Artefakt

Zdravim vsetkych hladacov,podarilo sa mi vyhrabat tento prsten,dost drobny,priemer len 18mm,vie niekto podrobnejsie info.Pride mi to ako keby ho malo dajake dieta nosit,vdaka

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: 9. Prsteny náboženské a amuletové (1 názor) jajan: 9. Prsteny náboženské a amuletové

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Artefakt
Artefakt
Artefakt
Artefakt

Okolnosti nálezu

Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:15 cm
Použitý detektor:gm3
12 hlasů
12 hlasů
zobrazeno:
969x,
komentářů:
9,
nálezce:
neznámý
vyfotografováno:
25. října 2014,
vloženo:
25. října 2014

Komentáře

Pěkná patina. :-)

Hezký!

Podobný motiv řadí na Německých stránkách kolem roku 1800.

Myslím, že takováhle patina "nevyroste" za 200 let .. Spíš bych to viděl na dataci blízkou Duranových minciček a jeho snu :) ..

Já myslím, že klidně ano .. Podle těch mincí spíš 15 století .. Ale je to jen můj názor .. A taky myslím názor Durana, dle nálezových okolností :) .. Ten prsten bys datoval přesněji pouze tehdy, kdyby ti někdo udělal nějakou analýzu materiálu, z kterého byl vyroben a porovnal to s už určenými nálezy z nějaké doby .. Je asi pravda, že tenhle tip prstenu se vyráběl po staletí, ale podle té patiny bych si tipnul, že je to středověk ..

Nechci do datace toho prstenu vnášet nějaké pochybnosti, ale nedá mi to. Ne, že bych se v tom vyznal, ale určitě hodně záleží na složení půdy, jak intenzivně to kolchozníci hnojili a pod. Občas se stane, jak jistě z vlastní zkušenosti víte, že se narazí na Hellery, Fillery nebo medaile z přelomu 19. a 20. stol., které mají krásnou lesklou, hladkou oboustrannou patinu. Její vytvoření tím pádem trvalo jen něco kolem 100 let. ;-)

Dej do vyhledávače Prsten IHS a najdeš spoustu názorů . Nález prstenu IHS ze 17-18 stol.v Čejkovicích při odkryvu hřbitova (str.6 a 7) koho to zajímá. :-)

krasny prstienok, gratulujem :-) ;-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru