Taková byla doba

Horští myslivci a pohraniční stráž

Jako malý kluk jsem dostal od dědy (r.n. 1909) prosklený boxík s militáriemi z doby jeho působení v armádě ČR. Moc se mi líbily, ale jak je dětem vlastní, pokud si na věc nemohou sáhnout, tak to není ono. Takže jsem jednoho dne krabičku vykuchal, militárie z ní odstranil a dopadlo to jak, se dalo čekat. Vše postupně skončilo na jedné hromadě v nějaké krabičce.

Když zemřel táta (r.n. 1937), tak jsem zabavil militárie z doby jeho vojákování u PS v 50.tých letech. Zvláštní doba, byl tam jako v.z.s. a po 2 a půl letech se vrátil s takovou hodností. Potom zas pokračoval v učitelování.

A tak jsem si řekl, že napravím, co jsem jako kluk zničil a vše opět vrátím do boxu. A  spojil jsem tátu se synem, tedy mého dědu s tátou, v jedno. Horní část je po dědovi, který nejspíš sloužil u horských útvarů jako spojař, dole jsou tátovy militárie  PS z 50. let.

Ty tři odznaky pomocníků PS jsou samozřejmě z pozdější doby, ale patřily mu také.

Dnes asi bychom byli za ochranu hranic rádi.

box
box
horské útvary
horské útvary
2. třída
2. třída
2. třída detail
2. třída detail
odveden
odveden
neodveden
neodveden
čepičák
čepičák
pohraniční stráž
pohraniční stráž
11 votes
11 votes

Post

Pěkná klubovka s pěkným příběhem. Taky jsem si odkroutil dva roky na čáře. 5. Rota PS Prášily. Psal se rok 1983-85. To byla Šumava ještě panenský čistá,bez komerce ,hotelů informačních center a masňáků.
Za klubovku palec👍

Jo jo, časy, kdy byla v pohraničí panenská příroda, jsou nenávratně pryč. Škoda.

;-)no vida,hned to vypadá mnohem líp.Dík.Takto si to člověk prohlédne a hned to má jinou úroveň i informační hodnotu. :-)
;-)ta příroda co byla kolem drátů,byla nakonec nejzachovalejší v republice.A vidět tehdy Žofínský prales opravdu stálo za to.Když sem šlapal noční týl,tak pro hříbky nebylo doslova kam šlápnout :-)

Kvasák
Ano,tak. Voda se dala pít normálně z potůčku,měli jsme na psovodským chodníku pod smrkem flašku se šťávou a na hřebíku pověšenej skleněnej pulitr. Když jsem se tam byl po letech po převratu podívat,tak šťáva byla fuč,pulitr fuč,ale hřebík,ten rezavej hřebík tam byl furt. A když člověk věděl kde hledat,daly se najít i zdířky na pojítka. Jenom kápéčko bylo trapně osázený smrčkama. Myslím že dneska by se pseudoochráncům hranic docela hodilo.🤫🤫🤫🫣😸

Chlapci, jste jen o krapet mladší, tak je vidět, že v mnohém souzníme 😉. Máte hezké vzpomínky, které se týkají jen vyvolených starších ročníků. Já na hranicích nesloužil, ale v pohraničí žil, takže pohraničníci byli také součástí mého života.
Nebylo vše tak špatné.
Tak ať se vám daří ✋

Pane kočko, v tom případě, Vám při Vaší službě na čáře v té době, zdrhnul známí přes čáru 🤭enom po něm ostala na pařezu Husqvarna a oranžáky 👍🤭😁 Taky bych dneska nejradši zdrhnul za čáru, ale za kterů 🤷‍♂️😁

Pardon ,on to byl enom jeden ten známý , takže s tvrdým 🤷‍♂️👍😁 aby mě náhodou neprišel ,ten chlupatý prskoň opravit hrubky 👍😁😁

Cement
👍👍😸😸😸🏃🏃🏃

:-Dten nademnou? :-D :-D

Pěkný to máš 👍☘️

Díky Hrobaříku 😉 🖐

Pěkný kousky. :-) :-)

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top