Ferda

Zdravím. Neděle 30.7.2023 měla být podle místní předpovědi zatažená s četnými bouřkami. To nás ovšem nemohlo odradit a když se po sedmé ranní vydáváme s kolegou na hledačku, tak je po ránu ještě polojasno.

Á už tady brouzdí nějaký ranní ptáček s detektorem. Auto si postavil málem až na pole asi aby všem kolemjdoucím bylo jasno, kdo tady hledá. Toto obrovité pole přilehlé k vesnici je čerstvě podmítnuté a tak o hledače na něm aktuálně není nouze. Naštěstí je tak velké, že by se nás tady uživily desítky:-)

Postupně se ale začíná kazit počasí a od jihozápadu jsou vidět pomalu postupující temná oblaka. No nic, musíme si pospíšit. Nacházím několik projektilů, nábojnic a zdevastovanou protektorátní korunu. Nic moc a zlověstná oblaka se blíží. Pomalu začíná pokapávat. Dávám si něco na sebe, přece to tak brzy nevzdáme, ne? Ranní ptáče už to balí a za chvíli už slyšíme běžet jeho urachocený naftový motor.

Déšť pomalu ale jistě sílí. "Máš něco?" Mrknu na kolegu. Zavrtí hlavou. "Viděl bych to pomalu na taktický ústup" "Jojo, ten déšť vypadá na dýl." Mávnu ještě naposledy naslepo detektorem a následně překvapeně vytahuji ze země malé tenké krásně kulaté kolečko s celkovou krustou a totálně nečitelným reliéfem pod ní. Nade mnou se roztrhla obloha, zemi bičují přívaly kapek a já si pořád zkoumavě prohlížím to prťavé kolečko. Stejně na místě nejsem schopen určit ani jestli je to stříbrňáček nebo měďáček.

Nádobíčko kvapně naházíme do batohu a prcháme z pole. Až doma po prvním očištění začíná prosvítat na kolečku tenká stříbrná hrana. No a podle toho nezaměnitelného límce pak už postupně není pochyb.

Ferda...

Ať to pípá:-)

Údaje o minci

Identifikovaná mince: Ferdinand II. (1590–1637) – 1 Kreuzer (1 Krejcar) (č. 2547) Ferdinand II. (1590–1637) 1 Kreuzer (1 Krejcar)

Názory uživatelů

Průměr: 16,0 mm
Váha: 0,90 g
Území ražby: Čechy do roku 1637 (1 názor)
Panovník: Ferdinand II. (1590–1637) (1 názor)
Rok ražby: 1624 (1 názor)
Nominál: 1 Kreuzer (1 Krejcar) (1 názor)
Materiál: Stříbro (Ag) (1 názor)
Č. mince: Ferdinand II. (1590–1637) – 1 Kreuzer (1 Krejcar) (č. 2547) (1 názor) Zlatokop777: 2547

Přihlaste se a pomozte určit tuto minci.

Fotografie

Ferda
Ferda
Ferda
Ferda
Ferda
Ferda
Ferda
Ferda
Ferda

Okolnosti nálezu

Lokalita:Jihomoravský kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:10 cm
Použitý detektor:xp orx
8 hlasů
8 hlasů
zobrazeno:
447x,
komentářů:
3,
nálezce:
Zlatokop777 Zlatokop777
vyfotografováno:
29. července 2023,
vloženo:
31. července 2023

Komentáře

👍👍🍀🍀

Je parádní gratuluji

Pánové cutora a pigi díky :-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru