Přetvořený artefakt

Občas si říkám, na co ty staré krámy člověk hledá. A tu jsme našli s klukem kus staré zlomené podkovy.Ocel na kudlu nic moc, nedá se to pořádně zakalit, ale alespoň dostal ten zlomený kus železa nový smysl. Celková délka cca 21cm v nejsilnějším místě skoro 1cm.
Tj předělávka z artefaktu.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Chladné zbraně - Novověk (2 názory), Padělky - kopie - fake (1 názor), Nože (1 názor) kreuz: Nože, : Padělky - kopie - fake, Bamii: Chladné zbraně - Novověk, : Chladné zbraně - Novověk

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Přetvořený artefakt
Přetvořený artefakt

Okolnosti nálezu

Lokalita:Královéhradecký kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:10 cm
Použitý detektor:Golden Mask 1 HF
10 hlasů
10 hlasů
zobrazeno:
1461x,
komentářů:
18,
nálezce:
Hykal Hykal
vyfotografováno:
27. září 2014,
vloženo:
27. září 2014

Komentáře

:-O

Hezká práce ;-)

děkuji

:-D

:-D Tak tragicky bych to zas neviděl, jen by mne zajímalo co s tím nožem budeš dělat ? Jaký smysl vlastně bude mít ?

Také bych to tak radikálně neviděl. Co má historický význam, tak dávám do bedýnky nebo pokud je to cennější tak do muzea či k nám na hrad. Ale různých částí plůhů, traktorů a td člověk najde víc než dost a co s tím? Je slušné to z pole odnést, ale skladovat to harampádí taky nejde. Take to jde většinou do šrotu.
Zde jsem udělal výjimku a šrot přetvořil. Také když se podíváte do historie kovářství, tak se staré nepoužitelné nářadí překovávalo. Železo bylo víc než cenné. Tak vznikaly neplánované damaškové kousky. Když má člověk štěstí, tak může najít damaškovou motyčku či podkovu.
A co s nožem? Trochu to zakalit přeci jen šlo, takže buď ho někomu věnuji nebo zůstane doma. Už má za sebou zpracování dnešní večeře. uff. ... to bylo dlouhé

:-) :-) Dobrý. Myslím že s to dělal pro radost :-) Kováři v ne příliš vzdálené minulosti překovávali již nepoužitelné podkovy na různé užitkové věci do hospodářství to máš pravdu. :-) :-)

Já když najdu prasklou podkovu tak jsem vždy akorát naštvanej takže tohle využití beru jako zajímavé zhodnocení materiálu tak za mě palec ;-)

Jj, pěknej nožík, matroš je asi měkota, co na břit navařit ocelovou lamelu? :-)

Já tomu fandim, jako umělecký kovář tomu dávam palec. Jinak největší borci co dělaj třeba katany, tyhle starý kousky železa sbíraj, a pak je přetvařujou,, nikdo je za to nekamenuju ba naopak se jim klaní a říkaj jim mistře. ;-)

Jásný, já tě chápu, ale recyklovat se musí. Ani nechtěj vědět s čeho máš vyrobený třeba řebíky. :-D :-D ;-)

Moc hezký nůž dobrá práce ;-)

Dobré ráno. Ani jsem netušil, co se strhne za diskuzi. Kovářské navaření břitu by šlo, ale tim by se původ úplně ztratil, ale hlavne to neumím.
Zazněla tu zmínka o japonských mečích. Ano, mistři používají stare kusy oceli bebo su železo i sami taví.

Hykal, přesně tak :-)

Ještě bych trochu dozdobil čepel nějakými ornamenty.Kováři opravdu rádi uvítají kdejaký starý kousek železa ,pro jeho jedinečné složení.Běžně se totiž takové koupit nedá.Jinak nápad a fantazie supr.Už se těším,až budeš prezentovat třeba metamorfovanou vidličku.

Ze samotné podkovy nic moc nevykouzlíš, navíc pokud je prokorodovaná, na kovadlině se to trhá. S uhlíkem je to taky bledý, takže na nějaký martenzit na břitu můžeš rovnou zapomenout.
Ale když vezmeš pár podkov a v tataře je přetavíš na oroshigane, lupu překováš, pak je to luxusní materiálek pro překládaný čepele, dá se z toho švihnout dost dobrá čepel na katanu. Na hamon se to kalí jedna báseň... ;-)

SOUHLASÍM S Hogofogo. To by byl ideální postup pro využití materiálu. Někdo tady zmiňoval odkaz na Pavla Bolfa - dělá krásné věci. Já se osobně znám s radimem Dachsem z Jílovic, ten umí také super zbraně. http://www.jap-swords.com/
Co o tom vím, tak jsou cesty k materiálu na čepel různé. Někdo používá železité písky a ty přetavuje, někdo sbírá starý šrot a někdo kupuje atestované nové materiály. A podobně je to i s kupujícími, každý co jeho jest.
Kdo by se o technice damaškových ocelí chtěl dovědět více, doporučuji forum knife.cz, kde je tomu věnované nejedno vlákno.
Jo a někdo tu zmiňoval vidličku ... mám jich asi 15kg doma, takže na ně taky dojde, ale spíše to bude nějaký obraz či abstrakce. (ze zrušené výrobny nožů apd.)

hlinik: ten kdo netuší, co s tím za patlačku ;-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru