Kališník

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Církevní spolky (2 názory)
Loki360: Církevní spolky, Makoves: Církevní spolky, Hlas admina (?)

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Kališník
Kališník
Kališník
Kališník
Kališník
Kališník

Okolnosti nálezu

Lokalita:Středočeský kraj
Stav půdy:Suchá
Hloubka nálezu:7 cm
Použitý detektor:Garret 150
3 hlasy
3 hlasy
zobrazeno:
1138x,
komentářů:
13,
nálezce:
Makoves Makoves
vyfotografováno:
24. dubna 2021,
vloženo:
24. dubna 2021

Komentáře

To bude asi svaz alkoholiků když maj štamprdle ve znaku o:-)
Tady maj hymnu :
https://www.youtube.com/watch?v=wzVyTEDnj4g
:-D

Dík Loki, ale ten od značek na tvém odznaků jsem zařadil ja a momentálně vůbec nevim jestli správně. Ten můj kalich jsem dal do stejné kategorie a nic.

Zatracená automatická korektura. Tak znova.

Dík Loki, ale ten odznáček na tvém odkazu jsem zařadil já a momentálně vůbec nevim jestli správně. Ten můj kalich jsem dal do stejné kategorie a nic.

Taky jsem to hledal a jediné co jsem našel, bylo tohle 🤔

tu je celý

https://aukro.cz/stary-kovovy-odznak-smalt-cerveny-kalich-6970694292

- červený kalich v černém poli, to je tzv. "husitská korouhev" a tu mají ve znaku tidle borci

http://www.husiteholesovice.cz/?page_id=101

https://www.e-cirkev.cz/aktuality/cirkev-ceskoslovenska-husitska-oslavila-sve-100-vyroci/

Jasný, cirkevní odznáček, ale kam ho zařadit?

no kam by's řekl??

No, já jsem to dal do složky církevní spolky.... ???????????

nedal bych to jinam......

Moc pěkný. Líbí se mi to.

Včera mi taky padl, hledal jsem spojitost s objektem poblíž, ale nenašel. Zkusím očistit a vyfotit.

To já jsem spojitost asi našel. Objevil jsem ho nedaleko Kutné Hory.

Památník ´U kalicha´ Kutná Hora
Současný pomník nahradil v roce 1988 předcházející, zničený v 70. letech 20. století při stavbě okolních rodinných domků. Chce být připomínkou událostí v Kutné Hoře na počátku husitského období, v letech 1419-1421.

Horníci, jak byli nazýváni představitelé města (sr i text Rudolfova majestátu), jako odpůrci kalicha a Husova učení, nechali popravit i za živa ´vmetat´ do kutnohorských šachet na tomto Martinském důlním pásmu řadu nejen Husových přívrženců, za které snad i vypláceli odměnu (´za laika kopu grošů, za kněze pět kop´). Nejhorší popravy zde probíhaly v listopadu 1419, v rozjitřené atmosféře podnícené ´poutěmi na hory´ a mající ve ´stříbrném městě´ zčásti nepochybně také národnostní ráz.

V Martinských šachtách skončilo tehdy, koncem roku 1419, mezi mnoha stovkami dalších ze širokého okolí i ´poselstvo Pražanů´, v únoru 1420 přibyl zbytek zajatců po obléhání Chotěboře a ještě v lednu 1421 tak dopadlo 125 zajatců z Přelouče včetně kněze Valentina. Konšelé z Kouřimi s farářem Janem Chodkem skončili koncem roku 1419 patrně také zde a nikoli v šachtách na Kaňku. Vavřinec z Březové (asi 1370-1437) mluví o nejméně 1600 obětí, pozdější záznamy od kněze Matouše Hradeckého uvádějí téměř 5000.

Patrně v roce 1902 byl zde, v lokalitě Na ptáku, na návrší tehdy v polích, vybudován městem pomník z kutnohorského vápence ve tvaru komolého jehlanu s nápisem dobře vystihujícím historickou skutečnost: ´Památce mučenníků kutnohorských za válek husitských do dolů na stráni martinské vmetaných - katolíků i podobojích´. Původní pomník vznikl patrně z iniciativy evangelického reformovaného (h.v.) faráře (1891-1939) Viktora Szalatnaye (1866-1941), což nepřímo dokládá i nápis, z roku 1887, na průčelí evangelického kostela ´Památce mučenníků (sic!) kutnohorských´.

Při obnově pomníku v letech 1984-1988 došlo, nejspíš z ideologických důvodů, k přeznačení historické skutečnosti o stoosmdesát stupňů. Pískovcový kvádr má na přední straně zářez, stylizující šachtu, s kalichem z umělého kamene; kalich z původního pomníku se ztratil. Na postranních stranách kvádru jsou nápisy: ´Památce havířů kutnohorských uvržených do Martinských šachet 1419-1421´ a ´Památník obnoven Městským národním výborem Kutná Hora v letech 1984-1988´.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru