Constantinus II

Nález z dovolené v Bulharsku

Coin data

Identified coin: Constantinus I. Veliký (306–337) – AE4 (č. 3177) Constantinus I. Veliký (306–337) AE4

User feedback

Mintage area: Řím (1 názor)
Ruler: Constantinus I. Veliký (306–337) (1 názor)
year of mintage:
Nominal: AE4 (1 názor)
Material: Bronz (Cu+Sn) (2 názory)
Coin ID: Constantinus I. Veliký (306–337) – AE4 (č. 3177) (1 názor)
kelt122: 3177, Admin's vote (?)

Log in and help identify this coin.

Photo

Constantinus II
Constantinus II

Circumstances of the finding

State of soil:Dry
Depth of the finding:10 cm
Used detector:GM 4
2 votes
2 votes
viewed:
1044x,
comments:
3,
finder:
Pilotk Pilotk Facebook
photographed:
23 February 2014,
loaded:
24 February 2014

Post

Díky za určení :-)

U této mince nelze zcela jednoznačně říci, že jde o Const. ll i když je to velmi pravděpodobné. V tomto případě opis averzu: CONSTANT INUSIUNAVG. Je tu všek i druhá možnost. Const. l, v tomto případě by popis averzu byl CONSTANTINUSFILAVG, což by byl vzácnější opis jako Fillus Augustorum z let 308 - 309. Potíž je vtom, že nelze dobře přečíst zda IUN nebo FIL. A ještě k mincově. Zde v exerku SMHS, což je druhá dílna v mincovně Heraclea. Oba císaři razili celkem v třinácti mincovnách, Heraclea méně často. Mincovnu by bylo možno upřesnit tvarem standarty, který je pro každou mincovnu charakteristický. Nominál Ae4 (jedna standarta mezi legionáři). :-)

...Benedek, budeš mať pravdu : je to Constantinus I. Veľký. Dal som si tú námahu a trochu som sa na to pozrel: Opis síce neznie CONSTANTINUS FIL AVG, ako si predpokladal, lebo takto znejúci opis pri minci AE4 -GLORIA EXERCITVS zatiaľ nebol nikde zaznamenaný...ten opis averzu ale znie: CONSTANTI-NVS MAX AVG...(pri tomto zistení mi veľmi pomohla značka mincovne!)
;-)
Značka mincovne v exerku SMHS tiež nebola v katalógoch zaznamenaná - aspoň nie pri tomto type mince (tu existujú iba SHMdelta, SMHepsilon, SMHgama, SMHA a SMHB)...pasuje sem ale značka SMKS (Cyzicus) alebo SMNS (Nicomedia)...
Na záver by som to zhrnul takto: Constantinus I. Veľký, AE4, av:CONSTANTI-NVS MAX AVG, rev: GLORIA EXERCITVS , v ex. SMKS alebo SMNS...z toho vyplýva: RIC VII Cyzicus 122, alebo RIC VII Nicomedia 199...minca bola razená v rokoch 335-337... ;-)

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top