Ještě k prstenu s ornamenty či písmem

Tak opět něco aktuálního k prstenu, který jsem zveřejňoval v srpnu. Názory odborníků na stará písma se liší. Jeden čte nápis zleva doprava, jiný zprava doleva, jeden dokonce na výšku. Jeden v něm vidí některé hebrejské znaky, jiný starořečtinu a další znaky fénické. Většinou se shodují na 2 hebrejských znacích, ostatní jim smysl nedává. Na doporučení Muzea v Roztokách jsem si zajistil na vlastní náklady rozbor kovu (spektrometr XRF a po dvou odlišných výsledcích elektronovým mikroskopem) a výsledek? Cu 88,4%, Zn 10,3 a Pb 1,3%. Tedy materiálem je mosaz. Datování od roku nula k současnosti. Bylo mi doporučeno RTG vyšetření, které zobrazí vrstvu pod patinou a písmo se tak stane čitelnějším. Písmo nebylo do prstenu vyryto, ale jedná se zřejmě o odlitek. Záhadou zůstává poškození prstenu, které svědčí o nějakém hrotu (trojúhelníkový tvar otvoru), snad dýka ? Ještě k té mosazi: může jít o artefakt starý 200 až 2000 let. Nejvíce mi k prstenu sedí názor Achaba Haidlera, že Šporkové (na jejichž bývalém panství se artefakt našel) byli, cituji "pěkný hint". Přivedli poprvé zednáře do Čech, zajímali se o astrologii a stejně jako Valdštejnové se obklopovali okultisty a alchymisty. Možná má prsten se Šporkem, který vlastnil do roku 1840 lovecký zámeček v Kostomlatech, nějakou souvislost. Tenhle Špork chtěl okouzlit své současníky výrobou různých replik starých šperků, zbraní a podobně. I když na tom samém místě byla před Šporkovým zámečkem tvrz a hrad (místní si ještě na zahradě bývalé fary pamatují jakési rozvaliny), a tak kdoví, jak se prsten do této lokality dostal. Nejdou určit archeologické okolnosti, jedná se, jak jsem psal v komentáři k nálezu, o prakticky povrchový nález. Je samozřejmě ještě možnost zajistit detailnější rozbor kovu i se stopovými prvky a dle tohoto určit lokalitu, kde byl prsten vyroben a zmiňované prosvícení RTG kvůli určení písma. Jak se člověk do něčeho zabere, tak mu to nedá, aby zjišťoval více a více....tak ještě uvidím, co bude v mých finančních možnostech a zda to má vůbec význam.

Artifact category

Identified category:
User feedback: 10. Bronze rings (2 názory), Unidentified objects (1 názor) HonzaH37: Unidentified objects, odysseus: 10. Bronze rings, Franz1983: 10. Bronze rings

Log in and help identify this find.

Photo

Ještě k prstenu s ornamenty či písmem
Ještě k prstenu s ornamenty či písmem
Ještě k prstenu s ornamenty či písmem
Ještě k prstenu s ornamenty či písmem
Ještě k prstenu s ornamenty či písmem
Ještě k prstenu s ornamenty či písmem

Circumstances of the finding

Location:Středočeský kraj
State of soil:Dry
Depth of the finding:2 cm
15 votes
15 votes
viewed:
1590x,
comments:
26,
finder:
HonzaH37 HonzaH37
photographed:
30 September 2020,
loaded:
9 October 2020

Post

Ten motiv, to má jako představovat rybu? ...

A co nějaké analogické artefakty (přímo prsteny), to jsi nezkoušl hledat? ...

Nic podobného jsem nenašel, atypický tvar, atypické znaky......fakt netuším. Zkouším i zahraniční univerzity a znalce starých písem a artefaktů) např. v Jeruzalému, ale výsledek zatím žádný.

;-)něco podobného sem viděl u výrobců goblénů,přes ten háček mohli utahovat uzlíky.

To "poškození" bude jen nedolité místo, defekt. Nepředstavoval bych si pod tím nic jiného. ...

Nedolité místo, se domnívám, by nebylo takto ostře ohraničeno, vypadalo by jinak :-)

Proč myslíš? To může jen klamat. Odlejval jsem mnoho let. ...

Já už jsem si také svoje odlil ..... :-)

Vypadá to jako uroboros ale je to jak píše Cobasico jen odlomené. Já bych do toho peníze nedával. Na prstenu jsou jen ozdoby. Lidské oko není dokonalý nástroj. Já nedávno viděl obraz od Boticceliho na náramkovém renesančním kování a nakonec se to vyjevilo jen jako květinový motiv. Podle mě je to prostě bronzový prsten 18-19.století.

áno, taky liju.......a dost....
- to "poškození" - zajímavé, že je to zrovinka na konci toho motivu, kde je "tlama obludy"
- zkus nožem bodnout do něčeho podobnýho a uvidíš, že to nejde vytvořit takovej krásně čistej zářez, navíc by hrnoucí se materiál od špičky tu díru úplně roztáhnul, není možný udělat takovejhle "jehlan" , i otřepy by zůstaly
- to není uděláno mechanicky, je to nedolité a proto -možná- prsten skončil ve šmelcu, bo s tou nedokonalostí byl nenositelnej
- a to se nezmiňuji o nesmyslnosti bodání do prstenu, kdyby to bylo v boji, cokoliv by po prstenu sklouzlo, max. by rýhu dýka lapkova učinila.....

Nevím prsten je to pěknej ale přijde mi že stoho delas až moc velkou vědu :D

Ten defekt mohl vzniknout např. poškozením formy unitř. Nemyslím, že by něměli kov (slitinu) dostatečně roztavený a o dostatečné teplotě, ale uvnitř formy se mohl její kousek uvolnit a ten pak zapříčinil to, že tam vzniklo takové nedolité místo. Dneska to může hodně klamat, protože je na prstenu poměrně silná vrstva patiny (alespoň to tak vypadá). Taktěž mohlo kovolitci do formy něco (kousek hlíny/jílu, kamínek) spadnout a on si toho nemusel všimnout.

Tady bych asi předpokládal nějakou hliněnou/jílovou formu spíše než nějakou vyškrabávanou z "šutru". Jestli měli voskový model "zabalenej" do hlíny/jílu, tak se něco takového stát mohlo.

Občas se mi stalo, že se ve formě (sádrový) uvolnily (při vypalování forem) různě velké (v milimetrech) částečky sádry a ty pak způsobovaly různé defeky. Horší bylo, když člověk nedodržel teplotu, to to ve formách nedoteklo a pak dělal zmetky. ...

Pěkný kousek, zajímavý tvar obroučky ... :-)

A úplně nejhorší bylo, když člověk pořádně nevysušil formu. :-D K prstenu - jsou artefakty, které prostě nevyřešíme. Když si vzpomenu, co všechno jsem jako kluk odlil ( mince, šperky, amulety) a většinou poztrácel po polích a lesích, tak až někdo budete hledat v prostoru Brdských lesů Záskalská přehrada - Valdek, tak máte nad čím bádat do smrti. Vzhledem k tomu, že byly doby, kdy se padělaly starověké artefakty ve velkém ( v Itálii celé dílny na "Římské mince"), jeví se mi tato možnost jako poměrně pravděpodobná. Prsten měl být záhadou hned po vyrobení a je jí dodnes. Zkus obejít staré hřbitovy, jestli se některý rov neklepe, jak se autor prstenu tam dole chechtá.

steelfalco: Ale ty jsi se na kovolitce jenom tak jako hrál! :-D ...

To je pravda. Vrcholem mého kovolitectví bylo, když jsem synkovi odlil z cínu asi 400 vojáčků - bitvu u Slavkova. Ale i s děly! :-D :-D :-D

:-O :-O :-O to je mazec...

Tak to jsi dobrej, bitva u Slavkova. :-D :-O

pche, že vraj bitva u slavkova.......
- já odlil celou kely femily :-D :-D :-D :-O

:-D :-D :-D

:-D :-DLuku,na femily stačí jedna formička prasátka :-D :-D :-D

Dobrý den, několik osobních překladů :

Hebrejština :

1. : tento týden (Nasvědčuje teorii o snubním prstenu.)

2. : vstaňte a rolujte

3. : vstaňte a bláto

4. : vstaňte a opovrhuje

5. : vstaňte a zarezervuje si

6. : vstaňte a jděte zpět

7. : vstaňte a houpej te se

8. : vstaňte a jděte

Řečtina :

1. : nedorozumění (třikrát různě)

2. : chybně

3. : slečna minout

Latina :

1. : Ona je moje. (Nasvědčuje teorii o snubním prstenu.)

2. : Ona je můj poklad. (Nasvědčuje teorii o snubním prstenu.)

Upozornění, některé teorie počítají s obrácením prstenu.

Přikláním se k trojce z hebrejštiny. Jedná se o prsten k 70. narozeninám, kdy vstanete a máte bláto na hřišti. :-D :-D :-D Vážně vzato, pokud by byl překlad z latiny "Ona je moje", bylo by to skvělé řešení. :-)

Pánové po bližším zkoumání jsem došel k závěru že by mohlo jít o byzantský raně středověký prsten!!!

Dobrá práce :-)

Jinak k danému místu, myslím si, že jde o místo kde byl prsten špatně odlit (drobné nebo uvnitř) a pak bylo dané místo vyraženo to se často u některých litých předmětů stává, např. se to stává často u seker když jsou špatně odlité.
Jednu takovou jsem měl, a našel jsem takový kus krumpáčem a konzultoval daný nález s odborníkem a on řekl že se to stává při častém používání často.

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top