Zubadlo

Nazdar lovci a lovkyně. Lesní klasika, "zubadlo". Zubadel je plno, navíc novověkých. Možná se ptáte, proč je v dýleráku s označením B1002. Protože toto zubadlo je v návrhu katalogizace platformy "Společnými silami". Platforma už je tu delší dobu ale nyní dochází k fázi rozvíjení projektu. Týká se to prospektorů z okresu Brno -venkov. Jedná se o spolupráci prospektorů, Muzea Brněnska, brněnské arch. akademie a krajského úřadu. Důvodem je zamezení drancování archeolokalit, a správného přístupu k detekci, co se týče okolnosti nálezu, manipulace s artefaktem, nesprávnému čištění a další destruktivní amatérské archeologie. Nyní dojde k debatě mezi amatéry a odborníky a bude se hledat kompromisní cesta. Já jsem pro anglický model. Do budoucna to bude cesta kterou se bude prospekce ubírat. Vše bude skýtat i řadu výhod, například spolupráci s archeology, společné hledání, setkání a konzultace s odborníky atd. Platforma se teprve vyvíjí, a kdo by měl zájem a byl s okresu Brno. Venkov, může se na mě obrátit, dám mu kontakt aby se do platformy též zapojil. Ale pozor bratři a sestry. Vše je podmíněno odevzdáváním veškerého archeologického materiálu a to se týká věcí minulých současných a budoucích. Tedy ne, že se budou odevzdávat knoflíky z 19. století a bronz a stříbro bude doma ve skříni.
Za určitou dobu stejně dojde k omezení svévolné detekce, tak proč nezačít spolupracovat s odborníky hned. Artefakty jsou předměty vědeckého bádání a ne skladování po doma a kupčení. Tak kdyby někdo chtěl se zapojit do rozvíjející platformy a stát se amatérskými spolupracovníky Muzea Brněnska , obraťte se na bratra Odysseuse, dám Vám svůj mail a mail na kontaktní osobu v muzeu.

Artifact category

Identified category:
User feedback: Rules (3 názory), Rules (1 názor) nastezce: Rules, Rozik83: Rules, zizka: Rules, Jigface: Rules

Log in and help identify this find.

Photo

Zubadlo
Zubadlo
Zubadlo
Zubadlo
Zubadlo
Zubadlo
Zubadlo

Circumstances of the finding

Location:Jihomoravský kraj
State of soil:Dry
Depth of the finding:15 cm
Used detector:zero ii.
Submitted to: Muzeum ve Šlapanicích
4 votes
4 votes
viewed:
1580x,
comments:
10,
finder:
odysseus odysseus
photographed:
18 May 2020,
loaded:
19 May 2020

Post

Nedávno jsem pořídil detektor a ty zde naznačuješ, že si budu muset pořídit i archeologa, jelikož dojde k "omezení svévolné detekce". Už známe datum?

Ne. To je jen do budoucna. Nová doba nový přístup.

Jako anglický model klidně. Ale všecko odevzávat proč? Vždyť to archeologům můžeme zapůjčit a až dobádaj, tak vrátí. Ale asi to spěje k modelu že jen ti správní vyvolení mohou hledat, že jo.

LevakBob - archeologa si pořizovat nemusíš, dostačující bude vysokoškolský diplom a povolení k prospekci od Akademie věd ČR. A už jen pak povolení od Krajského úřadu a pak jen šup na Odbor výstavby a územního plánování na Městském úřadu, který navštívíš s notářsky ověřeným výpisem z Katastrálního úřadu. Za několik měsíců bude vše, jak má být a můžeš vyrazit. Jak prosté.....

No to mně spadl kámen ze srdce, já nebohý jsem čekal neskutečné peripetie, no možná i zákaz činnosti. Ale pokud se jedná jenom o těchto pár drobností, zůstávám klidným a pospíchám si najít nějaký ten sotva čitelný měďáček, který si snad budu moci ponechat. :-D

Archeologie momentálně překonává paradigmata z druhé poloviny minulého století a nachází nové cesty výzkumu. Nejde jen o nález samotný přece, jde o celkovou situaci kolem nálezu, dneska se zavádí do oboru maticové korelace které vyhodnocují pravděpodobnost praktického významu artefaktu. Každé narušení znehodnotí celý model. Svévolnou detekcí se nerozumí, že nemůžeme hledat, ale že nemůžeme hledat při přeceňování vlastních znalostí. Chceme hledat? Ano. Ale nechme si poradit. Nic víc tato platforma nechce říct. To, že vykopeš bronzový štít je dobře, možná jsi ho zachránil ale přestaň na místě mávat. Kopeš někde větší množství mincí? Foť je kvůli souřadnicím, třeba se jedná o zaniklou cestu. Kopeš kousky olova, které vypadají divně? Přestaň hned. Platforma a debata kolem ní není o tom, že budou hledat vyvolení ale o nových cestách prospekce a spolupráce mezi detektoráři a archeology. Když se vyvíjí archeologie musí se měnit i naše prospekce. Nebo dojde ke konfrontaci a dohledali jsme.

Bobík600. já jsem nenapsal, že je zabavení nálezu definitivní rozhodnutí. Já jsem napsal odevzdání pro vyhodnocení. A právě pro různé názory platforma je, Myslíš si, že je správné aby ti nález patřil a muzeum mělo možnost zapůjčení?, tak svůj názor podpoř argumenty a vstup do diskuze s archeology, Třeba to tak nakonec bude, Je to možné. Já psal o tom,,že se hledají nové úhly pohledu. Já bych byl třeba pro nějaký druh klubové činnosti pod dohledem archeologa. Zaplatil by jsi poplatek do klubu, a na setkání kromě osvěty, odborník vyhodnotí tvé nálezy.

Stavím sa,že z teho vo finále nebude nič.
Viac čítaj odborný tisk,názory v ňom a pak menej snívaj.

Proč by nemělo nic být? Tady ty negativismy jsou úplně k hovnu.

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top