Svatební smlouva 1889

Dostal se mi do rukou zvláštní dokument. Je to svatební smlouva. Má 18 stran. Je i s kolky a notářskou pečetí. Už je naskenován a digitálně přepsán. Je v neuvěřitelném stavu a krásně napsán. Našel se zabalený v novinách Mladá Fronta. Z 19.ledna 1969. Ty noviny jsou věnovány Janu Palachovi. Jsou ze dne jeho úmrtí.
V té smlouvě jsou zvláštní formulace. Napřed o lásce až do smrti a přechází to kdo co komu dá, pololán, co bude věnem, co přinese manžel, ale hlavně jak se novomanželé postarají o otce nevěsty. Byla nezletilá, Jak mu zajistí společný příbytek při světle a teple, že dostane višňový strom, co dostane nevěsta, pluh, truhlu, mlýnek atd. Finanční vyrovnání s členy rodiny. Jak musí za 50 zlatých vystrojit svatbu sestře nevěsty, co dostane bratr. Všechno částky v 1000 zlatých.
Dokument vystavíme v listopadu v rámci našeho spolku ZASE v MKC Zbýšov. A potom poputuje na studie do MZM Brno do etnografické sekce.
Součástí dokumentů jsou i úmrtní listy. Už jsem našel hrob nevěsty. Dožila se 40. let a zemřela na zápal plic. Udělám na dokument klubovku.

Artifact category

Identified category:
User feedback: Official documents (3 názory) Wladyslav: Official documents, Kapsa: Official documents, Singer: Official documents

Log in and help identify this find.

Photo

Svatební smlouva 1889
Svatební smlouva 1889
Svatební smlouva 1889
Svatební smlouva 1889
Svatební smlouva 1889
Svatební smlouva 1889
Svatební smlouva 1889

Circumstances of the finding

Location:Jihomoravský kraj
17 votes
17 votes
viewed:
1131x,
comments:
22,
finder:
odysseus odysseus
photographed:
28 September 2021,
loaded:
30 September 2021

Post

:-O :-O :-O koukám jako blázen, to je paráda 👍👍👍😃

To je zajímavé. Antonie Procházka. Já myslel, že -ová se používalo od středověku. Nebo ová bylo jenom pro vdané ženy? Pro dcery se nepřechylovalo?

Ody já ti věnuju do toho tvýho muzea tu haviřskou známku co sem našel... jestli teda budeš chtit 😊

Veľmi zaujímavé ďakujem za príspevok

https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99echylov%C3%A1n%C3%AD_p%C5%99%C3%ADjmen%C3%AD

V odkazu výše je vývoj v užívání přechylování příjmení.

Bobik 600. taky jsem na to koukal. Když se notář zmiňuje o Antonii. A jde o peníze a majetek, tak nepřechyluje. Ale v drobnostech potom píše Procházková. Už jsem se na to ptal na MZM, čekám na odpověď.

Vendo. Od prosince budou v MKC viríny, skleněné. Každý z obce si tam může na měsíc pod svým jménem vystavit co hrdlo ráčí a potom si věci odnese. Budeme to celoročně obměňovat než bude expozice trvalá, muzeum Zbýšova na Simsonu. Takže vystavit si můžeš od prosince v MKC co chceš. :-D

Kacuro díky za odkaz. Je to přesně tak v té smlouvě.

Zajímavá záležitost :-)

Jinak celý dokument mám na skenovaný a je volně k dispozici. Můžu poslat na mail.

Já nevím, je to velmi osobní dokument a Ti lidé asi mají příbuzenstvo, i když je to 130 let, třeba by se jim to nelíbilo, že se veřejně rozšiřuje. Vlastně nevím, jak je toto obecně pochystáno a třeba máte souhlas s uveřejněním, třeba žádný nepotřebujete a já si jen plácám přes pysk :-) Nemyslím to nijak zle, jen mě to zajímá :-)

Já to mám Janku od členky té rodiny. Nevadí jí to. Je to pra pra pravnučka.

:-) díky

Fíha... Když jsme vyklízeli po úmrtí maminky manžela její byt, tak ona taky uchovávala rodinné dokumenty, ale to je archiv jako x generací zpět, někam na začátek 19. Století. A jelikož já jsem podobného založení, uchovám to dál... :-)

U nás byl případ dvou bratrů, kteří si uchovávali ještě rok po smrti maminku zastlanou v posteli. o:-)

;-)parádní dokument doby,dnes už se těchto rodiných listin moc nedochovalo.Mám jich slušnou řádku,ale tady je devadesát procent v němčině,takže si nepočtu. :-)

Mám také takovou smlouvu, ale z dvacátých let 20.st.

V podstatě totožné informace např. o vyrovnání s vejminkáři a pod. Nejvíce dokumentů mám z doby po 1.sv.v.

Perfektní cesta v čase.

KNAKER Maminku jsme odevzdali :-D

Marcel já ani nevim, proč jsem to sem vůbec psal. 😁😁😁

A teď konečně k věci. Odysseusi chválím zájem o zachování podobných písemností. Krásně je z celé kompozice dokumentu vidět, jak čas všechno mění. Posílám palec. ;-)

To bych rád viděl a přečetl si. Parádní nález velká grt👍

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top