K.K. Metalwaarenfabrick

Á konečně mincička! Řekl jsem si, když jsem toto kolečko po sadě zrezlých šroubů, beztvarých plíšků a vršků od piva nedávno nalezl. Až po hrubé očistě od hlíny se ukázal hrbolek uprostřed. Hmm, takže knoflajz. No, koneckonců než aby to byl můj desátý kreuzer nebo heller FJI, tak to raději knoflajz. Knoflíků zase tolik nemám a kreuzery a hellery FJI se na mých nalezištích tak nějak přemnožily a už je nemám kam dávat.

Jinak zkratka K.K. před názvem výrobce knoflíků značí císařsko-královský (německy Kaiserlich-königlich) a u nás byla zpopularizována třeba filmem C a K. polní maršálek s Vlastou Burianem v hlavní roli z roku 1930. První československá republika se přirozeně snažila od dědictví rakousko-uherské monarchie skoro na všech frontách vymezit a distancovat a z této známé monarchistické zkratky si dělala legraci.

Ale mnozí R-U výrobci si ji naopak hrdě dávali před svůj název a viditelně jí označovali své produkty, protože se jí nemohl pyšnit kdekdo a dodávala ve své době výrobku jakýsi pomyslný punc serióznosti a kvality. Za takovouto optickou přidanou hodnotu se ovšem v obchodě vždy musí trochu připlatit.

Ostatně nic nového pod sluncem ani v dnešní době…

Artifact category

Identified category:
User feedback: Brass (1 názor) Zlatokop777: Brass

Log in and help identify this find.

Photo

K.K. Metalwaarenfabrick
K.K. Metalwaarenfabrick
K.K. Metalwaarenfabrick
K.K. Metalwaarenfabrick
K.K. Metalwaarenfabrick

Circumstances of the finding

Location:Jihomoravský kraj
State of soil:Damp
Depth of the finding:10 cm
Used detector:GM One 15 kHz
1 vote
1 vote
viewed:
459x,
comments:
0,
finder:
Zlatokop777 Zlatokop777
loaded:
24 January 2021

Post

There is no post in the chat.

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top