Možná mince xx12? Prosba o určení

Ahoj lovci,

dnes jsme si to s klukem namířili po deštích na pole primárně na kameny, ale protože moc těchto nálezů nebylo, neb nebylo ještě řádně zoráno, zkusili jsem v závěru výletu zapojit do akce i naše stroje:) A padlo krom obvyklé sorty drobásků i jedno zvláštní zdevastované kolečko. Na svůj průměr cca 19 mm poměrně těžké o váze 2,2 g a tloušťce blíže 1 mm - nejblíže svými parametry (průměrem a tloušťkou) k 2 helleru RU. Materiál je váhou i parametry (leskem, černou patinou či oxidací, váhou, zvukem při dopadu na stůl) za mne nejblíže Ag. Pokud se jedná o minci, pravděpodobně asi prošla ohněm či silným žárem. nejprve jsem si myslel, že z možné mince nepůjde identifikovat vůbec nic, nakonec se ale po "očiště" objevila na kolečku v pravé spodní čtvrtce mince číslo 12, přičemž u základny čísla 1 je nápadná taková ta typická roznožka (dvounožka) často používaná u starších ražeb. V levé spodní čtvrtce pravděpodobně nějaké číslo bylo rovněž, to ale nelze identifikovat. Prosím o vaše názory, zda by se mohlo jednat o minci a pakliže ano, o jakou by se mohlo konkrétně jednat. Asi to bude v tomto stavu kolečka marný boj, ale jak se říká, za optání člověk nic nedá:)

Předem děkuji.

Přeji pěkný večer a ať vám to pípá!

Coin data

Identified coin: Neurčené mince (999 B.C.–present) – Neurčené mince (č. 3509) Neurčené mince (999 B.C.–present) Neurčené mince

User feedback

Diameter: 19,0 mm
Weight: 2,20 g
Mintage area:
Ruler:
year of mintage:
Nominal: Neurčené mince (2 názory)
Material: Stříbro (Ag) (1 názor)
Coin ID: Neurčené mince (999 B.C.–present) – Neurčené mince (č. 3509) (1 názor) T3mpl: 3509

Log in and help identify this coin.

Photo

Možná mince xx12? Prosba o určení
Možná mince xx12? Prosba o určení
Možná mince xx12? Prosba o určení
Možná mince xx12? Prosba o určení
Možná mince xx12? Prosba o určení
Možná mince xx12? Prosba o určení

Circumstances of the finding

Location:Jihomoravský kraj
State of soil:Damp
Depth of the finding:10 cm
Used detector:Garret 250
2 votes
2 votes
viewed:
4780x,
comments:
8,
finder:
Barini Barini
photographed:
3 September 2023,
loaded:
3 September 2023

Post

Konkrétně?? Už je to uplně jedno 👍

Tak tak, konkrétně se z tohoto roztaveného plíšku o jeho historii již nedozvíme nejspíš nic, ale zvědavost mi holt nedá spát :-) Každopádně pro mne první takovýto nález pravděpodobně ohněm prošlé Ag mince. Krásu nenadělá, ale i tak určitě potěšila :-)

Ten RU 1 a 2 halíř jsou pěkné. U neznámé mince podle vzhledu byl spíš typoval olovo, možná dobové falzum, ale čeho ví bůh.

To je soc.hlinikac rozteklej od ohně. :,-(pár jich už mám.

Našel jsem podobné, bud je to hliníkáč, nebo malé agéčko. Obojí kreslí. Koukni se jestli to má na straně vroubky, jestli se z toho dá něco vyčíst.

Tak hliník nebo Ag člověk asi snadno rozezná podle váhy...

Jasný to se dá.

No byla v ohni.

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top