Bude někdo něco vědět ?

Dostal se ke mě tento zátkový bodák z období kolem roku 1700. Jedná se zřejmě o německou provenienci, možná také nějaký stát střední nebo severní Evropy. Čepel možná pochází z nějakého tesáku, což bývalo celkem obvyklé. Tři značky na čepeli jsou velmi zvláštní a zajímavé. Zřejmě se jedná o značení lokálního kováře. Někdy může mít chladná zbraň značek i více, protože řemeslo v té době bylo svázáno cechovními regulemi a radní měst většinou nechtěli, aby pověst města, jako výrobního centra byla poškozena expedicí nekvalitních výrobků. Městská rada také požadovala, aby mistr platnéř či kovář předložil výrobek k posouzení určeným městským hodnostářům a ti další, kontrolní značkou potvrdili jeho kvalitu. Bodák je 465 mm dlouhý. Nemá mosaznou nebo bronzovou garnituru ( mosaz se na kování používala až po roce 1800 ), tato železná je tedy starší. Obdobný bodák s totožnými značkami má ve své sbírce sběratel chladných zbraní Udo Schurer v Německu.
No a já prosím místní znalce a odborníky, jestli někdy, někde neviděli podobné značky, nebo jestli by nevěděli nějaké další informace. Spoléhám hodně na Diblici. :-)

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Vojenské artefakty - Novověk (1 názor) WAKK: Vojenské artefakty - Novověk

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Bude někdo něco vědět ?
Bude někdo něco vědět ?
14 hlasů
14 hlasů
zobrazeno:
1164x,
komentářů:
6,
nálezce:
Slovan Slovan
vyfotografováno:
2. prosince 2021,
vloženo:
3. prosince 2021

Komentáře

;-)pěknej kousek,ale o cechovní značky se jednat nebude a ani o osobní značku kováře asi nepůjde,spíš to tam bouchl jen tak na ozdobu,Sám jsem těchle raznic vyrobil a používám na zdobení spoustu a byly bouchnuty naráz eště do žhavého :-)A kždej kterej vyrobil mohl označit jinak aby,pokud jich dělal víc,třeba pro městskou gardu,tak aby si je poznaly jednotliví majitelé. ;-)

OK, Kvasaku, díky za velmi zajímavý názor. Něco na tom může být. ;-)

Kolego Kvasaku a neměl bys nějaké odkazy na podobné ozdobné ražby na staré chladné zbraně ? ;-)

Kolego Kvasaku a neměl bys nějaké odkazy na podobné ozdobné ražby na staré chladné zbraně ? ;-)

;-)nemám,já sám se třeba do chladnejch zbraní vůbec nepouštím :-)

OK, díky. ;-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru