Highbanker

DIY

Zdravím vespolek;) Tak nějak mě kdysi napadlo, že bych si mohl zkusit vyrobit splav na rýžování zlata. Předtím jsem měl jen takový malý, Gold King Compact, ideální na prospekci. Ten se vejde do báglu (šířka je myslím jen 17cm, délka asi 60cm), lehký, tak ho na zádech ani necítíte. Ale časem jsem zjistil, že jestli se chci rýžování zlata věnovat víc, tak budu potřebovat něco většího. V té době byly skoro všechny splavy tady na e-shopech vyprodané, tak jsem si to přibližně rozkreslil, pak objednal nějaký materiál a pustil se do toho. Na žlab jsem použil hliníkový plech o síle 3mm (Quintett). Plech o takové tloušťce jsem nebyl schopen naohýbat do potřebného tvaru sám a tak jsem se poprvé musel obrátit na nějakou firmu, kde mi to udělají. Vnitřní část splavu jsem se rozhodl vyrobit podle různých fotografií na netu, tzn. inspekční guma, hornický mech, tahokov a postranní lišty spojené příčnými schůdky, které budou vnitřní část vybavení držet na místě. Pak už mě čekaly hodiny a hodiny řezání, vrtání a pilování, výsledek můžete posoudit sami. Celková délka splavu je 77cm, vnější šířka 25,3cm.


Něco málo k fotkám - uchycení příčných schůdků do postranních lišt - vyvrtanou díru jsem hranatým jehlovým pilníkem rozšířil, abych tam mohl naklepnout příčný schůdek, po osazení jsem ho trnem "roznýtoval," takže nevypadne.


Inspekční guma. To se mi úplně nepovedlo, chtěl jsem pod ní nechat silnější vrstvu lepidla, ale asi díky tomu pod ní vytvořily bubliny, i když byly lepené plochy očištěné a odmaštěné a skoro den zatížené 15kg železným plátem. Časem to nejspíš strhnu a nalepím znovu. Další proužek inspekční gumy (šířka asi 1,5cm) jsem nalepil do vnitřní spodní části splavu, pro případ, že by se zlatinky provrtaly skrz hornický mech až dolů. Díky tomu by je neměl proud vody vyplavit ven. Po prvním testování jsem tento proužek seřízl na necelý 1mm výšky, zbytečně moc nadzvedával hornický mech a proplavovaný materiál se na tom místě zachytával.


Tahokov. Celkem dlouho a marně jsem sháněl hliníkový tahokov o tloušťce 1,5 - 2mm. Nechtěl jsem kvůli kousku nějakých 25 x 70cm kupovat celou tabuli. Nakonec jsem se musel spokojit s tahokovem, který se používá na autotuning. Nejdříve jsem vyzkoušel jeden typ s menšímy oky, ale ten se mi až tak nezamlouval, tak jsem objednal jiný, s o trochu většími oky. Běžný rozměr na netu nabízených je 25x100cm, tloušťka 0,8mm. Oka jsou ale většinou bohužel nasměrovány špatným směrem. Nakonec jsem uspěl a sehnal jeden, z kterého jsem vystříhal potřebnou část.


Hornický mech. Tak ten jsem objednal z Amazonu. V té době byl stejně jako splavy už delší čas vyprodaný a nechtělo se mi čekat, až se e-shopy dozásobí. A navíc jsem natrefil na akci, takže i s poplatkama mě to vyšlo o hodně levněji než tady. V mém splavu jsem se rozhodl pro dvě vrstvy. Svrchní vrstva je delší, ta je zasunuta pod ten náběhový-přechodový můstek, spodní kratší, dorovnává výšku hornického mechu na úroveň můstku. Možná se mýlím, ale podle mě by to mělo zachytávat zlato déle než se zanesou těžkou frakcí, než jen s jednou vrstvou. 


Ten splav jsem byl několikrát vyzkoušet, byl jsem s výsledkem spokojený, funguje dobře. Minulé léto se mi ale několikrát stalo, že v potocích, kde normálně teče celkem dost vody, byla díky suchu jen sem tam nějaká tůňka, jinak byly úplně vyschlé. Na netu jsem našel videa, kde vháněli vodu do splavu pomocí 12V čerpadel. Ze zbylého materiálu jsem si vyrobil čelo splavu s uchycením trubek a možností připojení hadice, abych byl schopen splav využít i v případě, že v potoce nebude proud, který by mi umožňoval použít splav. Zvolil jsem řešení lehce odnímatelné, s možností nastavil sílu, kterou tam to čelo bude držet. Pro přívod vody jsem využil normální běžně dostupné "T", které jsem ale na jedné straně musel vyvložkovat dalším kouskem trubky, protože průměr trubek není stejný (vstup/výstup). I tak je proud vody na jedné straně o něco silnější, asi to bude chtít ještě trochu upravit.  A také jsem jej několikrát provrtal mezi oběma konci, jinak by šla voda jen do stran a na začátku uprostřed by nemělo co odplavovat nasypaný materiál. Čerpadla a hadici jsem objednal ze zahraničí.


No ale když už jsem měl tohle všechno vyrobené, tak jsem si říkal, že by nebylo špatné to dotáhnout na highbanker. Přeci jen to dost urychlí celý ten proces. Se splavem - i když do něj máte přívod vody čerpadly - pořád musíte nejdřív materiál prohnat přes síto, pak si k tomu splavu sednout a pomalu ho krmit šlichem. Na jednu stranu je to fajn, člověk sedí u vody, pomalu futruje splav, sem tam na něj zasvítí zlatinka, pohoda. Mám to rád. Je to něco podobného, jako chodit na ryby, prostě relax. Ale dal jsem si jeden takový cíl, který když se mi podaří splnit, tak bych k tomu napsal další článek.


 Teď ale zpátky k tomu highbankeru. Jako první jsem vyrobil stojan, do kterého se splav vloží a vzadu se zajistí šroubem, aby z něj nesklouzával. Základ tvoří sestava z hliníkových 40 a 30mm jeklů - 2 ramena, trnož a 4 nohy. Nohy jsou výškově stavitelné a nastavení se zajišťuje závlačkami z 6mm nerez kulatiny. Vrchní část highbankeru je z 5mm silného hliníkového plechu, délka 41 a vnější šířka cca 24cm. Chtěl jsem mít jistotu, že až tam budu lopatou házet i větší kameny, tak že to vydrží a nezničím to. Stejně jako splav jsem to musel nechat naohýbat firmou a také mi tam přivařili zadní čelo highbankeru. Když bylo toto hotové, tak jsem se snažil vymyslet nějaký jednoduchý způsob, jak to nainstalovat nad splav. Dopadlo to tak, že jako nohy posloužil jekl 20x20mm. Přední nohy jsou shora zasunuty do noh stojanu splavu, spodní částí se opírají o závlačky, které tímto zajišťují stejné nastavení jak splavu, tak i vrchní části highbankeru. Horní uchycení je vyřešeno s pomocí šroubů. Na těchto šroubech jsou zároveň nasazeny bočnice mřížky. Zadní nohy highbankeru jsou také z 20mm jeklu. Spodní uchycení - skrz trnož stojanu splavu prochází 10mm závitová tyč, nohy jsou na ní nasazeny a zvnějšku zajištěny maticemi. Toto slouží hlavně k tomu, aby neujížděly někam podélně. Ve spodní části zadních noh jsou navíc dva šrouby, které se zčásti upilovanými hlavami opírají o vrchní hranu splavu. Tím je docíleno toho, že ani výškově by se to nemělo nikam pohnout. Vrchní uchycení - nahoře jsou zadní nohy spojené 6mm závitovou tyčí, která zapadá do "U" profilů na vnější zadní straně vrchní části highbankeru. Výšku zadní části highbankeru a tím pádem i sklon je možné korigovat. Další součástí highbankeru je mřížka s bočnicemi. Mřížka je svařená z 4mm nerez kulatiny, v horní části usazená v 10mm hliníkové kulatině. Takhle komplikovaně vyrobené je to proto, protože jsem to původně chtěl udělat jinak, ale to se ukázalo jako ne až tak geniální:-D Vrchní část - hliníkovou kulatinu - drží na místě bočnice, které (jak jsem psal výše) jsou přišroubovány k horní (přední) části highbankeru. Dole se mřížka opírá o čelo splavu. Přívod vody do highbankeru je úplně stejný jako do splavu při nízkém průtoku vody, tak, jak jsem ho už popsal o něco výše. Tady jsem akorát z 1mm hliníkového plechu přidal něco jako kryt pro trubky.


No a samozřejmě nesmí chybět výčet výhod a nevýhod téhle sestavy. Zkusím začít tím, co považuji za plus.
Cena. Jestli na to máte čas, stroje a vybavení, tak se to vyplatí.
Možnosti využití. Z téhle sestavy si můžu vzít jen splav a jít někam na prospekci. Nebo přidám čelo splavu, vezmu čerpadla a baterii, když je málo vody. Nebo všechno a můžu se celý den ohánět lopatou a proplavit daleko větší množství materiálu.
Možnost udělat určité věci jinak. Něco se Vám třeba na nabízených produktech nelíbí, tak stačí zapojit představivost a vyrobíte si přesně to, co potřebujete.
Celý highbanker i se splavem se vejde do cca 60l báglu. Baterie, kýbl a lopata už ne, to musíte nést v rukou.


Nevýhody
Váha. Je to dost předimenzované. Asi jsem na výrobu měl použít slabší materiál. Rozhodně to není dělané na delší cestu. Schválně nepíšu kolik to celé váží, nechám Vás tipnout v komentářích;-)
Jílovité hroudy se v "násypce" nestačí rozpadnout, ty větší neprojdou přes mřížku do splavu. Asi by to vyřešil silnější proud vody stříkající z opačné strany proti zadnímu čelu highbankeru. Takhle je musím vracet zpátky a v ruce rozmačkat, ale to zas takový problém není. 
Čas potřebný k sestavení. Je to taková stavebnice. Díky tomu, že stojan, splav a highbanker spolu nejsou nějak pevněji spojené, tak i sestavování trvá déle.
Asi i spotřeba materiálu. Když se snažíte vymyslet a vyrobit něco nového podle Vašich představ, ne vždy to vyjde a určité věci zničíte a musíte něco vyrobit znovu. Ale jestli se do toho pustíte, tak přeju hodně štěstí;-)


Budu rád, když mi v kometnářích napíšete, co si o tomto mém výtvoru myslíte. Můžete přidat i nějakou radu, co by jste udělali jinak. Třeba se časem pustím do nějakého vylepšení (už teď mám v plánu splav prodloužit - extended version - přidáním dalšího splavu za ten první).

Sestavený
Sestavený
Začátek
Začátek
Příčný schůdek
Příčný schůdek
Splav
Splav
Čelo splavu s přívodem vody
Čelo splavu s přívodem vody
Zadní část highbankeru
Zadní část highbankeru
Mřížka a bočnice
Mřížka a bočnice
7 votes
7 votes

Post

Já jsem tedy "nerýžovací" typ, ale dokážu ocenit práci, kterou jsi si s tím dal. K těm nevýhodám - to je prostě takové průkopnické, první letadla taky nelétala, jen poskakovala.... :-) I velké automobilky mají svolávací akce na opravu chyb, tak v klidu vychytej mouchy a ať se ti pěkně třpytí....

A ještě tip na hmotnost - 13.5 kg ;-)

Je to hliník, tipuju 9 kilo 😁

I když se v tom nevyznám, dobrá práce 👍🙂

Až budeš příště shánět hliníkovej tahokov, myslím že sem ho viděl na vzduchovým fitru z Liazky. Zkusil bych se zeptat někde v servisu na kamióny... 🙂

Díky moc za zhlédnutí, komentáře a tipy ;-) Počkám ještě tak cca týden, třeba si někdo další zkusí odhadnout váhu. Pak sem tu váhu highbankeru napíšu. Mějte se fajn ;-)

Já myslím, že to váží 6,54 Kg 😉 A přeji tu samou váhu , nahighbankerovat ve zlatě 👍👍😉😁

7,08 kg.
Tohle bych nevyrobil ani že špejli...
Ať slouží dobře 👍👍

vypadá to dobře .........typuji že je to do 6-ti kg ...........(5,79) ........... ;-) ;-)

Moře práce!👍 Hlavně ať slouží a zlatinky přibejvají! 8-) Váha 8,68 kg :-D

Pěkná práce 👍 jsi docela zručnej řemeslník 👍
Váží to 11 kg +/- 0,5 kg 😁

Chtěl jsem s tím počkat do neděle, ale nedá mi to, musím Vám tu váhu prozradit už teď. Nejblíž byl Prospektor. Váha celého highbankeru včetně čerpadel, hadice, závlaček, náhradních šroubů a matek je cca 15kg. Což znamená, že když to někam táhnu, tak na zádech mám přibližně 20kg (highbanker + bágl, aspoň 1,5l vody a nějakej pišingr, malá lopatka a pár drobností - lahvičky na zlato, pinzeta atd.). V rukách pak autobaterie, dva kýble, lopata a pajcr. Celkově to je víc jak 30kg. Proto jsem psal, že to na dlouhý výlety není :-D
Samotný highbanker bez čerpadel a příslušenství jsem nevážil, udělám to při nejbližší příležitosti ;-)
Dík moc všem za komentáře a tipy. A Venda17 dík za tip na ten hliníkovej tahokov, to se může do budoucna hodit.
Ještě jednou díky a mějte se fajn ;-)

Jupí, tak jaká je cena pro vítěze tipovací soutěže???? :-D :-D

Vítěz bude Ahojíkovi dělat nosiče 😁😁😁

:-O

:-D :-D :-D

Tož si budeš moset vščíl pořídit, na ten celý ansábl ,simsona s tažným 🤷‍♂️🤭😁👍

Prospektor - a jéje, já ani nevěděl, že jsem nějakou soutěž vyhlásil :-O Pro vítěze nic připravenýho nemám. Teď jsem v pasti :-D

Lacko a Cement - jako nějaký nosič by se hodil. Nebo čtyřkola. Nebo Simson s tažným. Nebo alespoň nákladní osel :-D Ale kdybych po lese rajtoval na čtyřkole, tak by mě nejspíš hajnej sebral lopatu a pak by mě s ní přetáh po hrbu :-D

😁Prospekťoš, za simsónem taká posed ☝👍😁tož ten to má u hajných dobré 👍😁

Tak nákladního osla dělám běžně v supermarketech 😁😁😁, ale to bys mě nezaplatil, to by ti nezbyla žádná zlatinka a dělal bys to jenom pro radost z pohybu 😂😂😂

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top