Odznak protiletadlového dělostřelectva pozemní armády

Pro důstojníky, poddůstojníky a mužstvo jednotek protiletadlového dělostřelectva pozemní armády (jednotky protiletadlové obrany na ochranu vojenských cílů Wehrmachtu) schválil 18. července 1941 vrchní velitel pozemní armády generál polní maršál von Brauchitsch založení Odznaku protiletadlového dělostřelectva pozemní armády.

Předlohou pro něj se stal bojový odznak protiletadlového dělostřelectva Luftwaffe, který byl založen 10. ledna 1941 vrchním velitelem Luftwaffe.


Podmínky pro udělení

Dle podmínek k udělení ze stejného dne mohl být nově založený bojový odznak udělen:

„a) Příslušníkům lehkého protiletadlového dělostřelectva pozemní armády za minimálně pět sestřelů děly jediné baterie, a to velitelům baterie, velitelům děla a obsluze děla, pokud se tito bezprostředně na sestřelu podíleli.

b) Příslušníkům těžkých protiletadlových baterií pozemní armády za minimálně pět sestřelů, pokud se tito bezprostředně na sestřelu podíleli.

c) Velitelům na sestřelech se podílejících jednotek, i když tito sami neřídili palbu, a sice: představeným velitelům rot a baterií, pokud polovina obsluh protiletadlových děl z jim podřízených jednotek obdržela Odznak protiletadlového dělostřelectva a oni byli veliteli během bojových akcí, za které byl odznak jejich podřízeným udělen.


Udělování odznaku provádělo vrchní velitelství Wehrmachtu. Výnosem ze 4. září 1942 pozměnilo Vrchní velitelství Wehrmachtu podmínky k udělení. Důvodem pro tyto úpravy se staly dosavadní zkušenosti a také zamýšlené sloučení s téhož roku vydanými podmínkami pro udělení Odznaku protiletadlového dělostřelectva Luftwaffe. Tímto bylo pevně stanoveno, kdo byl oprávněn k nošení odznaku a kdo ne. Např. obsluha vozidel přepravujících protiletadlové zbraně byla uznána za oprávněnou pouze v případě přímého podílu na bojových akcích. Aby byly odstraněny nevýhody těchto vojáků ve smyslu menší šance na udělení odznaku, byli občas zařazováni na bojové pozice.

Výtvarný návrh odznaku byl vytvořen berlínským grafikem Ernstem Wilhelmem Peekhausem a největší podíl na výrobě měla známá firma C. E. Juncker z Berlína. Odznak byl udělován společně s udílením dekretem, který vyhotovovala Inspekce protiletadlového dělostřelectva pozemní armády.
Výrobce R.S. - Rudolf Souval, Wien

Zdroj Warcross.cz

Artifact category

Identified category:
User feedback: Badge of the anti-aircraft artillery ground and (3 názory), Luftwaffe anti-aircraft artillery badge (2 názory)
sock: Luftwaffe anti-aircraft artillery badge, Mac: Luftwaffe anti-aircraft artillery badge, nadlacan: Badge of the anti-aircraft artillery ground and, SirMaik: Badge of the anti-aircraft artillery ground and, jelda80: Badge of the anti-aircraft artillery ground and, Admin's vote (?)

Log in and help identify this find.

Photo

Odznak protiletadlového dělostřelectva pozemní armády
Odznak protiletadlového dělostřelectva pozemní armády
Odznak protiletadlového dělostřelectva pozemní armády
Odznak protiletadlového dělostřelectva pozemní armády
Odznak protiletadlového dělostřelectva pozemní armády

Circumstances of the finding

Location:Středočeský kraj
State of soil:Damp
Depth of the finding:35 cm
Used detector:GM4
11 votes
11 votes
viewed:
2336x,
comments:
8,
finder:
SirMaik SirMaik
photographed:
23 August 2015,
loaded:
27 August 2015

Post

Německo > Faleristika > Odznaky > Luftwaffe > Odznak protiletadlového dělostřelectva luftwaffe


pěkný kousek ;-) ;-)

pánové-tohle není LUFTWAFFE, ALE ARMÁDA-HEER :-/
Už jsem navrhl kolonku-ještě tu není...

hrách na zeď majky... :-) :-) :-)
docela ujde.... ;-)

Rychlokurz pro rychlo určovatele ;-)
Luftwaffe-orlice letí
Pozemní armáda-orlice sedí na prdeli

http://www.warcross.cz/wordpress/?p=755

Odznak WH.Flak pro jednotky wehrmachtu.

Pěkný chlape,je vidět že asi polní nález co?,podle fotek vypadá že úchyt na sponu byl čerstvě odloupnutý nemohla v díře nebo někde kolem ležet spona nebo aspoň ten úchyt ;-).Gratulace! já ho nikdy nenašel a ani jen tak nenajdu...tento abzeichen se prostě běžně nenachází :-D,FLAK WH je poměrně vzácnost ;-)

GEGE-bohužel jsem si na místě nevšiml že je jehla asi čerstvě odlomená a nedohledával jsem jí. Když mi to kolega řekl, tak jsem se vrátil, ale bohužel už povláčeli, tak jsem díru nenašel. A protože odznak byl docela hluboko-cca 35 cm, tak i když jsem šmejdil okolo v all-metalu, tak jsem jí nenašel... :-(
Díky za gratulaci ;-) Udělal radost-zatím jsem neměl

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top