Nějaké to archeo

sekeromlat-mladší doba kamenná

Zdravím. Po delší době jsem vyrazil na pole a tohle se mně podařilo najít. Poslal jsem fotky sekeromlatu archeologovi a ten potvrdil, že se jedná o přelomený sekeromlat z mladší doby kamenné (kultura s moravskou malovanou kulturou). Samozřejmě jsem mu odeslal nálezové okolnosti a nabídl jsem spolupráci s muzeem i to, že jim sekeromlat předám do muzea. Došla mně odpověď s tím, že mám (můžu) sekeromlat předat v regionálním muzeu. Poslal jsem email do blízkého muzea, kde mají rozsáhlou sbírku archeologie,kde jsem nabídl, že jim předmět bez nároku na odměnu (samozřejmě jaká by asi byla :D) předám. Žádná odpověď mi nepřišla..... Tak jsem se spokojil s tím, že jsem nalezl aspoň novou archeo lokalitu, kde se ještě nic nenašlo. Akorát mě překvapil přístup DRUHE strany, když všude je napsáno, že archeo se má odevzdávat. S pozdravem ben06

11 votes
11 votes
Lovec oceňuje

Post

Kultura moravské malované keramiky

Tohle bohužel sekeromlat není, pouze hříčka přírody ale tvar to má pěkný. Kámen je totiž nějaké sediment, snad druh opuky? Naprosto nevhodný na výrobu sekeromlatu. Ty jsou nejčastěji z různých druhů metabazitu a ten vypadá úplně jinak.

no, nevím, možná líp nafotit bez přehnanýho světla. Ale mě to jako sekeromlat přijde.

Sekeromlatů mi rukama prošlo nemálo včetně značného množství co jsem já nebo kolegové našli. Jestli o tom tvrdí archáč, že je to sekeromlat tak teda výkon nic moc.

to alex, co jsi napsal to je v textu...
Azaz163- ano materiál je nevhodný k výrobě sekeromlatu ale díval jsem se na nějakou práci, ve které zkoumali sekekromlaty z mladší doby kamenné a z eneolitu a tam asi 6 procent sekeromlatů bylo vyrobeno z málo kvalitních materiálů (pískovec atd.), mělo to nejspíše úlohu jen symbolickou, jinak děkuji za tvůj názor ;-)

to azaz163 jinak si myslím, že tu máme kvalitního archeoologa ;-) :-D

Ani ten zbytek toho otvoru z těchto fotografií nevypadá jako vrtaný. Když by si poslal detailnější foto...

njn radši sem už nic nedám ;-)

ben06: To teda dáš :D Nesmíš bejt tak outlocitnej, jde o duskuzní výměnu názorů, tak to tolik nehroť. Radši nafoť lepší fotky a sem s nima. :-D

K tomu příspěvek je přece, k výměně názorů... :-) Já to zle nemyslím ale občas kameny dost klamou.

Sekeromlat jak vyšitej :-) ;-)

Psal jsem ještě do jednoho muzea a došla mně odpověď, sekeromlat to je ale vypadá netypicky, část kolem provrtu je vymletá, datace mladší eneolit. ;-)
Raději to vezmu až budu mít čas do muzea, ať se na to podívají osobně. ;-)

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top