Co to je?

Je to docela velký kousek nemagnetického kovu možná mosaz a jsou na tom nějaké značky zjevná je číslice 1. Víc o tom nedokážu říct, snad někdo pomůže.

Artifact category

Identified category:
User feedback: Lot weights - bowl shaped (4 názory) GATTO: Lot weights - bowl shaped, waffen: Lot weights - bowl shaped, 123Martin: Lot weights - bowl shaped, : Lot weights - bowl shaped

Log in and help identify this find.

Photo

Co to je?
Co to je?
Co to je?
Co to je?

Circumstances of the finding

Location:Zlínský kraj
State of soil:Wet
Depth of the finding:20 cm
Used detector:Zero 2
3 votes
3 votes
viewed:
589x,
comments:
3,
finder:
vtMarvin vtMarvin
photographed:
7 October 2019,
loaded:
7 October 2019

Post

Paráda dík to je ono. :-)

Ano, je to víčko od tzv. "ořechu" vsazovacího závaží, u nás ne zcela správně uváděného jako lotové, podle dílčí jednotky hmotnosti. Správně by se mělo říkat vsazovací, jako je v Německu nazýváno Einsatzgewichte, protože nemusí být jen lotové, ale také metrické (gramové), dukátové, korunové, apod. Sada byla původně 1 liberní, jak uvádí údaj na víčku - 1lb. Vedle údaje o celkové hmotnosti je uveden výrobce Nadelburg (N s korunkou) - nejedná se o úřední cejch, ale o značku rakouské továrny, která měla konkurovat vyhlášeným závažím z Norimberku, ale nikdy nedosáhla jejich kvality. Úřední cejch je císařský orel, pod ním je poslední trojčíslí letopočtu, které sice nepřečtu, ale podle stylu cejchu je to zřejmě rok 1869. Howgt.

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top