Bodák Kar98

Dostal jsem ho od dědy . Prosím o pomoc při určení . Chudák , bodák je znehodnocený ...

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: bodáky (4 názory), Bodák pro pušku Mauser K98 (1 názor)
123Martin: bodáky, : bodáky, Willard: bodáky, francimon77: bodáky, REBEL1866: Bodák pro pušku Mauser K98, Hlas admina (?)

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Bodák Kar98
Bodák Kar98
Bodák Kar98
Bodák Kar98
Bodák Kar98
Bodák Kar98
Bodák Kar98

Okolnosti nálezu

Lokalita:Královéhradecký kraj
3 hlasy
3 hlasy
zobrazeno:
2033x,
komentářů:
15,
nálezce:
Jardik Jardik
vyfotografováno:
6. dubna 2019,
vloženo:
6. dubna 2019

Komentáře

Zbroušenej bodák na K98 Mauzer.

Díky

Liste over Waffenamtkoder
https://no.wikipedia.org/wiki/Liste_over_Waffenamtkoder

WaA883 Baj. F. W. Höller Solingen 1940
WaA883 cqh Baj. Clemen & Jung Solingen 1940 – 41
WaA883 crs Baj. P. Weyersberg Solingen 1940 – 41
WaA883 cul Baj. E. Pack Solingen 1940 – 41
WaA883 cvl Baj. WKC Solingen 1941
WaA883 ddl Baj. Josua Cort Remscheid 1940 – 42
WaA883 fnj Baj. A. Coppel Solingen 1941
WaA883 fze Baj. F. W. Höller Solingen 1941
WaA883 asw Baj. E. u. F. Hörster Solingen 1940 – 42
WaA883 cof Baj. Carl Eickhorn Solingen 1940 – 42
WaA883 clc Baj. Rich. Herder Solingen 1940 . 41
WaA883 Baj. F. Herder Solingen 1940

snad to podle čísel a značení dohledáš dále

Pokusím se , díky kluci za pomoc :-)

Bodák pro pušku mauser k 98,čepel je zbroušená a zkrácená a jílec je taky zkrácenej,střenky jsou původní, nejspíš trampská úprava z 60.tých let,kdy se těchdle věcí válely všude ještě spousty a kde kdo si z toho dělal nůž do lesa.Viděl jsem už nezpočet zmršených bodáků,ale tahle úprava dopadla celkem střízlivě,alespoň máš na dědu hezkou památku,opravdu pěkná zálesácká kudla. ;-)

Vypadá hezky jen škoda že je už znehodnocenej :-( ...

že je znehodnocený není až tak docela pravda, jako bodák sice ano, ale na druhou stranu to podle úpravy vypadá na to, že je z něj udělanej docela pěknej zákopovej nůž, který si takhle vyráběli vojáci docela často a nemusí jít nutně o poválečnou trampskou úpravu a zbastlení bodáku .... mě osobně by se ve sbírce líbil ... ;-)

Škoda že neřekne kdo ho takhle udělal :-) ... Děkuji za názory :-) ....

No jo,jak píše vosa,může to být i autentická úprava vojáka.
Jinak je to opravdu pěkně udělanej nůž,kterej by se líbil ve sbírce i mě a to žádnej německej bodák na mausera ve sbírce nemám,vždycky jsem je jen zrenovoval a poslal dál,protože zrovna tenhle typ bodáku mi nic neříká.
Za to už jsem viděl dost úprav, který, stály za prd,od uplně uřezaných jílců,přez idiotsky přebroušený a do nesmyslných tvarů zabroušený čepele,úplně odstraněný příčky, střenky nahrazený špalíčkama nasekanýma nahrubo sekerou a omotaný kobercovkou,viděl jsem i bodáky,který měli krásně zachovalý značení a byly by ozdobou sbírky,jen měly tu smůlu,že se dostaly do rukou imbecila kterej je nabrousil bruskou tak strašně blbě,že touž nikdo nedá dohromady.
Ale tuhle úpravu co máš dělal někdo kdo na to měl cit a taky to uměl,prostě je to pěkná kudla.Nedávno se mi dostala do rukou čepel na mannlichra,orezlá a zasažená nějakým blbcem,co si z bodáku chtěl udělat kudlu,ale neuměl to,tak jí mám připravenou,že si z ní udělám lovecký nůž. ;-)

Já právě koukal že je to udělaný tak hezky , že bych neřekl že to je bodák . Proto jsem myslel že je to kudla a nemohl jsem to na internetu najít . Někdo si s tím dal hodně velkou práci to je na tom vidět :-) .

Jestli brousil opatrně a hodně to chladil, tak to bude i solidní ocel. Jestli to bral jak čert židy, tak to bude nočníková ocel a musel by se vyžíhat a znovu zakalit.
Každopádně to tvořil někdo, kdo věděl co dělá.

Tak , věděl přesně co dělá a teď ještě otázka kdo :-/ ....

Rozhodně nejde o úpravu německým vojákem během války. Ti měli za vybavení zodpovědnost a bajonet se nesměl nikdy ani nabrousit! Za porušení předpisu hrozily tvrdý kázeňský postihy. Jednalo se totiž o majetek státu a každej bodák má svoje číslo, který bylo zapsaný i v Soldbuchu, takže si ho musel voják hlídat a hlavně se o něj dobře starat. Pokud odešel voják např. kvůli zranění do výslužby, musel veškerý vybavení v co nejlepším stavu odevzdat. Zrovna u zbraně a bajonetu se stav hodně sledoval. Jedinej, kdo by ho mohl za války takhle zbastlit, byly patryzáni nebo vojáci Rudý armády, Ti takovej tuning německýho vybavení prováděli jak na běžícím pásu.

Cartman, souhlas. Hodně se bastlilo v první válce. Ve druhý už to ani nebylo tak potřeba a zvlášť u Němců. Proč by se Árijec patlal s něčím takovým, když měl kampfmesser.

Kdo to udělal to se kluci bohužel nikdy nedozvíme :-( ...

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru