M

Stará zahrada,mince jenom po Komančích, nic staršího bohužel nepadlo, ve světle baterky zdál se náprstek stříbrnej, bohužel zase Al..Rozměr v .21 mm š. 19 mm.



Začátek firmy Minerva se dá vystopovat do roku 1881. To si dva pánové z Čech (Emil Rezler a Josef Komárek) založili firmu MINERVA Naehmaschinenfabrik na výrobu šicích strojů a to ve Vídni v ulici Luftgasse čp. 3. V roce 1883 si zaregistrovali ochranou známku s bohyní moudrosti, ochránkyně věd, umění a řemesla Minervou. Další nedílnou součástí značky je nápis „Meliora sunt bono inimica“ (Lepší dobrého je nepřítel). K Vídni vznikla pobočka firmy v Opavě (sloučením s firmou Silesia Opava) a v roce 1913 se tam celý podnik přestěhoval. V roce 1935 vedení Minervy rozhodlo, aby byla výroba součástek pro ministerstvo národní obrany zařízena pod dozorem Minervy Opava v areálu firmy Železářský průmysl, dříve Adolf Eisler v Boskovicích. Tam se také v roce 1936 začaly vyrábět zbrojí součástky. V roce 1940 byly již v Boskovicích vyrobeny první šicí stroje pro domácnost s označením M21. Za druhé světové války se výroba šicích strojů pozastavila a celá kapacita se přesunula na zbrojní průmysl (nařízením říšského protektora roku 1941).Po druhé světové válce čekalo podnik znárodnění a v roce 1947 začlenění závodu Minerva Boskovice do podniku MILA, závody na šicí stroje, národní podnik, Opava. Pak se Minerva osamostatnila a v roce 1950 vznikla jako samostatný národní podnik. Od roku 1945 do roku 1968 vzniklo v podniku 1 114 544 šicích strojů pro domácnost. Od roku 1953 začala v Minervě sériová výroba průmyslových šicích strojů pro textilní, obuvnický a galanterní průmysl, která poté nahradila výrobu domácích šicích strojů. Po revoluci a osamostatnění se 1993 zahájil podnik výrobu náhradních dílů pro německou firmu Dürkopp Adler a v roce 1998 se stala členem této skupiny. Tím také značka Minerva končí. Dnes je hlavním výrobcem průmyslových šicích strojů této skupiny.

Artifact category

Identified category:
User feedback: Promotional thimbles (1 názor), Thimbles (1 názor) Fox71: Thimbles , SirMaik: Promotional thimbles

Log in and help identify this find.

Photo

M
M
M
M
M
M
M

Circumstances of the finding

State of soil:Wet
Depth of the finding:20 cm
Used detector:Minelab Vanquish 340
9 votes
9 votes
viewed:
368x,
comments:
6,
finder:
Fox71 Fox71
photographed:
14 March 2023,
loaded:
14 March 2023

Post

Jj to jsem slyšel jak šla do důchodu jedna zasloužilá pracovnice Minervy a dostala od ředitele krásný porcelánový servis. Trochu pokrčila rameny a říká řediteli -Víte soudruhu řediteli ,již 40let tady pracuji a tak bych spíše chtěla ten šicí stroj, když jej tady děláme. No a on nato- Ale soudružko přeci jste si za tu dobu
určitě sem tam něco domů nevzala a nedala si ho dohromady.
:-) :-)
A ona na to - No to jo ,ale von mně z toho vyšel vždycky lehký kulomet :-( :-(

:-)

Reklamní náprstky mám rád ;-)

:-D :-D :-D👍

Habi :-D :-D👍
A parádní modroočko Lišáku👍🙂

Dík mládenci, ještě kdyby někdy pípnul ten Agečkovej.Ten mi zatím chýba. ;-)

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top