Víčko z lotovek, dvouocasý lev

Poprosil bych znalce z oboru,
jestli by mohli podle značky určit cca stáří.

průměr 35 mm
váha 19,9 g

Artifact category

Identified category:
User feedback: Lot weights - bowl shaped (4 názory) GATTO: Lot weights - bowl shaped, Master2: Lot weights - bowl shaped, Kaparaso: Lot weights - bowl shaped, : Lot weights - bowl shaped

Log in and help identify this find.

Photo

Víčko z lotovek, dvouocasý lev
Víčko z lotovek, dvouocasý lev
Víčko z lotovek, dvouocasý lev
Víčko z lotovek, dvouocasý lev
3 votes
3 votes
viewed:
858x,
comments:
1,
finder:
unknown
photographed:
21 July 2020,
loaded:
21 July 2020

Post

Protože tam není datace, tak dost těžko. Lvem se naposledy cejchovalo za Marie Terezie, od Josefa II. už jen orlem (ale není to 100%, regionální úřady tam mohly vpálit i svůj starý štempl, pořádek v tom nastolil až FJI.). Lev by nebyl na vídeňském závaží, V Čechách povinně užívaném od roku 1765 (horní mez).
Podle provedení se jedná o soustružené závaží (charakteristický důlek uprostřed, soustředné kružnice). Soustruh byl znovuobjeven a používán již od 15. století. Když vezmu určité zpoždění u nás, tak řeknu od roku 1500 (dolní mez). Takže máme s velkou pravděpodobností období od roku 1500 do 1765. Podle provedení je to závaží spíše starší - v době Karla VI. a Marie Terezie již bylo uchycení víček jiné. Takže 18. století je nepravděpodobné. Z toho plyne můj odhad: 16. až 17. století. Je to bohužel dost široký interval, ale myslím si, že podložený. V každém případě zajímavý kousek :-).

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top