Pivní známka

První pražská sladovna Reiser a synové

Artifact category

Identified category:
User feedback: Brewery stamps (4 názory), Beer stamps (2 názory), Purpose stamps (1 názor) banny: Purpose stamps, Pablito: Brewery stamps, GATTO: Brewery stamps, tony52: Beer stamps, Kapsa: Brewery stamps, Opin: Brewery stamps, Motopetak: Beer stamps

Log in and help identify this find.

Photo

Pivní známka
Pivní známka

Circumstances of the finding

Location:Středočeský kraj
State of soil:Damp
Depth of the finding:15 cm
Used detector:Nokta Legend
2 votes
2 votes
viewed:
380x,
comments:
2,
finder:
banny banny
photographed:
7 November 2023,
loaded:
7 November 2023

Post

Historie sladovny sahá do roku 1873

Sladovnu na parcele bývalé usedlosti Juliska vybudovala stavební firma Emanuela Brabce pro Zemědělskou společnost. Ta se sSpolkem pražských hostinských založila První pražskou akciovou společnost pivovarskou. Vrámci které byla za vydaných 1250akcií a 200zlatých nejdříve postavena cihelna využívající místních zásob cihlářské hlíny. Její cihly byly poté využity na stavbu nové sladovny, která zahájila provoz roku1873.

Vroce 1877ji koupila Marie Reiserová, která vnásledujícím roce rozšířila výrobu. Další rozšíření sladovnu čekalo po požáru vroce 1892.Synům Marie Reiserové tak vyrostla pod rukama největší sladovna vEvropě a společnost byla přijata do spolku Spojených rakouských sladovníků. Vté době byla roční produkce více než devět tisíc tun sladu, který se dodával nejen do Prahy, ale také do středních Čech, na Moravu, do Srbska, Haliče nebo Rakouska aUher.

Další rozšíření výroby se uskutečnilo vroce 1914.To ale byla již za dveřmi první světová válka a sní ipokles výroby sladu. Po smrti jednoho ze synů Marie Reiserové začala továrna vyrábět také dietetické a farmaceutické zboží. Například dětskou výživnou moučku, aspirin, chloroform, morfin nebo kodein. Přesto se vyrábí islad. Ten vroce 1928za svou kvalitu získal na světové výstav vBruselu první cenu. Tím byl povýšen mezi nejlepší nasvětě.

Rozkvět továrny zastavila až druhá světová válka. Majetek rodiny Reiserů propadl fašistickému Německu. Výroba sladu byla zcela zastavena a budovy sloužily jako sklady proviantu a střeliva. Po roce 1945je ve sladovně zavedena národní správa. Úplný konec výroby sladu je vroce 1989zapříčiněn poklesem poptávky. Provoz je zastaven ke dni 31.12.1993.

Dle datace z Nár.muzea (kde mají minci s hodnotou 1) je asi z 19 stol.... 8-)

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top