Artifact from user nastezce

Artifact category

Identified category:
User feedback: Boundary, conciliation and other stones. (4 názory) Zakuj: Boundary, conciliation and other stones., : Boundary, conciliation and other stones., DeeDee: Boundary, conciliation and other stones., nastezce: Boundary, conciliation and other stones.

Log in and help identify this find.

Photo

Artifact from user nastezce
Artifact from user nastezce
Artifact from user nastezce
Artifact from user nastezce
Artifact from user nastezce
Artifact from user nastezce
5 votes
5 votes
viewed:
742x,
comments:
4,
finder:
nastezce nastezce
photographed:
1 January 1970,
loaded:
16 May 2019

Post

Hraniční kameny u Hamrů n.Sázavou, Rozštípené skály a Konce světa. V oblasti se těžilo stříbro, po r.1300 už jen železo (malá výtěžnost stříbrné rudy ). S tím je spojeno i budování hamrů a železáren ( v letech 1357 - 1409 ) a těžba kamene v lomech okolo Štěnic. Hranice dělila východní část patřící cistericiákům ze Žďáru a západní část patřící pánům z Ronova. U místa zvaného Konec světa probíhala pomyslná hranice mezi Čechami a Moravou. Po zániku hamrů a železáren mezi 17. a 18.stol. patřilo panství Ditrichštejnům ( hraniční kameny se dvěma zkříženými noži.

Pro Radarek :-) :-) :-) ;-). Na Peperku se těžilo stříbro,koncem 13.st., velké zemětřesení rozhrkalo štoly,ale pro malou výtěžnost se těžba již zde neobnovila.Velmi kvalitní kamen ze Štěnice se použil do základů kostela i kláštera Cisterciáků ve Žďáře nad Sázavou 2

Jo, jo a hraničních kamenů je tam jako naseto.☺

Moc pěknej. Je škoda, že se tyhle drobné památky docela často zničí třeba při těžbě dřeva.

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top