Ferdova desítka

Zdravím. Neděle 14.4.2024 byla na duben dost teplá. Vyšli jsme s kolegou na naše nové naleziště už po sedmé hodině ranní. Nikde nikdo a před námi dlouhá a trochu tajemná lehce svažitá rokle. Že tady byl pohyb lidí dříve i dnes jsme pochopili už posledně. Vyndáváme nádobíčko a dáváme se v rozestupu do toho.

Již prvním kopem nalézám stříbrňák salcburského arcibiskupství z roku 1672. No, začíná to dobře, ale abych tím pěkným začátkem už nevystřílel všechny náboje, napadá mě. Je trochu poškozený, ale náladu mi zvednul hodně. Netáhli jsme se sem nadarmo. Jde se dál. Postupně nalézám 3 dvouhellery, desetník z první republiky, plombu a dokonce pětikačku z roku 1980.

Sluníčko už začíná docela pálit ale domů se nám ještě nechce. „Poslední půlhoďka“ mrkneme na sebe. No, ještě by to něco chtělo, napadá mě a pevně tisknu cívku centimetr nad zemí. Najednou mám slabší ale čistý signál. Vyberu lopatkou hlínu z dobrých 15 cm a zahlédnu větší zelené kolečko s vroubkovanou hranou. Protáhne se mi obličej, protože to přece podle těch vroubků nemůže být nic moc starého. Navíc podle barvy měďák… Beru minci do ruky a zahlédnu letopočet 1939…Dvacáté století, no to by odpovídalo těm vroubkům, říkám si. Jenže pak tu minci promnu párkrát mezi prsty a pod tou zelenou barvou začne prosvítat stříbřitá barva. Že by to byl nakonec velký stříbrňák? Podívám se znovu pozorněji na ten letopočet a…taky by to mohlo být 1839!

No, uvidím doma, co z toho nakonec vyleze. Tuto minci nalézám poprvé. Kolegovi se pochlubím salzburským stříbrňákem a tady tou zachovalou mincí. Až doma mi začíná být pomalu jasné, že to musí být stříbro. Jednak už jsem začal tušit, o co by se mohlo jednat a hlavně…ve slabé chelatonové lázní se tento ferdův stříbrný desetikrejcar postupně vybarvil v celé své kráse…

Po delší době konečně stříbrňák neminiaturních rozměrů…

Ať to pípá😊

Coin data

Identified coin: Ferdinand V. (1835–1848) – 10 Kreuzer (10 Krejcar) (č. 539) Ferdinand V. (1835–1848) 10 Kreuzer (10 Krejcar)

User feedback

Diameter: 23,0 mm
Weight: 3,60 g
Mintage area: Rakousko-Uhersko (1 názor)
Ruler: Ferdinand V. (1835–1848) (1 názor)
year of mintage: 1839 (1 názor)
Nominal: 10 Kreuzer (10 Krejcar) (1 názor)
Material: Stříbro (Ag) (1 názor)
Coin ID: Ferdinand V. (1835–1848) – 10 Kreuzer (10 Krejcar) (č. 539) (1 názor) Zlatokop777: 539

Log in and help identify this coin.

Photo

Ferdova desítka
Ferdova desítka
Ferdova desítka
Ferdova desítka
Ferdova desítka
Ferdova desítka
Ferdova desítka
Ferdova desítka
Ferdova desítka
Ferdova desítka
Ferdova desítka
Ferdova desítka
Ferdova desítka
Ferdova desítka
Ferdova desítka

Circumstances of the finding

Location:Jihomoravský kraj
State of soil:Dry
Depth of the finding:15 cm
Used detector:xp orx
17 votes
17 votes
viewed:
349x,
comments:
7,
finder:
Zlatokop777 Zlatokop777
photographed:
15 April,
loaded:
16 April

Post

Krásný kolečko 👍👍👍

Krásnej s parádní patinou... 👍🙂

Pánové cutora a Venda17 díky :-) No na místě jsem měl za to, že je to jasný měďák. Pak mi ale přišlo divný, proč by měl Ferda V. stříbrnou trojku a měděnou desítku :-)

:-)

Tahle vodnatelná hlavička se mi 13 let vyhýbá. Mám od něj jenom 6ku 1848 a ta je bez hlavy.
Takže gratulace...

Parádička 👍

Když čumím na tu mapu R-U, tak si říkám, zda to nebylo obrovskou chybou rozložit takovej stát.
Hory - moře - ourodné nížiny - thermální lázně... a upírovo doupě 😉

Harymar: já jsem 3 roky o žádnou minci Ferdy V. - až na jednu přepůlenou - ani nezavadil a za posledních 14 dní mám už dvě - trojku a desítku. Zaplaťpánbů za nové nouzové naleziště, protože u nás je skoro všude zaseto:-)
JackWhite: Ono to pnutí v Rakousku-Uhersku už bylo moc velké a zdaleka nejen z českých zemí...Překvapilo mě ale, že podle mých poznatků na mnohonárodnostní Rakousko-Uhersko nijak zasněně nevzpomínají ani samotní Rakušané. To v Maďarsku je podle mě dodnes cítit větší smutek nad rozpadem velkého Uherska...

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top