Dýka

I železo má své kouzlo

Posílám vyčištěnou dýku, kterou mi již dříve znalci z LP určili jako gotickou dýku původem možná z balkánu za což ještě jednou děkuji. Každopádně potěšila a myslím, že vypadá zajímavě.

Dýka 1
Dýka 1
Nálezový stav
Nálezový stav
Druhá strana
Druhá strana
vyčištěná druhá strana
vyčištěná druhá strana
detail
detail
detail
detail
7 votes
7 votes

Post

Pěkně vyčištěné. Čím, jak?

Nůž je slovanský, který "odborník" ti to určoval? ;-)

Tak čepel, jak vidím, je rovná na hřbetu, na čepeli podbroušená. S jataganem má společné max. to železo, z kterého je udělaná - jatagan je úplně jiné zvíře.Jinak čepele s jednostranným žlábkem jsou běžné jak z hrobů, tak ze sídlišť. Zkus třeba: http://is.muni.cz/th/110365/ff_b/

Pardon, na břitu podbroušená a ohlá do strany, patrně tlakem půdy...

Tak ta je hodně zajímavá,podařený nález :-)

Na mieste kde je to najviac prehnuté tam na druhej strane majú tieto dýky alebo nože rozmlatenú tú tupú stranu.Pozri či aj táto to má.Je to dosť zožraté ale pozri.

1. Nikde jsem nic roztemovaného nenašel, ale pokud potřebuješ tak můžu ještě něco nafotit.
2. Čištění elektrolýzou a konzervováno parafínem. Ze den nebylo co řešit.
3. Poprosil bych o poněkud smířlivější tón i když věřím že to nebylo myšleno zle. Člověk, který má jiný názor není nepřítel ať u ž má pravdu nebo ne a jsme tu především pro zábavu.

Každopádně díky všem ;-)

Jestli to Petře bylo myšleno na mě, tak vyloženě konfrontačně to myšleno nebylo. Nicméně - poněkud mě dokáží překvapit některé šílené hypotézy ( gotická dýka z balkánu, atd. atd.), i když poněkud méně exotické vysvětlení je nasnadě, jen stačí trochu se zasnažit a zapátrat v literatuře...Pokud mohu hovořit za sebe, věci určuji, jen pokud jsem si stopro jistý. Pokud si jistý nejsem, napíšu to, nebo se k věci nevyjadřuji. Není ostuda něco nevědět. Ostuda je se k něčemu za každou cenu vyjadřovat, i když netuším, oč se jedná. ;-)

Myslel jsem si to a jsem rád že je to takto. Někdy se diskuze vyhrotí a to je o ničem. Jen na okraj to určení bylo před vyčištěním tak možná proto ten závěr, ale to nemá cenu rozebírat.
Tak že z toho vyplývá že je to ještě starší.
Díkzy za určení.

Rádo se stalo. Máš to hezky vyčištěné. :-)

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top