Hotentotská Venuše

Únosy z kmenů z zaoceánských oblastí během objevitelských expedicí.

Skutečný příběh, který jste zmínil, se týká tzv. "Hotentotské Venuše", což byla mladá žena z kmene Khoikhoi žijící v Jižní Africe. Její jméno bylo Saartjie Baartman a byla unesena v roce 1810 nizozemským obchodníkem Hendrikem Cezarem a britským námořním chirurgem Williamem Dunlopem.

Baartman byla představena jako exotická atrakce v Evropě, kde byla vystavena jako kuriozita kvůli svému zvláštnímu tělesnému tvaru, který byl v té době považován za "exotický" a "neobvyklý". Byla známá svými velkými hýžděmi a genitaliemi, které byly předmětem zvědavosti a posměchu evropského publika.

Po několika letech bídy a ponižování vystupování byla Baartman donucena k prostituci a alkoholismu. Zemřela v roce 1815 ve věku asi 26 let. Po její smrti byly její tělesné pozůstatky veřejně vystaveny v Paříži jako exponát veřejného zájmu. Její příběh se stal symbolem rasismu, sexismu a zneužívání mocenského postavení.

V roce 2002 byly její ostatky navráceny do Jižní Afriky a poctivě pohřbeny na domácí půdě. Tento příběh připomíná temné stránky koloniální historie a ukazuje na důležitost boje proti rasismu, sexismu a dehumanizaci.

2 votes
2 votes

Post

Marťásku, ta koikoi se ti docela povedla.
Jen k té formulaci, že byla donucena k alkoholizmu....... mě kdyby někdo nutil, tak bych se příliš nebránil. :-D

Ta měla hudrovadlo jak krocan na výstavě! :-O :-D.
Fakt docela povedený 👍🙂

Jsou lidé, kteří celý svůj život věnovali hledáním a uvažováním. Týká se to nejen věci, ale také přírody. Při hledání konkrétní věci, tak mnoho věcí, které jsou sami o sobě vědecky nebo i jinam významné, prohlížíme. Jinak řečeno pokud hledáme, měli bychom hledat především tam, kde je cokoliv, co lze hledat a to je všude.

Perspektiva malinko pokulhává, ale portrét se povedl! ;-)

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top