ORIGINÁL DOBROVICE

Polní nález. Plomba Společnosti pro pěstění řepového semene. Společnost byla založena v roce 1912 cukrovarem Dobrovice na Mladoboleslavsku v souvislosti s velkou přestavbou a rozšířením cukrovaru a jako reakce na neúrodu řepy v roce 1911, která byla do značné míry způsobena právě nedostatkem řepného semene, na jehož dovozu byly do té doby cukrovary v Čechách závislé. Výzkumná a výrobní základna firmy byla zbudována v Semčicích u Dobrovice a společnost byla natolik úspěšná, že již před druhou světovou válkou dokázala pokrýt celou spotřebu pěstitelů řepy v Československu a velké objemy produkce dokonce exportovat. Pozitivní je, že jak cukrovar v Dobrovicích, tak i výzkum v Semčicích stále existují a přežily i privatizační běsnění a krizi cukrovarnického průmyslu v devadesátých letech. Cukrovar Dobrovice letos slaví 190 let od svého založení a je tak nejstarším cukrovarem na světě, který působí od svého vzniku stále ve stejných výrobních prostorech. Od devadesátých let je ve francouzských rukou (Terreos TTD) a z hlediska výrobní kapacity je největším cukrovarem ve Střední Evropě.
Pro ilustraci jsem přiložil dobové foto dobrovického cukrovaru po přestavbě v roce 1912, dobové foto výzkumné a výrobní základny v Semčicích a současné foto dobrovického cukrovaru.
Průměr plomby cca 20 mm.

Artifact category

Identified category:
User feedback: Sugar beet seed (1 názor) Harryll: Sugar beet seed

Log in and help identify this find.

Photo

ORIGINÁL DOBROVICE
ORIGINÁL DOBROVICE
ORIGINÁL DOBROVICE
ORIGINÁL DOBROVICE
ORIGINÁL DOBROVICE
ORIGINÁL DOBROVICE

Circumstances of the finding

State of soil:Dry
Depth of the finding:10 cm
7 votes
7 votes
viewed:
568x,
comments:
8,
finder:
Harryll Harryll
photographed:
10 August 2021,
loaded:
12 August 2021

Post

Druhej má tato společnost v Českém Meziříčí.Pracoval jsem tam několik let.Nezapomenu na nonstop plavení řepy v těch kanálech co hnaly řepu do pračky.Ta voda tam kolovala celou kampaň a už po14dnech když to na vás stříklo tak jsi smrděl hrozně.Vlastně jsi smrděl i bez toho. :-D👍

:-D cukrovarnictví a pěstování řepy je mi taky blízký, jelikož v tom působili prarodiče a mnoho dalších příbuzných, kteří žili v Polabí. Do konce života nezapomenu na babičky řepánky ;-)

Nebo melasu pěkně na chleba ;-) Řepánky je co?

řepánky jsou něco jako buchty s mákem a řepou
https://www.toprecepty.cz/recept/5100-repanky/

Je vidět že jsi špecialista. Máš to fakt pěkný. Celkově moc povedené. Já na takto připravené články nemám. :,-( já radši dláto a šutr.. palec nahoru 👍 a jen tak dál v krásných příspěvcích.👍💪👍👍✌️

Ja buchty nikdy moc nejedl😀V Meziříčí už mohlo byt po cukrovaru.Ve 2004 vyhořel a byl to fakt hukot.Pamatuji jak přijely první hasiči a vystřikaly cisternu a pak bezmocně koukaly jak to hoří a čekaly na profiky.byly tam atugenový lahve.Tam šlo fakt o život.....https://www.idnes.cz/zpravy/cerna-kronika/cukrovar-v-ceskem-mezirici-lehl-popelem.A040826_161314_krimi_miz

Pěkná plomba ;-) A řepánky? Super, když je babička dělala, ujížděl jsem na tom 8-) :-D

Díky kolegové :-)

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top