Trilobiti rodu Conocoryphe

Něco pro tu hrstku místních "šutromilných" kolegů - vzorek slepého trilobita Conocoryphe sulzeri z kambria jineckého souvrství - první dvě fotografie tentýž kompletní kus s měřítkem, třetí foto negativ jiného kusu, délka otisku 27 mm, ovšem tady si myslím, že by spíš mohlo jít o Conocoryphe cirina. Ale možná se pletu a oba kusy jsou "sulzeráci".

Artifact category

Identified category:
User feedback: Trilobites (1 názor) Markoman: Trilobites

Log in and help identify this find.

Photo

Trilobiti rodu Conocoryphe
Trilobiti rodu Conocoryphe
Trilobiti rodu Conocoryphe
22 votes
22 votes
viewed:
1761x,
comments:
18,
finder:
Markoman Markoman
photographed:
22 December 2023,
loaded:
26 December 2023

Post

;-)stejně je to nádhera,když klepneš po hraně šutru a vyloupne se takovej krasavec :-)

Kvasak - jojo, vždycky to beru, jako malý zázrak. Zvíře, co nespatřilo světlo světa třeba i 500 mil. let a najednou tu díky tobě zase je - svým způsobem, samozřejmě. A pak se můžu kochat tím, že na mě doma z polic "kouká" pravěké moře a jeho někdejší obyvatelé. A najít kompletní kus, to je naprostá pecka. Člověk má samo radost i ze samotného fragmentu, jako hlavového štítu, apod., ale celej je prostě celej, marná snaha.

Krasavec kambrijský ;-)

Scramasax - ty máš zase pěknou úrodu krasavic bronzových, jsem koukal pane kolego. Přijmi upřímnou gratulaci a kdyby tě už přestalo bavit kopat další fádní germánské spony, dej echo a já to tam pro pana Komoroczyho rád dotěžím :-D

Moc pěkné 8-)👍

Pĕkný kousek trilobita 8-) 👍

Díky, pánové. Ještě upřesním lokality nálezu, i když pro "hledače kambria" je Jinecko i tak dost profláklé. První vzorek - Feldbabka (Špičatý vrch), negativ Rejkovice (Potůček).

Pěkné ;-)

áno, tomudle se říká historie, milion sem, milion tam, todle nikdy nepochopím, nepředstavitelná doba :-O
- krásnej živočich, příteli badateli ;-) :-)

Pěkné,taky mám dva podobné..Násbírané na Koda..

Parádní kus 👍 Doufám, že se mi podaří taky nějaký takový najít.

Krásnej kousek, conocoryphe se neomrzí! Neznám okolnosti nálezu, ale pro jistotu varuji všechny, kdo vyrazí na lov trilobitů: Nikdy nezmenšujte formát kamene s nálezem na místě! Břidlice je nevyzpytatelná a zcela jistě praskne tam, kde jste nechtěli. V žádném případě se nepokoušejte trilobita dostat ven z mateční horniny! Docela jistě se to nepovede a trilobita "okoušete". V neposlední řadě trilobit bez mateční horniny vypadá divně, jako sádrový odlitek. Radikálně mu tak snížíte jak sběratelskou hodnotu, tak estetický dojem. Tím nemyslím, že zkušený kolega Markoman ho takto cíleně opižlal. Někdy prostě takhle vypadne z kamene. ;-)

Moc pěkný, taky mám pár broučků že Skryjí 😊

Ještě jednou díky.
Argill - jj, je to jak tady kolega Argill píše. V minulosti jsem si zničil pár vzorků (naštěstí nic zásadního, šlo o ramenonožce a jednou o schránku orthocera), když jsem to začal otloukat kladívkem, protože se mi nechtělo tahat větší a těžký šutrák. Když se do tohohle někdo pustí, má 90% pravděpodobnost, že udělá botu a vzorek poničí. Krom toho, přišel jsem už na kouzlo dlouhých zimních večerů, kdy si člověk hraje s kamenem pěkně v klídku doma a snaží se vypreparovat fosilii z jejího okolí - teď mě akorát čeká druhohorní ježovka, která je evidentně v hornině celá a bude nejspíš v parádním stavu včetně detailu povrchu.
Lagertha2 - tak Skryje mám zatím prošlápnuté jen coby vandrák s báglem na zádech, ale někdy se tam taky chci do okolí mrknout po nějaké té fauně kamenné. Co si pamatuju, tak ve Skryjích přímo i prodával trilobity majitel hospody, ve které jsem se tam stavoval na obědě. Ale tohle se nekupuje, ztrácí to pak veškeré kouzlo "lovu".

Krásná věc a moc gratuluji k nálezu.

Já tyhle potvory házím slepicím, tak tomu vůbec nerozumím. Ale tento kousek je celkem unikátní.
Gratulace

Namor, ve Skryjích se myslím trilobiti pořád prodávají, taky bývá stánek u Křivoklátu. Ale to opravdu nemá to kouzlo, jako když člověk prochází kolem Skryjských jezírek, sáhne do vody a vytáhne kámen s pravěkým pokladem 😯

Lagertha - souhlas, koupená věc nikdy nebude mít to kouzlo.

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top