Neznámá mince

A toto mám z krátké dnešní procházky na okraji naší republiky. Kdo může poradit prosím napište. Nevím si rady i když tuším hodně starou mincí. Zkusím ještě lépe nafotit .

Údaje o minci

Identifikovaná mince: Hadrianus (117–138) – Denarius (Denár) (č. 3193) Hadrianus (117–138) Denarius (Denár)

Názory uživatelů

Průměr: 18,0 mm
Území ražby:
Panovník:
Rok ražby:
Nominál:
Materiál:
Č. mince: Hlas admina (?)

Přihlaste se a pomozte určit tuto minci.

Fotografie

Neznámá mince
Neznámá mince
Neznámá mince
Neznámá mince
Neznámá mince
Neznámá mince
Neznámá mince
Neznámá mince

Okolnosti nálezu

Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:25 cm
Použitý detektor:Simplex
7 hlasů
7 hlasů
zobrazeno:
901x,
komentářů:
7,
nálezce:
saitek saitek
vyfotografováno:
16. ledna 2022,
vloženo:
16. ledna 2022

Komentáře

Traian přečtu spolehlivě. Tak možná nějaké falzum denáru?!?!?!? ...

Snad falzum tohoto - https://www.romancoinshop.com/en/trajan-salvs-avg-denarius-me1707/

Dobovým falešným římským denárům, solidům, statérům ale ale i keltským obolům, statérům, říkáme suberáty Vyráběny byly zpočátku plátováním stříbra, zlata na jádro z méně hodnotného kovu, později byly jádra pokovovány jinou metodou, snad jakousi elektrolýzou. Často byly používány přimísením s pravými mincemi k platbám do barbarikia. Odhaleny bývají naseknutím příp. nastřižením (české denáry),.nebo napilováním hrany. To ale bylo i napodobováno, mince serátní. Více jistě GOGLE.

Zajímavá mince. Ten nápis v exergu mi pořád neseděl, i když něco jako VESTA by tam být mohlo, ale i to právě ukazuje na možnost suberátu, který se ale ve své době docela hodně použival, protože je pěkně opotřebovaný :-)

DoLe pod tou ženou sedící na trůnu je napsáno BALAV pokud to čtu dobře což na jiných které jsem viděl napsáno není. Vyfotím to ještě jednou pod nějakým úhlem ať je to lépe vidět .

A jak jsem se na netu díval na ty padělky s měděným jádrem ta to byla opravdu tenká vrstvička a ta moje je na místě dost opotřebovaná a stále stejný kov to už by bylo vidět. Zvláštní je místo nálezu .Jen kousek snad 200 m od polské hranice kde teče potok . Tam bych si dokázal představit osadu barbarů nebo Makromanu , kteří obchodovali s Římany nebo se spojili s jinými jmény a dělali nájezdy na jižní Moravu kde kradli. Možností je hodně a půjdu to brzo projít ještě pozorněji.

Také se mi zdálo, že je tam něco ALA něco, ale to právě nedává smysl :-) ale barbaři byli někdy méně gramotní a tak si ta písmenka někdy trochu přizpůsobovali....

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru