Čím dočistit minci ?

Zdravím minci jsem měl na 7 dní ve špenátu a pak asi 14 dní v olivovém oleji otázka je jak teď dočistit abych ji moc nepoškodil ročník vypadá na 1765 děkuji za rady .

Údaje o minci

Identifikovaná mince: Marie Terezie (1740–1780) – Ein Greschl (1 Grešle) (č. 766) Marie Terezie (1740–1780) Ein Greschl (1 Grešle)

Názory uživatelů

Průměr: 21,0 mm
Váha: 6,02 g
Území ražby: České území (2 názory)
Panovník: Marie Terezie (1740–1780) (2 názory)
Rok ražby: 1763 (2 názory)
Nominál: Ein Greschl (1 Grešle) (2 názory)
Materiál: Měď (Cu) (2 názory)
Č. mince: Marie Terezie (1740–1780) – Ein Greschl (1 Grešle) (č. 766) (2 názory) suk58: 766, Kapsa: 766

Přihlaste se a pomozte určit tuto minci.

Fotografie

Čím dočistit minci ?
Čím dočistit minci ?
Čím dočistit minci ?
Čím dočistit minci ?
Čím dočistit minci ?
0 hlasů
0 hlasů
zobrazeno:
1176x,
komentářů:
7,
nálezce:
Seth Seth
vyfotografováno:
22. listopadu 2020,
vloženo:
22. listopadu 2020

Komentáře

Grešlička M. T. 1763 ;-)

Já bych to viděl na chemoterapii Chelatonem a čpavkovou vodou. Mrkni sem: https://docplayer.cz/7146900-Jan-bukvic-cisteni-a-konzervace-minci.html.

Bomba díky moc za rady .. první orestuji ty mrtvolky vypadá to moc zajímavě :-D poctěničko nechám na večer ;-)

Ty pokročilý chemie jako chelaton jsem ještě nezkoušel, nemůžu říct.
Z toho co jsem zkoušel bych řek, že tohle už nezachráníš. Na většinu věcí používam lupu a zubařský nářadí. Tak tim bych to vzal nahrubo. Pak dojel mosaznym kartáčkem a co zbyde to zbyde.

Já měděné mince v podobném stavu nahážu večer do Chelatonu, ráno vykoupu ve vlažné vodě a dočistím starým kartáčkem na zuby. Většina je ožraná až na čistý kov, jen nádory měděnky se musí doškrábat třeba páratkem. Po takové terapii jsou ale bývalé mrtvolky naopak příliš vybělené a musí se ztmavit zahřátím na plotýnce. No a po této alchymii obě strany mince s citem přejedu měkkou gumou na čištění kožených oděvů. Ta dělá neskutečné zázraky, písmenka a obrazce vyrazí z tmavšího pozadí ven a mince je jak znovuzrozená. No a pak už stačí jen minci zakonzervovat třeba voskem...

Podobný dávám do elektrolízi a až pustí krustu použiju na dočištění chelaton. Pokud tam je alespoň nějakej reliéf ukáže se. Pak už jenom udělat falešnou patinu na pánvi a vršek malinko očistit školní gumou.To opatrně aby vykoukli písmena a vršky obrázků. Pokud nechceš patinu ale lesklej peníz můžeš lehce mezi prsty promnout jedlou sodou. Píšu jakej postup používám já. Pokud má někdo jiný lepší tak ho použij.Ať se daří a hodně pěknejch koleček. :-)

Děkuji za info všem ;-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru