Keramika ze starého mlejna

Pokud by někdo věděl byl bych rád oč se jedná , drobných střepů jsem nasbíral půl kýblu , tyhle větší mě příjdou zajímavé , miska by měla v průměru 20 cm a ten druhý střep je dutý a má 10 cm , díky za pomoc .

Artifact category

Identified category:
User feedback: Ceramics (2 názory), Ceramics (1 názor) Master2: Ceramics, poustevnik48: Ceramics, Radegast: Ceramics

Log in and help identify this find.

Photo

Keramika ze starého mlejna
Keramika ze starého mlejna
Keramika ze starého mlejna
Keramika ze starého mlejna
Keramika ze starého mlejna
Keramika ze starého mlejna
Keramika ze starého mlejna
Keramika ze starého mlejna
Keramika ze starého mlejna
3 votes
3 votes
viewed:
1380x,
comments:
3,
finder:
unknown
photographed:
21 March 2019,
loaded:
21 March 2019

Post

Tento typ zakuřované keramiky (černý okraj) se docela těžko datuje, objevuje se (pokud vím) vlastně celý novověk, cca 16. - 19. století. Tento konkrétně bych odhadl asi na 18. století, ale bez záruky. :-)
Neškodilo by získat o historii toho mlýna více informací, mohlo by to dost napovědět ...

A to druhý je držadlo od kuthanu, pánvičky většinou na třech nohách, co se používala nad otevřeným ohněm v černé kuchyni. Může být i středověk, ale takřka stejné se používaly až do 19. století. Tahle bude tedy nejspíš novověká.
www.lovecpokladu.cz/artefakty/nalez/prosim-o-urceni-predmetu-194913/

Přesně, jak píše Harryll. Nepsal jsem včera o druhém artefaktu, protože jsem se chtěl ještě podívat do literatury ... častěji jsem se totiž zatím setkával s držadlem téhle pánve na trojnožce s otevřenou dutinou pro zasunutí dřevěného držadla jako protitepelné ochrany a toto je na konci uzavřené, ale takováhle držadla (dutá, ale i plná) se skutečně již od středověku objevují. Dataci bych viděl ale pořád nejspíš na 18., možná 17. století.
Bydlet ve starém mlýně, nebo jiné podobné stavbě s dávnou historií musí být paráda, v paneláku si o tom člověk může nechat jen snít. :-)

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top