Anticka mince

Pomuzete my urcit tuto minci.Je asi z bronzu.

Údaje o minci

Identifikovaná mince: Neurčené římské mince (999 př. n. l.–500) – Neurčené římské mince (č. 3998) Neurčené římské mince (999 př. n. l.–500) Neurčené římské mince

Názory uživatelů

Průměr: 26,0 mm
Území ražby:
Panovník:
Rok ražby:
Nominál: Neurčené římské mince (1 názor)
Materiál: Bronz (Cu+Sn) (1 názor)
Č. mince: Neurčené římské mince (999 př. n. l.–500) – Neurčené římské mince (č. 3998) (1 názor) Tvrdikja: 3998

Přihlaste se a pomozte určit tuto minci.

Fotografie

Anticka mince
Anticka mince
Anticka mince
Anticka mince
Anticka mince
Anticka mince
Anticka mince
9 hlasů
9 hlasů
zobrazeno:
1080x,
komentářů:
15,
nálezce:
Maso Maso
vyfotografováno:
23. listopadu 2021,
vloženo:
23. listopadu 2021

Komentáře

Teda jako je to špatně zaostřené, ale vidím řecká písmena, ale nějak mi nedávají smysl. Tipuji římskou provinciální minci a ještě je to trochu otázka...

Ostril jsem jak to slo,ale i me ty pismena nedavaji smysl.Ale diky

Možná bych pak usuzovala na barbarskou nepodobeninu, oni kolikrát neuměli jazyk, ale napodobit znaky, to jim šlo... Ten revers bych chtěla ještě vidět ostřejší.

Zkusim to v prubehu dne jeste prefotit a pridam jeste nejake mince,se kteryma se trapim.diky

No fotit my teda moc nejde....

Dopátrala jsem se.
Ale ne úplně úplně přesně, protože ta písmenka opravdu nesedí a možná se tedy skutečně někdo pokusil provinční minci napodobit. Už ale ve starověku.

Avers: Skoro jasně je tam (ANTΩ)NHNOC CEB, oficiálně ale v řeckém přepisu mělo být ANTΩNEINOC CEB a tím končí opisy zejména u Caracaly a Elagabala
Revers: Tři nádoby (v angličtině jim říkají prize crowns nebo urns) s palmovými větvičkami a ty znaky nad nimi mi přijdou už jako větší fantazie, než na aversu, jsou to jen lambdy Λ λ, nějaká ta alfa Α, a něco jako gama γ. A pod těmi nádobami už to nepřečtu.
Ale podívej se na ty odkazy na obrázky, které uvádím, ta tvoje mince bude něco na tento způsob :-)

https://www.wildwinds.com/coins/ric/caracalla/Syd_492.jpg
https://www.wildwinds.com/coins/ric/caracalla/Syd_491.jpg
https://www.wildwinds.com/coins/ric/elagabalus/_anazarbus_SNGLev_Supp_330.jpg

Jezis dik moc,uz jsem skoro zapomel ze tu minci mam.Ty Tvoje mince jsou dost podobny a myslim ze ta hlava bude Elagabulus.A ty 3 nadoby se tam ukazujou,akorat jde videt jen jedna.Jeste jednou dik,jses profik!Jeste teda prosim,nevis nazev mince?Jako denar,sectercius atd...?

U provinciálních ražeb se používaly jiné názvy (násobky drachmy, assarion....) a mnohdy ani nejsou známé, tak se jim říká v podstatě podle průměru. Třeba u toho Elagabala, co jsem ti tam uvedla jako příklad, je to AE31. U té tvoji tím pádem AE26.
Já si někdy s bádáním dám na čas, abych se mohla pořádně soustředit, tak sorry, že se pak s výsledkem ozvu i docela pozdě. :-D

Vubec nevadi,ja bych taky badal,ale neni tolik casu a stejne toho moc nevybadam.Ta numismatika je tak sirokej obor,ze se to snad ani neda naucit.Z telefonem v ruce.Mam doma jeste dost prapodivnejch minci,zas tam nekdy nejakou soupnu.Tak jeste jednou dik. :-)

Rádo se stalo, na antiku se vždycky ráda podívám.

Tak jsem odpoledne louskla díky osobnímu náhledu i tuto minci. Razil ji Gallienus.
Respektive přesnou analogii jsem nenašla, ale opis na aversu je (ΠOY ΛI EΓ Γ)AΛΛIHNOC CEB - v závorce je to, co na minci není vidět, Γ už ale v náznaku vidět je. Podle fotky je problém poznat, že N je ve skutečnosti ΛI a navíc řezač raznice se moc nesnažil litery od sebe oddělit. Mince pochází z Bithýnie, Nicaea.
Ten motiv tří agonistických uren nebo jak interpretovat ty nádoby, ze kterých rostou palmové větvičky (prize urn, prize crown...), razil v této lokalitě už jeho předchůdce Valerianus I. Bývali tam na líci dokonce najednou 3 pánové - Valerianus I, Gallienus a Valerianus II. jako caesar.
Tady je ražba z Níkáii: https://www.wildwinds.com/coins/ric/valerian_I/_nicaea_SNGvA_721.jpg
Tady z NIkomédie: https://www.wildwinds.com/coins/ric/valerian_I/_nicomedia_RecGen_410v.jpg
Mělo by se jednat o vyobrazení symbolických výherních trofejí z her, ať už Pýthijských nebo jiných obdob Olympijských her :-) A páni císaři dané hry podporovali či zaštiťovali a tak.

Macamico Ty snad prespavas v nejake Prazzske narodni knihovne nebo co...😀Neco jsem se pokusil dohledat a je to proste tak jak pises.Minci jen s Gallienovou hlavou jsem nenasel,ale ty odkazi co jsi poslala s hlavami tri cisaru,vypadaji na stejny tip mince.Dekuji moc! Dobra prace a vycerpavajici odpoved!!!👍🤗

Víc pak dostaneš ještě ode mě poštou ;-)

Stále ještě vzhlížím k mistrům, kteří už to měli v hlavě, to já mám jen u něčeho. Takový Kelt tady byl legendární, to je opravdu znalec :-)

Nekdo se venuje tomu,druhy zas tomu.Kazdej je dobrej v necem jinym,ale dulezity je nasazeni,vzdelavani a trpelivost.A myslim,ze Ty mas vsechno.Kelta neznam,ale z Tvoji pílí budes za chvilu minimalne na stejne urovni jako on,ne-li treba lepsi.Hodne lidem uz jsi tady pomohla a to je super.Za sebe-dik!!!☺️☺️☺️

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru