, suk58: 2674

Log in and help identify this coin.

Photo

Brácho, pojď do lesa
Brácho, pojď do lesa
Brácho, pojď do lesa
Brácho, pojď do lesa
Brácho, pojď do lesa
Brácho, pojď do lesa
Brácho, pojď do lesa
Brácho, pojď do lesa
Brácho, pojď do lesa
Brácho, pojď do lesa
Brácho, pojď do lesa

Circumstances of the finding

Location:Liberecký kraj
State of soil:Dry
Depth of the finding:6 cm
Used detector:Equinox 600
17 votes
17 votes
viewed:
3567x,
comments:
13,
finder:
peetea peetea
photographed:
13 July 2023,
loaded:
13 July 2023

Post

Omáčka jak má být, palec za oboje 👍😊

👍👍👍🍀

Pěknej Maxík, buřtíku. :-D👍

Paráda grt

Počtení a nálezy 👍🏻👍🏻

Díky všem :-)
Mno lehkou buřtitidou trpíme, takže jsme k tomu zas tak daleko nebyli :-D

Nádhera! 👍🙂 Gratulace

Jen ze zvědavosti jaká je cena takového nálezu to je to co mě zajímá. Každopádně nejsem ten typ který by hledal pro peníze ale proto aby si to dal do obýváku a kochal se historií. Jinak nádherný nález grt... ;-)

To bych si upřímně ani netroufnul tipovat, záleželo by na stavu a tohle by nebylo ani do sta korun.
Pro mě to má hodnotu spíše osobní a historickou, tedy to, že vlastně v ruce držím kus historie, něco, co někdo měl i stovky let přede mnou a teď to zase drží někdo úplně jiný, což by si asi ten co ji ztratil, ani nedokázal domyslet :-)

Zároveň mě nálezy co najdu nutí hledat, co to bylo, za koho byly vyraženy, jak se sem mohly dostat a další okolnosti, u kterých se něco přiučím a pokud se jedná o něco s opravdu zajímavou historií, měli by k tomu mít přístup archeologové popř. veřejnost ;-)

Parádní, gratulace 👍👍👍

Jsem to špatně napsal pardon myslel jsem s archeologického hlediska jakou to má hodnotu. A jinak s tebou plně souhlasím. Je to zkrátka velký kus historie

Z archeo moc ne. Kdyby jich tam bylo více, tak už by to asi zajímat mohlo, ale tuto tam někdo jen vytrousil ;-)

Aha tak děkuju za info 😉

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top