Křesací kámen z kvéru?

Ač jsem tenhle úštěp našel také na neolitické lokalitě, vzezření mi na pravěkou štípenku poněkud nesedí a to především z důvodu čelní strany, která je otlučená, jakoby od křesání. Ono krom toho, že na lokalitě leze na povrch pravěk, tak se tam taky v 18. stol. docela dost střílelo a tak mě napadá, jestli tohle nemůže být pozůstatek z křesadlové předovky spíš, než památka na první zemědělce.

Artifact category

Identified category: unknown

Log in and help identify this find.

Photo

Křesací kámen z kvéru?
Křesací kámen z kvéru?
Křesací kámen z kvéru?
Křesací kámen z kvéru?
Křesací kámen z kvéru?

Circumstances of the finding

Submitted to: AUAV Kutná Hora
2 votes
2 votes
viewed:
326x,
comments:
7,
finder:
Markoman Markoman
photographed:
16 February,
loaded:
17 February

Post

To bude normálně z doby kamenné ;-)

Tak archeolog ho taky uvidí i s těma ostatníma, poznat to musí především on - tady šlo jen o předběžné ukojení mé zvědavosti.

Tak tady si opravdu nejsem jistý. Tvar jako křesadlový kámen, ale není obouchaný, a ani ta retuš není úplně typická. Ale třeba se jedná o neolit, v novověku znovu použitý jako křesadlo :-D

Brumla - že by to zrecyklovali :-D ale tak co by né. No, z neolitické lokality, kde jsem už několik vyšťoural to je, tak to tedy nebudeme lámat přes koleno a necháme to tomu neolitu :-D a archeolog si to už přebere.

Můžeme vyzkoušet, pošli mě ho a já ho vrazím do mýho Bakera. Uvidíme, jestli vystřelí... 8-)

pako24 - jako, zajímavá nabídka a jsem pro každej experiment, ale tady se spíš podržím varianty, že to dostane první archeolog a když řekne, že to není pravěk, rád pošlu a můžeš zkoušet křesat, až se budou hory zelenat :-D

Ale ne, fakt není třeba - to byl jen fórek... ;-)

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top