Jedna mince z daleka..

Udělal jsem si výlet na Srílanku, přesto že jsem velkej nadšenec berlu jsem sebou netáhnul :-) Každopádně! Prodělal jsem moc pěkný výstup na hory Sigirya což v podle místních pramenu v roce 480 našeho letopočtu byla pevnost proradného krále sinhálského království Kasyapa. Tendle borec aby se dostal k trůnu nechal zazdít svého otce a vyštval svého bratra Magallanu do Indie... a byl dost ambiciózní borec , protože na trůn vzhledem ke svému původu vůbec neměl nárok! Byl to totiž syn sice krále, ale "jen" s palácovou konkubínou! No a protože měl samozřejmě nahnáno, že ho za to někdo sejme, vybudoval na tomto skalním utvaru (200m vysoké skále) hrad/pevnost odkud cca 17 let neslezl dolů :-) no pravý dědic Magallan si v Indii vybrečel armádu a když s ní dorazil pod Sigiryu, tak náš hrdina Kasyap skočil šipku ze Sigirye s tím, že ho rozhodně nedostanou... mají tam jěště jednu vylepšenou a hrdinnější verzi a to že když Kasyap utočil na armádu Magallana dostal jeho válečný slon žízeň a vyrazil se do nejbližšího jezírka napít... jeho armáda to brala jako signál k ústupu a bylo po válce... no a já jsem pod touto horou narazil na chlapíka, který se baví podobně jako my tady... a koupil od něj tuto pěknou minci... :-) jestli jsem dobře dohledal je to Octopus man (chobotničák) z období 1200-1202. O pravosti mince se dá polemizovat, ale to je tak všechno, co se s tím dá dělat. Já jsem nadšenej a mezi krejcárkama svítí skoro jako dukát :-)

Omlouvám se za kvalitu... pokud bude zájem nafotím líp, zatím fotky jen ze stolu v hotelu kousek od místa činu.

zde zatím detailnější pohled na věc :

http://www.ma-shops.com/cdma/item.php5?id=86446&lang=en

Coin data

Identified coin: Sahassa Malla (1200–1202) – 1 Massa (č. 6145) Sahassa Malla (1200–1202) 1 Massa

User feedback

Weight: 4,09 g
Mintage area: Greece (1 názor)
Ruler: Timoleon (344 B.C.–336 B.C.) (1 názor)
year of mintage: 1200 (1 názor)
Nominal: Trias (1 názor)
Material: Bronz (Cu+Sn) (2 názory)
Coin ID: Admin's vote (?)

Log in and help identify this coin.

Photo

Jedna mince z daleka..
Jedna mince z daleka..
Jedna mince z daleka..
Jedna mince z daleka..
Jedna mince z daleka..

Circumstances of the finding

Depth of the finding:0 cm
23 votes
23 votes
viewed:
2008x,
comments:
7,
finder:
Mates020 Mates020
photographed:
12 May 2015,
loaded:
25 May 2015

Post

Super suvenýr z krásné dovolené ! :-O ;-)

To znám z tv a závidím.Taky bych tam čučnul.Příspěvek supr. :-D ;-)

Moc hezky napsany kamarade! Jo holt hora a hora ;-)

K této mincí jsem našel že je to: Sinhalská říše, za vlády: Vidžajabáhu III 1232-1236, standardní oběhové platidlo, 1 cejlonská massa, měď 4,26g, 20,4mm. Starší mince je velice podobná a na e-bay se prodává kolem 1250kč :-)

díky moc Tygrklok... je super zachovala mě stála na naše asi 100kč:-) měl jen dvě... tak sem mu tam tu druhou nechal, pro dalšího nadšence.

díky moc Tygrklok... je super zachovala mě stála na naše asi 100kč:-) měl jen dvě... tak sem mu tam tu druhou nechal, pro dalšího nadšence.

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top