Laténský bojovník.

Zdravím hledače a hledačky :-). Musím se pochlubit s nálezem kterému jsem původně nevěnoval pozornost ale nakonec se ukázalo že to jen tak obyčejná věc není. Velikost cca.4,8cm x 4,2 cm.Předem se omlouvám že tu bude nález 2x ale myslím si že si tuhle pozornost zaslouží. A zároveň upozorňuji že jsem od mého archeologa dostal za uši že jsem se pustil do čištění:-(. Nu což už se stalo ale k věci. Byl jsem jako už častokrát na relaxační procházce s detíkem. Brouzdám si lesem a krom pár signálů které vesměs byli odpad pořád nic. Čas kvapil a já se musel pomalu chystat na zpáteční cestu protože práce nepočká.:-(. V tom signálek čistá 17 ( mám noxe 800 ) a říkám si to by mohlo něco pěkného být. Odhrábnu první vrstvu tam nic. Říkám si super bordel by to být nemusel. Kopu dál a zhruba ve 20cm jsem lopatkou vytáhnul tuhletu věc. Juknu na to a říkám si křídlová matka. Kde se tu vzala. Třeba při těžbě dřeva či co já vím. Na místě vyfotím co kdyby a jdu dál. Další signál nepřišel. Jde se do práce. V noci doma nafotím ,dám do destilky pošlu info archeo se kterým spolupracuji , dám na web abych zjistil co by to mohlo být a vesměs jsme se shodli na křídlové matce a nebo Mickey Mouse:-) . Však ty uši k němu sedí. No trochu to zkrátím. Po pár dnech ve vodní lázni na mě vykoukne tenhle obličej. Tak znovu foto posílám archeo a to už je jiná písnička. Dle prvotních odhadů jde o konec meče na kterém je vyobrazen Kelt, laténské období. Určitě vás napadá co ty uši , proč jsou takové? Jedna taková podobizna je v muzeu v Glaubergu v Německu https://www.keltenwelt-glauberg.de/ a jde o přilbu bojovníka. Pro mě i pro archeo neskutečný nález který se jen tak nevidí a určitě bude ještě co zkoumat kde se tu vzal atd. Zatím mám předmět doma a kochám se tou nádherou a nejradši bych si ho nechal :-) ale zaslouží si aby si ho mohli prohlédnout i ostatní .

Artifact category

Identified category:
User feedback: Axes, swords, daggers, knives (2 názory), Uncategorized (1 názor), Statuettes, figurines, sculptures (1 názor) TienYtong: Uncategorized, Povrchovka: Axes, swords, daggers, knives, Karel1221: Axes, swords, daggers, knives, Kaparaso: Statuettes, figurines, sculptures

Log in and help identify this find.

Photo

Laténský bojovník.
Laténský bojovník.
Laténský bojovník.
Laténský bojovník.
Laténský bojovník.
Laténský bojovník.
Laténský bojovník.

Circumstances of the finding

State of soil:Damp
Depth of the finding:20 cm
Used detector:Nox 800
Submitted to: Hornické muzeum Příbram
71 votes
71 votes
viewed:
4210x,
comments:
34,
finder:
Karel1221 Karel1221
photographed:
1 April 2021,
loaded:
8 April 2021

Post

:-O :-O

když to máš najít, nepřejdeš to, gratuluju nádhera

Ta patina je echt, gratulace

Tak to je hustý! Gratuluji! :-O :-P :-)

Luxus gratulace 8-) ;-)

Zcela nepochybně se ovšem nejedná o přilbici.
https://www.wikiwand.com/de/Keltische_Blattkrone
https://www.pinterest.at/pin/406590672600313799/
https://www.stripes.com/lifestyle/glauberg-german-museum-features-statue-of-ancient-celtic-ruler-1.161860#gallery
http://www.hassiaceltica.de/reko/mannframe.htm

;-)nů to se to pěkně vylouplo :-)

Pro mě tedy velký překvápko. Parádní nález. Chtělo by to celej ten meč. ...

Jako čepice slavnostního kroje/oděvu? ...

Nakonec fajnová matka :-D ;-)

Podle informací co mám tak uvedený princ z Glaubergu byl pochován jako válečník. Tudíž bych tipnul slavnostní oděv. Ty uši nahoru a každý jiný by mělo být podle obráceného dubového jmelí. Ale tohle všechno jsou jen domněnky. Ani archeologové v téhle otázce nejsou za jedno. Problém je že Keltové nepsali nebo po sobě nechtěli zanechat písemnou zmínku. Tudíž vše co je o nich napsáno je z druhé ruky (římani atd.) Proto každý takovýhle nález snad pomůže aspoň trochu k rozkrytí jejich minulosti. :-)

Zajímavé, gratulace. A je to, prosím pěkně, král Lávra.

Tak to je úžasná záležitost! Tu poslední fotku bych hodil jako poslední, pokud to jde ;-) ale zase chápu tu chronologii, ze zdánlivého nic, nakonec taková nádhera. gratulace!

*jako úvodní teda

ta poslední fotka je jako poslední :-D :-D :-D
parádní nález ;-) 8-)

Tak vida, Mickeyho uši to asi nebudou, i když... :-D
Gratulace k parádnímu nálezu ;-)

Parádní kousek :-)

:-O petarda!

Krása 👏👏

Fajn ušák, gratulace k zajímavému úlovku! ;-)

Myslím, že to, co má na hlavě je znázornění koruny.

No ty kráso!!! Luxusní nález!! Gratulka a palec hore za přístup :-)

Jenom
Žasnu!! :-O

Tak zakončení meče určitě ne, to by bylo oboustranné. Ty uši jsou součástí rituálního oděvu, nedávno se objevily v archeo dokumentu z Anglie, jsou celkem dobře doloženy. Nález samozřejmě fantastický, určitě se dostane do učebnic. Není nad starý bronz. gratuluji.

Chlapi mrkněte na Prima Zoom pondělí 12.4.2021, pořad Kelti krev, železo a oběti. Ta koruna/čelenka na hlavě byla z drátu potaženého kůží a vycpaná. V tom Glaubergu se z toho našly zbytky

Fantastická, hodně cenná věc, nález snů. Myslím, že by to hodně zajímalo i ty archeology, co to našli v tom Glaubergu, protože tohle je věc, která se u Keltů asi na moc místech neobjevila.

zajímavý nález, blahopřeji
vidím poprvé. Kdysi jsem četl o spojování dvou kovových dílů. Tady to bylo železné tyčky a bronzové hlavičky. Říkají tomu bronzový přeliv ( Überfangguss_H.Drescher 1958) . Nevím jaký onen železný předmět měl přesně tvar, ale jeden konec se zasadil do kokily, jejíž negativ představoval onu hlavičku, kraje se utěsnily, a mohla se nalévat bronz. Koroze zapříčinila vznik dutinky v hlavičce, zato vzniknuvší patina je nádherná.

Co zbývá, kliknout na ikonu oblíbené, vybrat složku TOP 10 na LP a uložit.

Zdravím hledače a zároveň děkuji za krásné komenty. Doufám že časem se ukáže co jsem tu vlastně našel. Nicméně jsme oslovili přímo i muzeum v Glaubergu a tam více méně potvrdili domněnku o podobnost s jejich Keltem :-) ale spíše má však ještě více podobností s postavou na víku trubkovitého džbánu z Reinheimu v Sársku (https://de.wikipedia.org/wiki/Keltisches_Fürstinnengrab_von_Reinheim; . No mám velikou radost:-). Určitě jak budu vědět něco dalšího přidám další informace.

Tady je ta postava, na tý wiki o neni vidět. https://www.saarland-lese.de/media/reinheimer-pferdchen_1.jpg

Za mě Halštat... Latten ne. :-D

Nejspíš to bude Druid. Už se ví něco víc. Díky za info 8-)

Pokud ještě někdo sleduje příspěvek. Tak konečně se na ušouna dostalo a šel na prvkovou analýzu kvůli dataci. Půjde o zákolník vozu. Už se těším až bude pěkně očištěný a snad někde k vidění 😀

jeden zákolník jsem viděl na výstavě v NM, a děkujeme za info

https://ibb.co/Bs9hvKy

;-)

Zákolník?? :-O

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top