Náramek?

Ahoj všem, mohu se zeptat na názor na tento předmět? Tvarem mi to nejvíce připomíná bronzáckou hřivnu, nebo snad náramek... ale ta velikost je jak pro trpaslíka :)
Nejsem si jistý materiálem, je to měď nebo bronz, ta patina je v hodně špatném stavu. Uvažoval jsem i o záušnici, ale na ni mi to přijde dost masivní a navíc tam není stopa např. po odlomení očka.

Názor archeologa níže v diskuzi.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Náramky (2 názory) sikus2: Náramky, fighter: Náramky

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Náramek?
Náramek?
Náramek?
Náramek?

Okolnosti nálezu

Lokalita:Jihomoravský kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:5 cm
6 hlasů
6 hlasů
zobrazeno:
2006x,
komentářů:
12,
nálezce:
Wed Wed
vyfotografováno:
24. listopadu 2015,
vloženo:
24. listopadu 2015

Komentáře

Záušnice??

Jak jsem psal v popisu, ta záušnice se mi moc nezdá vzhledem k tomu chybějcímu očku. Taky je to poměrně těžké. Ale samozřejmě zatím nic nevylučuji. Fota má v mailu i archeolog tak jsem zvědavý i na jeho názor :)

Já jsem taky zvedav,mám to samé,na koncích je to zdobené.zitra to tu zkusim tady nahodit,tak se mrkni.snad to není jen část koňského postroje :-)

Já jsem taky zvedav,mám to samé,na koncích je to zdobené.zitra to tu zkusim tady nahodit,tak se mrkni.snad to není jen část koňského postroje :-)

Vanilkový rohlíček ;-)

Náušnice mě taky napadla.

O té záušnici jsem původně taky uvažoval, ale co jsem měl možnost vidět tak nejsou takto masivní. Tohle by bylo opravdu dost nepraktické. Ucho by to vytahalo a ve vlasech nedrželo :) Ten tvar je úplně stejný jak u náramků.. jen ta velikost... www.lovecpokladu.cz/artefakty/nalez/naramek-13935/

Mrkni na tohle č.19
https://pf.ujep.cz/~velimskyt/pravek/06d_bronzova/db15.jpg

Ano, vypadá to velmi nadějně. Jen na tom obrázku bohužel chybí měřítko ač z kontextu se mi taky zdá, že to je menší a snad by to mohlo odpovídat. Jestli archeolog potvrdí, že i velikost jaký má tento nález je možná tak se zdá, že bude jasno :)

Názor archeologa:

S těmi litými "náramky" je to docela potíž, některé bývají tak malé, že lze pochybovat o jejich praktické funkci, spíše se nabízejí funkce symbolické a směnné (předmincovní platidla). Také se uvažuje o dětském šperku, možné je skoro všechno. Podobné to bude asi v tomto případě. S datací to bude horší, stejně jako doba bronzová to může být i halštat.

Aha, no tak super info,díky moc,že jsi se podělil. To datování do uvedených období u mně sedí, máme tu keltské opiddum a v okolí bylo dost osad té doby. Navíc Jantarová stezka tady procházela.Takže ještě jednou dík za info a za spolupráci.

Podle mne je to keltský náramek dětský.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru