Equipage de Haut-Bord n° 46

Jedná se o mosazný knoflík (foto 1 a 2) příslušníka Napoleonova námořnictva z let 1810 - 1814. Na přední straně knoflíku je dobře čitelný nápis Equipage de Haut-Bord n° 46 a kotva, přes kterou jsou překřížena dvě děla. Zadní strana bohužel utrpěla lety strávenými na poli a zůstal jen náznak očka.
Posádka (Equipage) n° 46 čítající 1069 mužů (pro lepší představu vojáků foto 3), ke které patřil nositel tohoto knoflíku, byla v červenci roku 1810 přiřazena k lodi Commerce de Paris (foto 4), která kotvila v Toulonu a patřila se svými třemi palubami a úctyhodnými 110 děli do třídy Oceán. Tato loď byla darem pařížských obchodníků republice (odtud její název) a sloužila pod různými jmény (Borda, Orion, Vulcan) až do roku 1883, kdy ji po více než 20 letech služby u námořní akademie vyřadili a roku 1884 (některé zdroje uvádí rok 1885) byla v Brestu zničena.
Nositel knoflíku však moc času na této lodi nestrávil (pokud vůbec nějaký), neb tito vojáci byli rovněž členy pobřežních baterií, neboli obsluhou děl na pobřeží, či jakýmsi námořním vojskem (dnes bychom použili spíše výraz "Námořní pěchota"), tedy děvečkou pro všechno. Můžeme však předpokládat, že tento voják absolvoval na lodi alespoň nějaký výcvik, než jej osud zavál jinam.
Když Napoleon shromažďoval největší armádu své doby na tažení do Ruska v roce 1812, přišla řada i na členy posádek - Equipage -, kterých nebylo nezbytně potřeba pro obsluhu lodí a tak byla i velká část těchto námořníků/dělostřelců povolána k tažení do Ruska a mnoho jich našlo ve sněhu u Moskvy svou smrt. Nemálo jich ale také přežilo a tito vojáci bojovali nejen v Bitvě Národů 1813, ale také se účastnili 29.8 a 30.8 1813 bitvy u Chlumce na našem území. Jelikož jsem knoflík našel v severních Čechách, předpokládám, že se tento voják účastnil právě této bitvy...
Knoflíky s označením Equipage de Haut-Bord n° tak můžete nejblíže nacházet od severních Čech po Lipsko, neb tam všude se jejich nositelé pohybovali. Celkem bylo takto označeno 50 posádek s čísly 1 - 90 (některá čisla byla vynechána např. 61 - 89).
Pokud vás Napoleonovo námořnictvo zajímají více, pak doporučuji odkazy, které uvádím níže a z kterých jsem čerpal i já a tímto děkuji jejím autorům. Vše je bohužel ve fr-aj. jazyce, ale i tak stojí za navštívení.

Perfektní web o Nap. posádkách:
http://garde-chauvin.free-h.net/document/index-en.html

Různé druhy knoflíků Equipage z nálezů našich severních sousedů:
http://www.buttonarium.eu/kolekcja?szuk_numer=1&szuk_napisya=1&szuk_kotwica=1&szuk_armata=1&display=2

Něco málo o lodi Commerce de Paris:
https://en.wikipedia.org/wiki/French_ship_Commerce_de_Paris_(1806)

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Knoflíky (2 názory), Revoluční námořní dělostřelectvo (1 názor) MlynarMachal: Knoflíky, Ladik: Revoluční námořní dělostřelectvo, nadlacan: Knoflíky

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Equipage de Haut-Bord n° 46
Equipage de Haut-Bord n° 46
Equipage de Haut-Bord n° 46
Equipage de Haut-Bord n° 46

Okolnosti nálezu

Lokalita:Liberecký kraj
Stav půdy:Suchá
Hloubka nálezu:15 cm
Použitý detektor:Fisher F22
15 hlasů
15 hlasů
zobrazeno:
1943x,
komentářů:
6,
nálezce:
MlynarMachal MlynarMachal
vyfotografováno:
15. září 2016,
vloženo:
15. září 2016

Komentáře

Absolutne perfektni prispevek ...

Super! Moc pěknej příspěvek. :-)

Tak tohle nemá chybu! díííky a gratulace! :-)

Knoflík nadhernej a psaní ještě lepší :-)

Super. :-) :-)

Knoflíky mně nějak neberou,když nějakej najdu tak si říkám alespoň knoflík když už nic jinýho.ale tenhle bych chtěl najít uz jen z důvodu tvého perfektniho příspěvku.kdybych ho kopnul tak bych hned věděl co mám a i jeho historii.fakt dobrá práce....gratulaka ;-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru