Nalez

Dobry den,
Viete mi niekto poradit co to je a co s tym?

Artifact category

Identified category:
User feedback: Ammunition (2 názory), Ammunition (1 názor), Ammunition (1 názor) T3mpl: Ammunition, tony52: Ammunition, Vyto: Ammunition, JG: Ammunition

Log in and help identify this find.

Photo

Nalez
Nalez

Circumstances of the finding

Location:Liberecký kraj
0 votes
0 votes
viewed:
1918x,
comments:
21,
finder:
Matianka Matianka
photographed:
2 April,
loaded:
2 April

Post

Co s tím? Hoď to do peca 😅

Vladhak, a jinak seš normální?

osobně bych to asi donesl do lesa a zavolal policii s tím že to tam jen tak leželo....jestli je to správně nevím, ale přijde mi to nejlepší....

Peter 324. Velmi rozumné řešení. A bude o jeden neřád míň. Pyrotechnik si s tím poradí. Je to naše 20 do vložných hlavní do tanku.

Zase až takovou kovbojku by jsem s tím nedělal. Když jsem dělal u tankánů, běžně jsem tyto náboje demontoval. Stačí lehce upnout kulku do svěráku a nábojnici pohybem do stran uvolnit. Následně vysypat prach a pak už je prakticky neškodná, ta troška prachu v rozbušce už sama nic neudělá. Přesto nedoporučuji házet ani poté do ohně, jak zde kdosi navrhoval.🤔😂

Tonny1973 - skvělé rady, "ta troška prachu v rozbušce už sama nic neudělá" - zápalka ti v pohodě vystřelí oko a neobsahuje prach, nýbrž třaskavou rtuť............ a co stopovka ve střele ???

https://1iq.cz/img/Wkh5A/TQM3y.JPG

https://www.valka.cz/attachments/1058/20_mm_VLOH_-_strelivo.jpg

Pokud to nebude házet do ohně tak nic. Sama od sebe se nezapálí. A stopovka ve střele? Tu jsme odpalovali, tak, že jsme dali dvě kule za sebe a kopli do druhé, tím se první zapálila a byl to takový eliášův oheň na zemi. Dost jsme se tím bavili. Jen doporučuji toto dělat venku na tvrdém povrchu né v místnosti na hořlavé podlaze, patrně by utrpěla škodu ožehnutím. Jinak pořád se jedná o ostrou nábojnici, takže je na každém jak se k tomu postaví. Může ji normálně odnést na policii, není to granát, mina, letecká puma či něco podobného. Aby měl dotyčný jistotu, může ji pro přepravu zabalit do kusu hadru, tím eliminuje nebezpečí pádu na rozbušku( zápalku). Jinak co se zápalky týče, o tom, že by obsahovala zápalnou rtuť slyším poprvé. Běžně zápalka obsahovala jemný střelný prach.

Dlouho jsem se tak nezasmál, člověče buď jsi pohádkář, nebo jsi sloužil za prusko-rakouské války a šíříš zde nebezpečné BLUDY.



Cituji:

"Může ji normálně odnést na policii, není to granát, mina, letecká puma či něco podobného. Aby měl dotyčný jistotu, může ji pro přepravu zabalit do kusu hadru, tím eliminuje nebezpečí pádu na rozbušku( zápalku)." ...................



Policie milionkrát psala, že se ŽÁDNÁ munice NESMÍ nosit na služebnu !!! Policie se musí přivolat k nálezu, je jedno jestli byla nalezena na půdě, nebo v lese.



"Jinak co se zápalky týče, o tom, že by obsahovala zápalnou rtuť slyším poprvé. Běžně zápalka obsahovala jemný střelný prach."



Takže si přečti výtah z předpisu............

https://1iq.cz/img/Wkh5A/6AgNX.JPG



Další perla............. "A stopovka ve střele? Tu jsme odpalovali, tak, že jsme dali dvě kule za sebe a kopli do druhé, tím se první zapálila "

Stopovka má před vlastní složí nápal aby vůbec chytla při výstřelu, na nějaké nárazy nereaguje.

https://1iq.cz/img/Wkh5A/d6rXk.JPG

A teď se můžeš hádat "experte".

Tonník1873 se nějak neozývá, asi pátrá ve svém "Dienst-Reglement für die Kaiserlich-Königliche Artillerie"
:-D ;-)

Byl jsem 4 roky zbrojíř u tankového praporu v Mariánkách a to jak se odpalovaly kule nárazem jedna od druhé mám x krát vyzkoušené. Vložné hlavně jsme používali jak u T 54, T 54 Bastion ,tak i posléze u T 72 na které jsme nakonec přezbrojili. Nepotřebuji studie z encyklopedie či od nějakého teoretika. Píšu z vlastní zkušenosti a, že jsme 20tek vystříleli hromadu. Byl to nejběžnější náboj co jsme používali. Pouze na Doupově se pálilo plnou municí s minimální trhavou náplní tzv. Asfalťáky. Pro upřesnění jako vložná hlaveň se dala použít taktéž ráže 7,63 a 5,56. Nicméně tyto se prakticky nepoužívali.

7,62

Do T 72 se používali vložné náboje 14,5x114

A co se týče odevzdání střeliva tak:
Podle policejní mluvčí Pavly Jirouškové náboje do střelných zbraní spadají pod Zákon o zbraních a střelivu, takže s nimi nelze nakládat jako s odpadem. V tomto zákonu pojem „prošlé střelivo" neexistuje. „Střelivo, pokud ho někdo nalezne třeba i zkorodované, musí podle tohoto zákona odevzdat na nejbližší policejní služebnu, což je v zákoně jasně uvedeno.

O T72 se nepřu. Jen jsem je zmínil, že jsme na ně přezbrojili. To byl zároveň čas kdy jsem u armády pomalu končil, tudíž jsem si je již tolik neužil.

A že by se střílelo 5,56 Vo tom jsem neslyšel střilelo se
20 x 138 B Solothurn
7,62x54 R
22 LONG RIFLE ale tahle ráže se jen zkoušela

ZBRANĚ, STŘELIVO A MUNICE
Nálezy dokladů, zbraní, střeliva, munice a výbušnin
Každý, kdo nalezne zbraň, střelivo, munici anebo výbušninu, je povinen neprodleně oznámit jejich nález nejbližšímu příslušníkovi policie nebo útvaru policie, anebo orgánu místní samosprávy, který toto oznámení předá nejbližšímu útvaru policie.

S těmito předměty nálezce samostatně nemanipuluje a neodnáší je z místa nálezu, a to ani tehdy je-li sám držitelem zbrojního nebo muničního průkazu! Naopak nalezené doklady vydávané podle zákona o zbraních (zbrojní průkaz, průkaz zbraně, evropský zbrojní pas, muniční průkaz atd.) je nálezce povinen neprodleně odevzdat příslušníkovi policie nebo kterémukoliv útvaru policie, anebo orgánu místní samosprávy.

Postup v těchto případech upravují § 68 a § 70t zákona o zbraních, které představují úplnou a výlučnou právní úpravu nálezů dokladů podle zákona o zbraních, zbraní, střeliva, munice a výbušnin. V těchto případech nelze postupovat např. podle právní úpravy nálezu věci v občanském zákoníku a nález si přivlastnit. Na nálezce se rovněž nevztahuje např. povinnost vyhledat samostatně vlastníka těchto předmětů.

Tonny1973 - "Nepotřebuji studie z encyklopedie či od nějakého teoretika"

Ten teoretik zatím vše doložil nějakými podklady, ty neustále jen meleš a důkazy žádné.

"Zbrojíře" který si myslí, že zápalka obsahovala jemný střelný prach a o třaskavé rtuti v zápalce slyšel poprvé nemůže snad nikdo brát vážně.

Dále jsi napsal - Pouze na Doupově se pálilo plnou municí s minimální trhavou náplní tzv. Asfalťáky - tak těm nábojům se říkalo a říká "Jepice" protože mají značení 100-JPCvSv a používaly se k ostrým střelbám plnou ráží z důvodu menšího ohroženého prostoru střelnice, jelikož díky dvěma autodestrukčním zapalovačům vybuchly spolehlivě ve vzdálenosti 2200 až 3700 metrů.

,."Asfálťák" byla střela náhradní, čili nevýbušná 100-OFNh

https://1iq.cz/img/Wkh5A/bCJ8m.JPG

https://www.slovakiana.sk/kulturne-objekty/cair-ko1kgi9

Tomu teoretikovi prošlo za život rukama víc munice, než ty jsi kdy viděl na fotkách takže si nech vyprávěnky starého zbrojnoše pro sebe, a nebo dokládej nějaké důkazy :-)

Do 54 respektive 55 tanků byly 3 typy vložných hlavní . Ty 20ky co se tady řeší a pak ráže kulometná a malorážková. To, že to nemůžete nikde nalézt není můj problém. Z armády už jsem pryč od r. 1995 a žádné skripta nebo fotky jsem si neschoval a hádat se jen na základě dat přístupných na internetu se nehodlám. Ono na internetu je hodně věcí, ale né vše se tam dá nalézt. Teorie je taky něco jiného než praxe. Ale, aby jsme zbytečně nezasekali touto nesmyslnou diskusí celý internet, bebudu se zde už s nikým přít o tom co kde vyčetl a o čem je přesvědčen, že je to tak správně. Radši Vám tímto dávám všem za pravdu a z této diskuse se stáhnu. Přeji krásný zbytek víkendu.

1) Kdepak jsem psal, že nemohu nalézt nic o vložkách ........................ mám celý předpis i s vložkou 1.(5,6mm VLOH)

https://1iq.cz/img/Wkh5A/ws4Zp.JPG

2) Nehádám se na základě dat přístupných na internetu, vše jsem doložil ukázkami z předpisů a skript Vojenské školy.

3) Všechno začalo vaší "odbornou" radou, jak náboj ROZEBRAT ! Žádný člověk, který se považuje za odborníka na zbraně a střelivo by nikdy amátérům neradil jak munici delaborovat.

Také nemám zájem se přít, ale na Vaše bludy jsem reagovat musel.

Remington44 - Podle toho, jak Tonny1973 odpovídal bych hádala, že neumí otevřít ty vložené odkazy.
I já jsem pochopila, že nejsou z internetu, nýbrž že vkládáš printscreeny tvých vlastních předpisů :-/

Vím také, že jsi sloužil u tankánů v Přáslavicích.

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top