mince mrtvolka a její čištění - věčné téma

Tak jsem konečně nalezl první minci - polní mrtvolku viz.dvě fotky pod tímto odkazem http://uloz.to/xXp8dPkh/mince-zip

Protože zpravidla nemám štěstí na nálezy, tedy kromě šrotu, a lehce se nechám vyplašit cizí přítomností, většinou hledám tak hodinu nebo dvě a kopání mi dělá trochu problémy kvůli špatnému nářadí, byl jsem i za tento skromný nález docela rád. První, co jsem v rámci čištění udělal, bylo ponoření mince do šťávy vymačkané z citronu. Po asi 2 hodinách jsem minci vytáhl, bylo patrné, že modrozelená nákaza částečně pustila a zůstala v tekutině, nicméně vzalo to s sebou i patinu a proto je teď ještě těžší rozpoznat, o co vůbec šlo. Chtěl jsem se vás chytrých a vzdělaných zeptat na pár hloupých otázek:

1) Jak poznáváte o který kov se jedná, když před čištěním ani nelze mince identifikovat? Kvůli následné volbě metody čištění.

2) Máte nějaké univerzální postupy čištění jako např. nejprve mýdlová voda + kartáček, pak vyvařit a pak kys.citronova a když nic tak chemie

3) Lze s touto mincí ještě vůbec něco udělat? Myšleno zkusit ještě kys.citronovou (mám dojem, že jsem to přehnal a raději příště třeba max 3 minuty) a chvíli povařit aby se ukázala patina?

4) Je to nějaké RU, ale nevím přesně o jakou minci jde. Před čištěním byl velice mizerně čitelný letopočet, nyní už ne. Poznáváte někdo?

Moc díky za jakoukoliv odpověď.
o:-)

in category Cleaning and photography, created by Chalitd 3.9.2014 21:41

Já se ozvu, ačkoliv velké zkušenosti nemám.
Kyselinu citrónovou nepouzivej vůbec. Ta je prý jen na stříbro, ale to ještě nemám. Každopádně z měděné mince udělá úplnou mrtvolu. Patina jde dolů a původně hladká plocha se stane dulkovanou hrůzou. Takže minci úplně zabijes.
Na mrtvolky používám pouze vodu a solvinu. Hezky ji mnout mezi prsty dokud si kůži nesedres. Je to zábava vhodná na dlouhé zimní vecery, nebo do práce. Výborně se tak čistí hlinikace a černé medaky, u těch většinou nemusíš mít strach, že se dostaneš až na kov. Často se tak stane dobře citelnou.
U mincí, kde je pouze zelená patina je třeba být opatrnější. Nejvíc nacházím takové hellery. Zelenou patinu stahnes dolů i kartackem na zuby. Takové mince dávám do strojního oleje a za den - dva velmi opatrně prejedu kartackem.
Stává se také, že mince má různé fleky. Ležela na stéble a koroze neprobihala stejnomerne, nebo zinkac má podivnou kresbu materiálu.... Toto může vadit v citelnosti mince. V takovém případě prejedu minci nejjemnejsim mosaznym kartackem. To srovná rozdíly mezi barvami a mince je zase o mnoho čitelnější.
Když budeš čistit nějakou hezkou minci a objeví se třeba jen kousek kovu na hraně, okamžitě prestaň čistit a minci si nech tak jak je. Pokud bys pokračoval, bude výsledek jen hrozný.
Je jen na tobě co zvolis, někdo používá špenát, jiný pilnik, ale je dobré na běžných mrtvolkach experimentovat aby jsi věděl co dělat až přijde nějaká supermince.

PS: Už sis vyzkoušel a teď už víš, že citronku, ani kyselinu citrónovou ne-e

Jo a velká část mincí je nejcitelnejsi když je ještě od hlíny. :-D

Jsme byli v Beskydech na dovolené a kámoš právě zašel nad chatu do lesíka a do hodiny dotáhl asi 10 různých kopaných mincí, hodil to do kalíšku a vymačkal na to citron. Vzhledem k tomu, že detektor má několik let, říkal jsem si, nemůže se nic stát, když to dělal on a bez rozdílu kovu mince. Takže chyba. Pořád přemýšlím, že tu kys.citronovou na takovou minci ještě zkusím použít, ale jen na malou chvíli, protože ten modrej/zelenj mor pustil jak obláček dýmu. Anebo bych asi měl dát na doporučení a opravdu zavrhnout. Stříbro předpokládám nikdy nebude. Tu solvinu budu kupovat, zní to vpohodě, zkusíme co to dá...nějaký to šudlání v hadříku. s tím strojním olejem si moc nejsem jistej. Každopádně zubní kartáček a voda a pak solvina, šudlání a případně jemný mosazný, to zní celkem dobře. Jak to myslíš, "objeví se třeba jen kousek kovu na hraně"? asi že se začne rozpadat.. Hmm. Asi máš pravdu s tou čitelností hned po výkopu, protože jsem rozpoznal patinu a doma už to bylo horší, nemluvě po prvním čištění..

Citron na nějakou mrtvolku klidně zkoušej ať víš co to dělá a ziskas zkušenosti. Někdo to na medaky používá, ale chce to jen velmi opatrně. Já osobně s ním dobré zkušenosti nemám.
Olej doporučuje hodně lidí. Většina používá panenskej olivovej. Myslim, že je to jedno. Strojní ti nezlukne. Jde jen o vzlinavost, aby se nečistoty a nežádoucí patina promastily a odlepily od mince. Každopádně na mince s jemnou patinou je to dobrý způsob.
S tím kouskem kovu na hraně jsem myslel, že když se prolestis až na kov, tak okamžitě prestaň. Dalším lestenim to nezachranis. To samé u kyselin. Když se objeví kov, tak už je sice pozdě, ale tim, že budeš pokracovat, to bude jen horší

Kyselina jakákoliv, včetně citrónové je pro čistou měď totální smrt. Co se týká olejů, není to tak úplně pravda. Do strojního můžeš dát jakýkoliv matroš, tím se jenom odmáčí nečistoty a minci mosazkartáčkem tolik nepoškrábeš, než za sucha. Předpokládám, ale, že se bavíme o mincích kopaných, ne v kvalitě proof - 1. Panenský olivový má tu vlastnost, že rozpouští měděnku, kvůli obsahu mastných kyselin. Když ale dáš měďák do extra virgin oleje z kauflu, nebo lidlu, olej zůstane i po pár dnech žlutý, jako byl. V dražším, nebo kupovaném ve středomoří , je za pár dní ve společnosti mědáku zelený jak brčál. Tak asi tolik o kvalitě extra virgin olejích v našich supermarketech. Moje to pozná podle chuti, já podle koleček. ;-)

To mi nedošlo. Děkuji za objasnění

Ja pouzivam kyselinu citronovou i na medaky. A to jak jsem nekolikrat uvadel - na par vterin, okamziteomyt, zkontrolovat a je-li treba, jeste na par vterin. NEZAPOMENOUT to pak mydlovou vodou neutralizovat, radne osusit. Pak teprve jde na radu mosazny kartacek a zase s citem. Kdyz se to dela s citem, vysledek stoji za to. Solvinu jsem nezkousel, asi to prubnu :)

Ahoj.Chtěl bych tě požádat o radu.Vidím že máš ve výbavě CS 6MXI.PROSIM TE JAK SI S NIM SPOKOJENÝ.JESTLI BY JSI SE MOHL O NĚM TROŠKU ROZEPSAT.MOC DEKUJU


Back to chat

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top