mince mrtvolka a její čištění - věčné téma

Tak jsem konečně nalezl první minci - polní mrtvolku viz.dvě fotky pod tímto odkazem http://uloz.to/xXp8dPkh/mince-zip

Protože zpravidla nemám štěstí na nálezy, tedy kromě šrotu, a lehce se nechám vyplašit cizí přítomností, většinou hledám tak hodinu nebo dvě a kopání mi dělá trochu problémy kvůli špatnému nářadí, byl jsem i za tento skromný nález docela rád. První, co jsem v rámci čištění udělal, bylo ponoření mince do šťávy vymačkané z citronu. Po asi 2 hodinách jsem minci vytáhl, bylo patrné, že modrozelená nákaza částečně pustila a zůstala v tekutině, nicméně vzalo to s sebou i patinu a proto je teď ještě těžší rozpoznat, o co vůbec šlo. Chtěl jsem se vás chytrých a vzdělaných zeptat na pár hloupých otázek:

1) Jak poznáváte o který kov se jedná, když před čištěním ani nelze mince identifikovat? Kvůli následné volbě metody čištění.

2) Máte nějaké univerzální postupy čištění jako např. nejprve mýdlová voda + kartáček, pak vyvařit a pak kys.citronova a když nic tak chemie

3) Lze s touto mincí ještě vůbec něco udělat? Myšleno zkusit ještě kys.citronovou (mám dojem, že jsem to přehnal a raději příště třeba max 3 minuty) a chvíli povařit aby se ukázala patina?

4) Je to nějaké RU, ale nevím přesně o jakou minci jde. Před čištěním byl velice mizerně čitelný letopočet, nyní už ne. Poznáváte někdo?

Moc díky za jakoukoliv odpověď.
o:-)

v kategorii Čištění a focení, založil Chalitd 3.9.2014 21:41

Já se ozvu, ačkoliv velké zkušenosti nemám.
Kyselinu citrónovou nepouzivej vůbec. Ta je prý jen na stříbro, ale to ještě nemám. Každopádně z měděné mince udělá úplnou mrtvolu. Patina jde dolů a původně hladká plocha se stane dulkovanou hrůzou. Takže minci úplně zabijes.
Na mrtvolky používám pouze vodu a solvinu. Hezky ji mnout mezi prsty dokud si kůži nesedres. Je to zábava vhodná na dlouhé zimní vecery, nebo do práce. Výborně se tak čistí hlinikace a černé medaky, u těch většinou nemusíš mít strach, že se dostaneš až na kov. Často se tak stane dobře citelnou.
U mincí, kde je pouze zelená patina je třeba být opatrnější. Nejvíc nacházím takové hellery. Zelenou patinu stahnes dolů i kartackem na zuby. Takové mince dávám do strojního oleje a za den - dva velmi opatrně prejedu kartackem.
Stává se také, že mince má různé fleky. Ležela na stéble a koroze neprobihala stejnomerne, nebo zinkac má podivnou kresbu materiálu.... Toto může vadit v citelnosti mince. V takovém případě prejedu minci nejjemnejsim mosaznym kartackem. To srovná rozdíly mezi barvami a mince je zase o mnoho čitelnější.
Když budeš čistit nějakou hezkou minci a objeví se třeba jen kousek kovu na hraně, okamžitě prestaň čistit a minci si nech tak jak je. Pokud bys pokračoval, bude výsledek jen hrozný.
Je jen na tobě co zvolis, někdo používá špenát, jiný pilnik, ale je dobré na běžných mrtvolkach experimentovat aby jsi věděl co dělat až přijde nějaká supermince.

PS: Už sis vyzkoušel a teď už víš, že citronku, ani kyselinu citrónovou ne-e

Jo a velká část mincí je nejcitelnejsi když je ještě od hlíny. :-D

Jsme byli v Beskydech na dovolené a kámoš právě zašel nad chatu do lesíka a do hodiny dotáhl asi 10 různých kopaných mincí, hodil to do kalíšku a vymačkal na to citron. Vzhledem k tomu, že detektor má několik let, říkal jsem si, nemůže se nic stát, když to dělal on a bez rozdílu kovu mince. Takže chyba. Pořád přemýšlím, že tu kys.citronovou na takovou minci ještě zkusím použít, ale jen na malou chvíli, protože ten modrej/zelenj mor pustil jak obláček dýmu. Anebo bych asi měl dát na doporučení a opravdu zavrhnout. Stříbro předpokládám nikdy nebude. Tu solvinu budu kupovat, zní to vpohodě, zkusíme co to dá...nějaký to šudlání v hadříku. s tím strojním olejem si moc nejsem jistej. Každopádně zubní kartáček a voda a pak solvina, šudlání a případně jemný mosazný, to zní celkem dobře. Jak to myslíš, "objeví se třeba jen kousek kovu na hraně"? asi že se začne rozpadat.. Hmm. Asi máš pravdu s tou čitelností hned po výkopu, protože jsem rozpoznal patinu a doma už to bylo horší, nemluvě po prvním čištění..

Citron na nějakou mrtvolku klidně zkoušej ať víš co to dělá a ziskas zkušenosti. Někdo to na medaky používá, ale chce to jen velmi opatrně. Já osobně s ním dobré zkušenosti nemám.
Olej doporučuje hodně lidí. Většina používá panenskej olivovej. Myslim, že je to jedno. Strojní ti nezlukne. Jde jen o vzlinavost, aby se nečistoty a nežádoucí patina promastily a odlepily od mince. Každopádně na mince s jemnou patinou je to dobrý způsob.
S tím kouskem kovu na hraně jsem myslel, že když se prolestis až na kov, tak okamžitě prestaň. Dalším lestenim to nezachranis. To samé u kyselin. Když se objeví kov, tak už je sice pozdě, ale tim, že budeš pokracovat, to bude jen horší

Kyselina jakákoliv, včetně citrónové je pro čistou měď totální smrt. Co se týká olejů, není to tak úplně pravda. Do strojního můžeš dát jakýkoliv matroš, tím se jenom odmáčí nečistoty a minci mosazkartáčkem tolik nepoškrábeš, než za sucha. Předpokládám, ale, že se bavíme o mincích kopaných, ne v kvalitě proof - 1. Panenský olivový má tu vlastnost, že rozpouští měděnku, kvůli obsahu mastných kyselin. Když ale dáš měďák do extra virgin oleje z kauflu, nebo lidlu, olej zůstane i po pár dnech žlutý, jako byl. V dražším, nebo kupovaném ve středomoří , je za pár dní ve společnosti mědáku zelený jak brčál. Tak asi tolik o kvalitě extra virgin olejích v našich supermarketech. Moje to pozná podle chuti, já podle koleček. ;-)

To mi nedošlo. Děkuji za objasnění

Ja pouzivam kyselinu citronovou i na medaky. A to jak jsem nekolikrat uvadel - na par vterin, okamziteomyt, zkontrolovat a je-li treba, jeste na par vterin. NEZAPOMENOUT to pak mydlovou vodou neutralizovat, radne osusit. Pak teprve jde na radu mosazny kartacek a zase s citem. Kdyz se to dela s citem, vysledek stoji za to. Solvinu jsem nezkousel, asi to prubnu :)

Ahoj.Chtěl bych tě požádat o radu.Vidím že máš ve výbavě CS 6MXI.PROSIM TE JAK SI S NIM SPOKOJENÝ.JESTLI BY JSI SE MOHL O NĚM TROŠKU ROZEPSAT.MOC DEKUJU

Ahoj, pokusím se o odpovědi:
1) Mince jsem taky neuměl moc rozpoznávat, s přibývajícími zkušenostmi je to automatika už když to vidím v hlíně nebo mám třeba i mrtvolku v dlani, většinou poznám i co je to za minci. Materiál je většinou měď, slitiny bronzu, hliník, zinek, stříbro. A to zhruba v tomto pořadí i dle četnosti.

2) Postupy čištění se liší dle mince, obecně platí: Začínáme čistou vodou, lehce jemným kartáčkem přejet, zjistit co je to za minci. Poté volit postup dalšího čištění a případné konzervace. Na tohle téma na LP najdeš mnoho informací a článků.

3) S touhle mincí neuděláš už nic, resp., už není co zkazit. Na podobné mrtvolky mi dobře funuje mosaznej kartáček - přeleštit, vyjedou více detaily. Ale dělám to jen u mincí, kde není co zkazit.

4) Když chceš něco určit, dávej měřítko, hmotnost, atd. Vypadá to na 1 krejcar: www.lovecpokladu.cz/artefakty/nalez/frantisek-i-1792-1835-50355

Ohledně kopání a nářadí: Kup si pořádnej rejč, případně krumpáček. Pokud se budeš dvě hodin patlat s dírou kvůli malé mincičce, nejenže tě to odrovná brzy fyzicky, ale i znechutí další hledání (kopání). A navíc, se špatným vybavení si pravděpodobněji nález poničíš při výkopu. Já osobně mám http://www.vseprohobby.cz/ryc-spicaty-mini-black-decker-bd-33130.htm?gclid=COHI6erKycACFQYOwwodrmIATQ už někdy od loňského října a jsem neskonale spokojen. Na to, co jsem s ním už vše vykopal a v jak různorodých prostředích, je ten rejček nesmrtelnej. Lehkej, drží, nezničíš, nezlomíš,neohneš...

Tak ať se daří :).

1) To zní velice rozumně a správně.
2) Děkuji za radu ohledně čištění mince, vím, že návodů a témat je zde nespočet, ale když to všechno člověk pročítá, tak si musí vzít den dovolené, aby si dokázal shrnout to nejdůležitější ze všech těch metod, co lidé používají. Navíc, když se to člověk nenaučí hned v praxi používat, tak se mu to vypaří zanedlouho z hlavy, takže toto (a vše další) budu brát jako velice dobrou radu. Zatím totiž nebylo co čistit... To vyvařování ve vodě se dá někdy použít?
3) Mosazný kartáček budu tedy pořizovat, asi opravdu musí být.
4) Zřejmě se skutečně bude jednat o 1krejcar, podle měřítka atd. - taky díky za identifikaci.
5) Prozatím jsem kopal s www.lovecpokladu.cz/ryce/black-ada-invander-271 a pokud pole nebylo hodně provzdušněné a poorané, tak jsem se dost nadřel, než jsem udělal díru alespoň 20 na 20 cm. Konec konců i u toho pooraného pole. Problém je, že často kopu a signál se neustále přesouvá kamsi do stěny výkopu, takže strávím zbytečně tolik času na jednom výkopu. Dávám to trochu za vinu nevhodnému nářadí, ale když se mi cíl zobrazí kolem 20-30 cm nebo hlouběji, už ho nekopu. To je bída, že? Proto jsem původně dohledal ty Fiskarsy (nechci s sebou nosit celou stodolu rýčů a nářadí - vždy podle lokality jen 1 typ rýče) a vzhledem k váze mne oslovil Fiskars 131510, ale bojím se, že se zničí, tak jsem si řekl, koupím ten pevnější Fiskars 131410, který už má skoro 2kg, což se netěším s sebou tahat. Takže jsem moc rád za tento typ, který si mi napsal. Opravdu.. Taky jsem pořídil www.lovecpokladu.cz/ryce/us-army-krumpacek-pouzdro-na-opasek-1148 ale ten se mi zdá celkem k ničemu. Chtěl jsem něco na zavěšení, abych neměl neustále plný ruce. No každopádně to vypadá, že ten BD rýček by mohl udělat ten trik.

Děkuji ;-)

S vyvařováním jsem taky laboroval, nepozoroval jsem však žádné závratné výsledky. Nejvíce používám sodu na AG, někdy citronku (na několik vteřin) pro odstrannění takového toho prachu, co se na minci sice při umývání jakoby ztratí, ale po uschnutí opět vyleze. Neutralizuju mýdlem. No a jinak mosazný kartáček, dovede leckdy udělat opravdu kus práce. Z mrtvé mince aspoň čitelnou, z čitelné docela obstojně vypadající. Hodí se na všechny měděné a bronzové, i na hliníkové mince. Ne na AG - mohl by je poškrábat. Kup jemný a s chlupy co nejblíže sobě. Asi 40 Kč.

Ten www.lovecpokladu.cz/ryce/black-ada-invander-271 je dobrej na rejpání v těsném prostoru, na velké plochy to chce ten rýč. BD váží fakt málo, vydrží ale pekelný zacházení, až se tomu furt i dnes divím. Fiskars taky, ale je právě dost těžkej. To abys za pár let tahal jednu paži po zemi :) Jinak pokud chceš zrychlit hledání kolem díry a při výkopu, doporučuju dohledávačku. je to sice investice, ale za ten komfort a rychlejší dohledávání to stojí. Používám Minelab Pro Find 25 a jsem neskutečně spokojenej. Napsal jsem i takovou menší recenzi na toto téma: www.lovecpokladu.cz/home/realne-zkusenosti-s-pinpointerem-minelab-pro-find-25-po-roce-uzivani-6171

Ano, věřím, že s tím rýčem budu spokojenej, váha je opravdu nízká, akorát bude asi krátkej a tím dobrej na bolest zad, ale nevím co remcám, však to je to o co při hledání jde. :-D teda nemyslím bolest zad, ale všechno kolem hledání/kopání/čištění. Myslel jsem si jak je black ada odolnej, ale už se mi při záběru trochu ohl ve sváru. To je jedno.. Rýč nosíš s sebou normálně v ruce? Dohledávačku používám tu stejnou, ale např. konkrétně na tuto minci zcela nereagovala, ani v ruce. Prostě nic. Pouze detektor ji bral. Neustále se nachytávám při hrabání s dohledávačkou jak mi bere snubák na druhé ruce, až je to úsměvné... Ale jinak dohledávačka je luxusní, to ano, jedna z nejlepších investic, kromě samotného detektoru. Recenzi si rád přečtu, pokud jstem zatím nečetl...aa myslím že ano. ;-) Palec nahoru!

Je asi o 15 cm kratsi jak Fiskars, ale neni to prekazkou. Coby bejvalej trialista mam zada v haji, ale kopani s timhle mi nic nedela. Ryc mam v ruce a mam vychytanej "detektorarskej" krok :D Kdy pri mavnuti doleva pohybem ruky soucasne kyvnu rycem dozadu (aby mi ho citliva sonda GM4 nebrala). Jinak se skvele vejde i do batohu, obcas jedu na kole, tak se to hodi. Jak dohledavacka nereagovala na minci? Asi se nezapla spravne ne? Bere to i male brocky, minci velikosti krejcaru mi vezme na vzd. 6-7 cm vzdy.

na váhu si zvykneš a třeba já ho za sebou tahám jak kačera,je to jen o zvyku,kluci jej nosi i na ramenu :-D a dneska bez dohledavacky ani ranu ;-)

Takze jak uslysim zdalky blizici se klekani, neni to pan Lorenz, ale detektorista Jelda na kamenity ceste :)

No na kamenitou cestu mam sekeromotyku :-D,no libilo bily se mi kdyby me na hledacku nekdo vezl na voziku a basu pod sebou :-D

No na kamenitou cestu mam sekeromotyku :-D,no libilo bily se mi kdyby me na hledacku nekdo vezl na voziku a basu pod sebou :-D

:-D

Asi je to hodně o vkusu každého hledače. Sodou prý stříbro vylestis. Pro někoho dobře, pro jiného ne. Taky záleží jestli ji sudlis hodně nebo málo. Myslím, že v tomto si každý musí najít svůj styl a jen zkušenostmi zjistí v čem je která metoda dobrá a kde má slabiny. A podle zkušenosti zvolit tu správnou ve správnou dobu. Také záleží na vkusu každého hledače, jakou mincí chce mít.
Mosazny kartáček je skvělá věc, ale úplně mrtvou mincí taky nezachrání. Jinak souhlasim, že polomrtvolky posunuje o hodně výš.
S dohledavackou však nesouhlasím. Nevím jak ostatní detektory, ale se zerem se mi ještě nestalo abych vykopal jamku tvaru čtverce o straně šířky polní lopatky a předmět byl jinde. Na co tahat další krám po kapsách....Raději věnuji chviličku presnemu zaměření s detektorem. Takže osobně bych ji teď nechtěl. Třeba v budoucnu ještě změním názor
Myslím, že jak v hledání, tak v čištění, by člověk měl vyslechnout rady starších. Ovšem svůj styl si musí najít každý sám.

Sodou lestim AG mince rad. On ten lesk stejne tak za mesic dva zmatni. Ale nesmi se moc, nektera AG maji nizsi obsah stribra a tem by delsi masaz sodou v prstech ublizila. Ohledne dohledavacky - precti si muj clanek :) Tech duvodu je cela rada, a ted nemslim prvotni zamereni nalezu detektorem.Jde o to, ze dohledavackou si ulehcim dalsi naslednou praci a cas. I nervy :) Vice v tom clanku, tam jsem opravdu shrnul vsechny sve poznatky a zkusenosti, nema cenu to sem vypisovat zas :)

Článek dobrej. Díky za něj. Třeba o něm v budoucnu považuji. Zatím mě baví prohrabovat se v hlíně a trhat drny na půlky :-D

To uz si nedovedu (nechci) ani predstavit :) Ne, fakt je ten, ze jsem to videl drive uplne stejne. Draha vec, ktera se nevyplati. Ale po 4 letech puleni drnu a hrabani se dve hodiny v dire nebo dohledavani rucne ve vyssi trave (kor, kdyz byl nalez malinkej), jsem dohledavacku objevil a dnes uz bez ni ani ranu. Ta investice ma smysl. Pro me zcela urcite jo.

A stává se ti s dohledávačkou ProFind25, že někdy nepřestane vibrovat po cca sekundových intervalech? Stává se mi to tak po cca 3 zapnutí/vypnutí že je jako zblázněná a musím vypnout/zapnout. Taky vibruje, když s ní trošku přitlačím na vykopanou hlínu nebo na stěnu výkopu, přestože evidentně žádný kov už v půdě není. Chodím na vibrační mód - bez zvuku. Mám ji asi 2 měsíce starou, zatím používanou skutečně málo.

Stava, proto ten trik s tlakem do dlane - viz muj clanek :)

GM4......tož jsem si ten rýček objednal, chlape vara dušu když to bude drek. :-) :-D

Ajeje :D Ja ho koupil v kamenne prodejne, doufam, ze bude stejnej :) Ale koupil ho i muj otec a je spokojenej taky. Neboj se, dokonce ani ostri neohnes pri kopani mezi sutry, je fakt poctivej.

Ohnout, zlomit, přerazit, přetrhnout, a podobně - to jde vše.

To jiste. Me se to u tohohle rejce ale jeste nepovedlo.

I diamant jednou dodiamantuje. :-)

Kolego, oc jde? Ja jsem doporucil rejc, ktery pouzivam intenzivne temer rok. Je kvalitni, lehky, sikovny do ruky. Mam to osobne provereny, tak ho klidne doporucim. To, ze neni nesmrtelnej, je stejne jasny, jako ze neni nesmrtelnej jakejkoli jinej...

V pohodě. Prostě když se s tim páčí, tak to doslouží. Taky mám draperku skutečně leta, jenom je obroušená, a zlomil jsem kdysi v zimě násadu, neboť sem páčil v lese přes zamrzlý kameny. Byl jsem trubka, na páčení je pajsr. :-)

To bylo tak. Chtel jsem Fiskars. Zajel jsem do kseftu s naradim, kde meli mit fiskarse. Ale nebyl skladem, baba za pultem doporucila ten B&D a ze pry ma vydrzet stejny zachazeni,jako Fiskars. Mam dojem, ze k tomu nabizela i nejakou delsi zaruku. Tak jsem ho vzal s tim, ze jim ho kdyztak omlatim o hlavu :) To bylo nekdy na podzim loni, od te doby ho taham vsude. les, pole, louky, sutry, koreny, pacim, taham, kopu, presekavam. Proste drzi. Mam asi 120 kg a docela se do nej opiram, vydrzi. Nerikam, ze vsechno, ale chodim 5 let a nikdy mi nic tak dlouho nevydrzelo. A navic, dnes, skoro po roce, az na bezne skrabance a osoupani, neni ohnutej, jakkoli poskozenej a to ani na ostri, ani jinde. Mam ho rad :)

Lopatka je takovej talisman, mám to podobně. I váhu. :-) Tak ať drží.

Dik. Kazdopadne, na stav po roce skoro denniho uzivani se muzes podivat. Pred 10 minutami jsem ho nafotil. http://leteckaposta.cz/376033751

Dobrý. :-) Máš recht. :-) Je v poho.

Citronku v krajnim pripade a to pouze a jen na stribro. Ja mam metodu na medaky a to je 1lzice jedle sody,2dcl horke vody. Namocit a nechat pres noc. Potom mosazny kartacek a nasledne nemocit do oleje na nejakou dobu. Co se tyce kvalitniho nastroje na kopani,ja osobne pouzivam fiskars ryc. Na netu se da poridit za cca.350kc a ten neznicis,to mi ver :-D

Fikars je taky dobrej, hodně lidí ho chodí. Napriklad Tibi ho ma v takove oblibe, ze ho nechava na miste parkovani po odjezdu zdarma pro ostatni :)

Ok Ok, citronovou šťávu dám teda k ledu.. Sodu možná vyzkouším tedy ještě na tuto zničenou minci, ještě tam zůstala ta koroze, tak uvidím. No a není ten rýč moc velkej a těžkej? Jó když chce člověk detektor, dohledávačku, velkej rýč na rychlej výkop a pak ještě něco malýho, zároveň něco na výkopy a něco na trash, klíče od auta, papíry, mobil.. to je sakra nálož :-/

K nářadí: Já používám ruskou polní lopatku. Také je neznicitelna. Vojenské lopatky jiných států stojí za prd. A nemám tento názor jen proto, že jsem rusofil. :-D
Krásně se se mi vleze do mešoku (ruský batoh :-D) k detektoru a má tenkou, ale kvalitní ocel.

Poznávání mincí je opravdu na zkušenostech, ale ty se získají rychle.

Hmm,to by se mi libilo najit :-D

má niekto skúsenosť s týmito výrobkami?
http://www.leuchtturm.sk/leuchtturm/eshop/28-1-Pomocky-pre-numizmatikov/104-2-Kvapaliny-a-cistenie-minci/5/5541-Univerzalna-cistiaca-tekutina-200ml-MRUNI

http://www.leuchtturm.sk/leuchtturm/eshop/28-1-Pomocky-pre-numizmatikov/104-2-Kvapaliny-a-cistenie-minci/5/3986-Cistiaca-tekutina-na-medene-mince-200ml-KUPFER

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru