5 Reichsmark 1935

... součást většího nálezu tzv. Sudeťáka, Německá Třetí říše, mincovny:
A-Berlín,
D-Mnichov,
ryzost Ag 900/1000,
vůdce-diktátor Adolf Hitler.

Údaje o minci

Identifikovaná mince: Hromadné nálezy - Novověk (1892–současnost) – Hromadné mincovní nálezy (č. 6593) Hromadné nálezy - Novověk (1892–současnost) Hromadné mincovní nálezy

Názory uživatelů

Průměr: 29,0 mm
Váha: 13,88 g
Území ražby: Německo (3 názory)
Panovník: Německo - Třetí říše (1933–1945) (3 názory), Hromadné nálezy - Novověk (1892–současnost) (3 názory)
Rok ražby: 1935 (4 názory)
Nominál: 5 Reichsmark (5 názorů), Hromadné mincovní nálezy (3 názory)
Materiál: Stříbro (Ag) (4 názory), nespecifikovaný, různý (1 názor)
Č. mince: Hromadné nálezy - Novověk (1892–současnost) – Hromadné mincovní nálezy (č. 6593) (5 názorů), Německo - Třetí říše (1933–1945) – 5 Reichsmark (č. 2830) (4 názory), Hromadné nálezy - Tolarové období (1530–1891) – Hromadné mincovní nálezy (č. 5485) (1 názor) Pablito: 2830, Loki360: 6593, Bonbonel: 5485, Lukas87: 2830, Kapsa: 2830, Tom78: 6593, T3mpl: 2830, tony52: 6593, srsnak: 6593, Rakub: 6593

Přihlaste se a pomozte určit tuto minci.

Fotografie

5 Reichsmark 1935
5 Reichsmark 1935
5 Reichsmark 1935
5 Reichsmark 1935
5 Reichsmark 1935
5 Reichsmark 1935
5 Reichsmark 1935

Okolnosti nálezu

Lokalita:Ústecký kraj
Stav půdy:Suchá
Hloubka nálezu:50 cm
Použitý detektor:Equinox 700
12 hlasů
12 hlasů
zobrazeno:
572x,
komentářů:
20,
nálezce:
otrokcechystanu otrokcechystanu
vyfotografováno:
8. ledna,
vloženo:
30. března

Komentáře

Neříkej že to padlo na velký pátek to už je opravdu poklad. Moc krásné.

Kdepak...8.ledna 2024.
Čistím jak šílený.
Právě jsem dokončil bronzové a mosazné feniky, asi 70 ks. Teď čistím asi 100 hliníkových 50 feniků a 100 zinkových 1, 2, 5, 10 feniků...a pak mě čeká nějakých 1000 dalších těchto zinkových 🤦
Ještě sem brzo dám už čisté krásné 10 a 20 hellery a fillery F.J., které toho byly součástí.

...i když ani nevím, co z toho je zinek nebo bronz či mosaz. Je to zakrustěné hliníkovou a zinkovou oxidací a plísní k nepoznání. Ale už jsem našel způsoby očisty, která je však hodně dlouhá. I většina těch marek byla obalena, protože to bylo všechno v jedné plechovce. Není jednoduché to očistit a nepoškodit...nebo aspoň co nejmíň.

Tak to čištění ti nezávidím... ten zbytek trošku jóó 👍🙂

Twl.👀👀👀🫢No pane jo,grt. Veliká.👍👍👍

Slušný kyblíčky! :-O Gratulace! :-)

Aron - vždyť to tam máš napsané - “vyfotografováno: 8. ledna”. 😉

20Krejcar seš nějaký chytrý. To že je tam napsáno 8.ledna ještě neznamená že to tak je. Byly tady nálezy z daného dne a na foťáku měl datum dva roky zpět. ;-)

20Krejcar seš nějaký chytrý. To že je tam napsáno 8.ledna ještě neznamená že to tak je. Byly tady nálezy z daného dne a na foťáku měl datum dva roky zpět. ;-)

Si myslím že je to úplně fuk,kdy je to vyfocený.🤔

Aron - nechtěl jsem tě popudit. 😇 Vycházím z toho, že u fotografie je vždy zakódovaná informace, kdy skutečně byla pořízena a na lovci se to promítá dole pod vkladem. Takže by nemělo ani tak záležet na tom, co si autor na foťáku nastaví za datum. Ale samozřejmě se mohu mýlit. Já třeba u svých nálezů vůbec datum neřeším.

Venda17 - 🙂👍

Tu Říšskou banku v Sudetech jsem udělal 8.1. 2024 odpoledne 😉
Fotografie nálezu jsou pochopitelně s tímto časem shodné.
Zinková a hliníková oxidace byla velmi masivní a všechny mince (mimo hrstky hellerů a fillerů, které byly v plechové krabičce a uložené v kriegelu a stačilo je pouze omýt mýdlovou vodou) spojila v jeden jednolitý válec a z té plechovky jsem je dostal metodou "loupání pomeranče".
Čištění takového množství mincí je fakt rasovina a dlouhodobá záležitost bez chemie nemyslitelná. –"Válec" jsem musel nechat rozmočit v roztoku kyseliny fosforečné (1 díl kys. a 2 díly vody) po 4 dny.
Pak jsem mince roztřídil podle materiálu.
–23 ks Ag marek jsem máčel a čistil 5 dní a na dvou mincích jsem se trochu "podepsal ", což mě sice mrzí, ale čistit stříbrné mince nakažené hliníkovou a zinkovou oxidací, přičemž většina jich byla doslova obalená, není práce snadná.
–Očista bronzových a mosazných feniků trvala víc než týden, ale u nich je skvělé to, že je možné bez obav používat mosazný kartáček. Předtím 3 dny v koncentrované kyselině fosforečné.
–Hliníkové půlmarky jsou vcelku pohoda...2 dny v kyselině fosforečné (také naředěná 1:2), pak "změklou" oxidaci mechanicky okartáčovat tvrdým zubním kartáčkem, potom trochu zasypat Hydroxidem sodným a zalít trochou vroucí vody. Při míchání odpočítat 10-12 vteřin a okamžitě zalít studenou vodou a pořádně propláchnout. Potom každou minci očistit zubním kartáčkem v mýdlové či saponátové vodě. Osušit, nechat proschnout a zakonzervovat Silikonovým olejem (ve spreji), aby se do budoucna zabránilo další oxidaci. Otřít a je hotovo.
Pozor!! Ten hydroxid nesmí působit déle, než oněch max. 12 vteřin po zalití vroucí vodou, což stačí k odstranění hliníkové oxidace, protože pak dochází k poškození hliníku, který se jeho působením doslova rozpouští.
–No a zinkové feniky...to budou s ohledem na ono množství opravdu galeje. Ocelový kartáček sice tvrdý zinek nepoškodí, ale ona oxidace na zinku drží opravdu neuvěřitelně a je nutné naložení do kyseliny fosforečné (1:1) na 1-2 dny... podle vrstvy oxidace.
Tyto postupy jsem "konzultoval" s internetem, na vzorcích je vyzkoušel a fungují dobře a mince nepoškodí.

Tolik informace, které snad odpoví na některé otázky.

Ještě že jsem měl z chémie jedničku,jinak jsem se v tom ztratil. Je to pekelná prácička,já vím,ale svým způsobem odměna za naběhaný kilometry. A tohle se fakt nekope každej den.👍👍😁

Já osobně bych se na ty zinkáče vyprd. ...

Vzrušující kop 👍👍👍
Gratuluji a závidím 😁
Najít by to chtěl asi každý, ale pak to čistit… 🫣 při téhle kombinaci kovů a vlhkosti muselo dojít k nějaké té galvanické korozi, tak to po těch letech musí být fakt pocuc 😁 se divím, že ty zinkové nejsou na prach 😁

otrokcechystanu - velké poděkování za vyčerpávající popis postupu, který se může v budoucnu hodit. 👍 A samozřejmě i osvětlení okolností nálezu. Zároveň velký obdiv za trpělivost, kterou si takový nález zaslouží. 👏

Díky za gratulace...😉
Zinkové jsou poškozené převážně ty, které byly blíže ke stěnám plechovky. Ale kupodivu jich zase tolik není. Bylo by škoda si s nimi nepohrát, protože stovky jich jsou doslova jako nové, jakoby právě stažené z oběhu a mnohé jako z mincovny. Zato včera jsem zpracoval hliníkové 50 feniky, kterých bylo asi 250 a nějaká stovka jich šla vyhodit. V opravdu SUPER stavu jich je 50, možná 70 kousků, ještě jsem je detailně neprohlížel.... jak jsem je osušil, okamžitě jsem šel od toho. Aspoň týden nechci vidět minci 😝
Jinak chemický způsob jsem si na menších vzorcích nejdříve vyzkoušel a až pak jsem šel do toho naplno a s jistotou. A asi jsem klikař (nebo šikula 😆), ale nezničil jsem ani jednu. Tedy... kromě myslím že dvou poškrábaných těch stříbrných, což mě štve, ale žel, to stříbro je fakt dost citlivé na mechanickou nešikovnost.

🤦🤔👍👍😸

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru