Říman knofl?

Snad jsem to určila dobře. :) Průměr větší části 13mm.

Artifact category

Identified category:
User feedback: Retrieved from (3 názory), Buttons (1 názor) Leela: Buttons, Ceda83: Retrieved from , GATTO: Retrieved from , suk58: Retrieved from

Log in and help identify this find.

Photo

Říman knofl?
Říman knofl?
Říman knofl?

Circumstances of the finding

Location:Jihočeský kraj
State of soil:Dry
Depth of the finding:15 cm
0 votes
0 votes
viewed:
290x,
comments:
10,
finder:
Leela Leela
photographed:
31 March,
loaded:
1 April

Post

To, že je zdvojený ještě neznamená že bude římský.

OBI - Co jsem tak prostudovala, tak bronzový knoflík tohoto tvaru ja pravděpodobně říman, olověný spíš středověk. Víc se mi zjistit nepodařilo. Máš nějaký jiný tip?

Záleží v jaké lokalitě to bylo nalezeno, jetli tam už někde nějaký římský nalez byl. Může to být i novověk.

Hledám krátce a ráda si nechám poradit. Dá se někde zjistit, zda na této lokalitě už nějaký římský nález byl? Já tam byla poprvé. Z archeomapy vím, že to není naleziště, jen předpokládaná oblast. Jsou i nějaké další zdroje, jak si místo ověřit?

To nevím, jedině se snad zeptat místního archeologa.

Děkuju za radu i ukázku určeného knoflíku.
Vlastně furt váhám s čím archeologa "otravovat" a s čím ne. Asi bude nejlepší místním archeologům napsat a zeptat se přímo jich, zda stojí spíš o více "zbytečných" dotazů nebo jen jasný bomby. :)

Ja osobne si myslim, ze archeologovia mozu mat tiez problem rozlisit, co do akeho obdobia patrilo. Ak sa bavime o zdvojenych gombikoch, tak sa pouzivali dlho, ale .... 99,9% zdvojenych gombikov je novodoba zalezitost po roku 1700.

Vyrabali sa z roznych materialov .... u cinu a olova mozme bezpecne hovorit o obdobi 1700 - 1820. Iny material ako mosadz vydrzal u uzivatelov daleko dlhsie ... material bol trvacnejsi a lahsi.

Takze za mna tento zdvojeny gombik bude z nejakeho kozenneho remena ... 19 storocie ... presnejsie neurcitelne. Existovali dokonca aj kostenne varianty pre vojsko :)

Zas tak málo jich není ...
https://kelten-roemer-ev.de/museum/pferdegeschirr-und-wagenteile.html
https://macau.uni-kiel.de/servlets/MCRFileNodeServlet/dissertation_derivate_00007763/Diss_Christoph_schmidt.pdf obr.příloha 90-92

Díky vsem za názory i odkazy.

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top