Artefakt

nález na poli,nejdřive 20 kulí(uff to jsem se nakopal)a pak ta střepina..poradí někdo?snad to k sobě patří bylo to v okruhu 2-3 metru..

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Munice (3 názory), Dělostřelecké granáty (1 názor), Projektily palných zbraní (1 názor), Prusko-Rakouská válka 1866 (1 názor), Francouzská revoluce (1 názor) VOSA64: Munice, sock: Projektily palných zbraní, Schonauer: Munice, : Prusko-Rakouská válka 1866, Bamii: Munice, lukova: Francouzská revoluce, REBEL1866: Dělostřelecké granáty

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Artefakt
Artefakt

Okolnosti nálezu

Lokalita:Olomoucký kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:20 cm
Použitý detektor:tesoro silver umax
7 hlasů
7 hlasů
zobrazeno:
3756x,
komentářů:
17,
nálezce:
turboturek turboturek
vyfotografováno:
27. prosince 2014,
vloženo:
27. prosince 2014

Komentáře

Zajímavé...

Olověné kule z granátů mají po sobě malé plošky dokola jak došlo k nárazu o ostatní, je to takový "mnohostěn", tím se dobře poznají od klasických projektilů z předovek. Zjistil jsem ti při pohybu na bojišti 1866.

nalez na poli kde v 19.st byla hojně používaná cesta mezi obcemi,křížilo se tam více cest.ted vede silnice cca 50m vedle a cesta už je rozoraná..střelnice tam určitě nebyla ..Azaz163.ty kule teda s tou střepinou nesouvisí?

jinak diky za odkazy ;-)

Ty kule by měly být deformovány z různých stran během výbuchu. Projektily z předovek jsou deformovány při dopadu většinou z jedné strany.

Azaz163 .... střepin a kuliček ze šrapnelů z války 1866 mám hromadu, ale nikdy jsem na kuličkách žádné deformace o jakých píšeš neviděl, maximálně deformaci po dopadu ..... u kulí do předovek z bitvy 1745 je taky občas vidět deformace po dopadu, nebo otisk nabijáku .... turboturek ..... střepina i kule se tam mohly dostat třeba s navážkou nebo mohla být poblíž trhací jáma, tady máme taky místa kde se dají najít střepiny z ww1 i ww2 a v okolí se nic nedělo, ale naváželo se sem třeba kamení z okolí trhacích jam a lomů kde se likvidovala munice ...

Azaz163, vůbec nevím o čem mluvíš.

Hmm, v místech dopadu rakouských granátů kromě střepin nalézám právě takto deformované olověné kule ve značném množství. Průměr mají asi okolo 10mm a mají mnoho nepravidelných malých "faset". Nikde jinde jsem na to nenarazil. Pokusím se někde nějakou najít a nafotit ale většina asi skončila v krabici s odpadem.

Lepší foťák stávkuje. Tak pouze mizerné foto:
http://www.imgup.cz/images/2014/12/27/kule.jpg

tak nevím, takový kule u nás na trutnovsku nějak nerostou ..... asi jsem jich taky pár našel, ale vzhledem k množství vystřelených šrapnelů a nalezených kuliček je to mizivé procento ...... nenašel jsem ani kartáčový kule který by byly takhle potlučený, vždycky jen pěkně kulatý

Šrapnelových kuliček se nachází velké množství, někdy bývají deformované po nárazu na nějaký tvrdý předmět, ale aby se "otloukaly" jedna o druhou, to by odporovalo samotnému principu účinkování šrapnelu. Rozlišuj šrapnel a granát. Rakouský granát nemá s kuličkami nic společného ;-)

Azaz163, Těď jsem si otevřel tvé foto, vím co to je. Jde o tzv. sekané olovo, kterým byly plněny kulové šrapnely, střelivo do tzv. krátkých dvanáctiliberek, děl s hladkou hlavní. Bylo jimi vyzbrojeno jak saské tak i část pruského dělostřelectva. V okolí budou i třepiny z KULOVÉHO střeliva. Velmi zajímavá a málo probádaná oblast dělostřelecké munice. :-D :-D

zajímavá a poučná diskuze ;-)

benedek .... asi to bude jak píšeš .... ;-)

Podotýkám, že mluvím o roku 1866. Mladší období, kdy došlo k přezbrojvání a vyřazování výzbroje použité v pruskorakouské válce není moje "parketa". ;-)

Sekané olovo? Vše byly původně "kule", těch nálezů mám desítky kusů. Navíc je to úplně z okrajových poloh bitvy na Chlumu, takže z mého pohledu je to trochu překvapivé, čekal bych, že spíš v těch polohách budou granáty, které létaly na delší vzdálenost než děla s hladkou hlavní. Nicméně to není období, kterým se zabývám. Na lokalitách, kde je ten typ "kulí" tak je to pro mě zbytečný kontaminace, jdu po něčem jiném.

Myslíš jistě Chlum u Hradce Králové. A ty okrajové polohy směrem na Nachanicko. Potom by to vše odpovídalo.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru