Sekyra bojová

Artifact category

Identified category:
User feedback: axes for craft purposes (3 názory), The Middle Ages (1 názor), Swords, knives, axes (1 názor), Axes - combat (1 názor) 000: The Middle Ages, Hehous: Axes - combat, nastezce: Swords, knives, axes, Gorgo: axes for craft purposes, : axes for craft purposes, GATTO: axes for craft purposes

Log in and help identify this find.

Photo

Sekyra bojová
Sekyra bojová
Sekyra bojová
Sekyra bojová
Sekyra bojová

Circumstances of the finding

Location:Ústecký kraj
State of soil:Dry
Depth of the finding:20 cm
Used detector:Deus 2
10 votes
10 votes
viewed:
1054x,
comments:
18,
finder:
000 000
photographed:
27 August 2022,
loaded:
27 August 2022

Post

Pěkná

Gratulace pěkná. Jedná se o sekeru 14stol. až 16stol. Permanentně sloužila k řemeslným účelům ale v této době se dala použít ke všemu. Je spousta dochovaných krezeb kde pěchota u pasu má sekery od sirotčin až po takovéto typy. Tyto sekery jsou snadno identifikovatelne podle toho kříže dále by tam měla být kovářská značka (není podmínkou jsou i bez značek) ale u té tvojí se asi hodně podepsal zub času V některých případech bývá zdobená buď čárami nebo tečkami.

Hezká sekera. ;-)

Krásná ;-)

Já jsem možná blbej ale mnohdy bych viděl ten otvor jako pomůcku při tahání hřebíků.A že je mnohdy do kříže tak kvůli tomu aby se nechala vyvinout páka různými směry.Jimak souhlasím s hradnipan že to byla doba neklidná a že i kosa byla leckdy bojová.Bejt doma a slyšet nasraný psy kteří by znednadání utichly tak i ta fiskarska ve špalku u terasy ve špalku bude bojová.I když několik let je jen pracovní ;-) :-Dstejně jako kuchyňák bude útočný nůž.

;-)fešnej kousek. :-)

Kdo u toho byl ? :-D

Beru zpět jsem ovíněn

Hradnipáne když nahledneš do kategorie Bojové sekery a že jich tam není málo?! Které by jsi z nich vyřadil, aby jsme měli pořádek v katalogu takhle vznikají neustále mílky a dohady. Byla vůbec nějaká Sekyra vytvořena výlučně pro boj?

Karinn, jak to víš ? Tis u tuho byl :-D

jj to je jasnej otvor do "kříže" a nejlíp tahal standardizovaný hlavy středověkejch hřebů a když byla potřeba na hřeb větší páka,tak se na něj použivala halapartna s -křížem- nebo i s krážem
radši nikam nenahlížejte,aby nedošlo k fatální mÝlce event. ke krávě Milce :-D :-D

A tady je pěkný příklad halapartny,která uměla se svým několikanásobným křížem/krážem vytáhnout i 4 hřebíky najednou!!!
https://www.liveauctioneers.com/item/1805233_1824-helmbarte
:-D

Pro karinn. Jasně že existovali sekery určené k boji byla jich celá řada od malých seker až po dvourucni sekery. Ve středověku byly dokonce celé šiky vojáků vybavených jen sekerama. Studuji středověké zbraně už víc jak 20 let a pořád se objevují nové a nové informace. Známá to věc že ve středověku obyčejní lidé nesměli vlastnit meč to byla výsadba šlechty.v případě že jsi získal nebo našel meč byl si povinný ho odevzdat jinak si byl o hlavu kratší. Když obyčejní rolníci byli svoláváni do boje dostávali jako zbraň většinou kopí. A jako příruční zbraně používali právě buď sekery nebo tesaky. Brali si sebou většinou svoje. Nezapomeň ti lidé s tou sekerou pracovali od malička a pokud jdeš do boje taky by sis vzal věc s kterou umíš zacházet. Pokud mohu doporučit mrkni se na práci pana Žakovskeho je to jeden z největších odborníků v ČR na středověké zbraně. Mám od něho několik publikaci a letitou spolupráci. A tady na lovcich vše určit jestli bojová nebo řemeslnicka ne díky poslouchat těch zvastu a proč to není bojová atd. nemám zapotřebí. Pokud by někdo chtěl pomoc z určením seker nebo jiných středověkých zbraní rád pomůžu. Může mě tu kontaktovat. A ještě jedna věc ten kříž uprostřed ano mohl sloužit i při "vytahování hřebíků" ale hlavně v té době byla víra všechno tudiš i všude.

Hřebíky tahám zubama😬
A do boje použivám kungfu..🤸🥷😂

Opět snůška polopravd a nesmyslů a ještě za dvacet let studia to je síla...
Takže ve středověku byl meč pouze výsadou (nikoli "výsadbou") šlechty.. Aha.
Zajímavý ovšem je,že min. v českém prostředí byl už v průběhu 14.st a dále v 15.st dostupný prakticky všem složkám společnosti,jak postupně upadala monopolní role šlechty ve válečnictví.
Nástup žoldnéřů,městských hotovostí a posléze i chaos husitských válek jeho symbolickou funkci (zbraně pro příslušníky privilegovaného stavu) úspěšně zadupal do země.
To toho Žákovskýho moc nečteš koukám.

Tady je kucí prdel,takže jestli najdete meč tak ho odevzdejte vrchnosti,jinak vás kat Mydlář sofort popraví a ani zemská hotovost složená z rolníků s dvouručníma sekerama s křížem vás před ním neochrání. Příruční zbraň tím je myšlená pobočka? Nebo spíš nějaký kufr?
:-D :-D :-D

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top