Prosím zkušené válkaře o určení

Nedávno jsem na jihočeském poli vyzvednul tuto podivnou věc, kterou jsem nejdřív považoval za nějakou součást zemědělského stroje, a která mi připomínala lodičku s dírou uprostřed kýlu. K mému překvapení se při čištění té podivné měděné lodičky zjevil nápis N.P.E.A Shulpforta Ostern 1939.

Na Wikipedii shledávám, že NPEA byla Národní Politická Vzdělávací Instituce, založená roku 1933 v německu, která sloužila ke vzdělávání a přípravě budoucích elitních důstojníků, zejména složek SS. Instituce provozovala na území německa a později i na obsazených územích evropy, cca 36 škol a z toho 3 na českém území, a to na zámku v Ploskovicích, v Kutné Hoře v Jezuitské koleji a v Roudnici nad Labem na hradě Roudnice.

Wikipedie nám o instituci NPEA říká:
“Vzhledem k vysoce militaristické povaze nacistického Německa dominovala životu v NPEA vojenská disciplína. Na internáty byli přijímáni pouze chlapci a dívky považovaní za „rasově bezchybné“. To znamenalo, že nebyly přijaty žádné děti se špatným sluchem nebo zrakem. Byla vyžadována také nadprůměrná inteligence”.

“Život v chlapeckých Napolách (školách NPEA) byl velmi soutěživý, až brutální. Bylo nesmírně těžké se dostat dovnitř a téměř stejně těžké zůstat. Přibližně jedna pětina všech kadetů nesplnila požadované standardy nebo byla poslána domů kvůli zraněním při cvičných nehodách”.

Kdyby se na jihočeském poli nalezla lodička s odkazem na školu z území čech, resp. protektorátu, pochopil bych to, jenže lodička se odkazuje na školní zařízení Shulpforta v Sasku-Anhaltsku a školy NPEA na našem území byly založeny nejdříve v roce 1940.

Možná by se tato záhada o původu artefaktu dale lépe rozluštit, kdyby se nějakému zkušenému lovci podařilo artefakt určit, o čemž ostatně nepochybuji.

Závěr nápisu Ostern 1939 překládám jako Velikonoce 1939, je to tedy výroční, resp. památeční nápis, a tomu by měla odpovídat i podstata předmětu, ze kterého tato část pochází.

[dobové foto zdroj Wikipedie CC]

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Části dýky SS/SA/NSFK/NSKK (3 názory), WWII (1 názor)
gecon: WWII, Cartman: Části dýky SS/SA/NSFK/NSKK, Kutlak.pepa: Části dýky SS/SA/NSFK/NSKK, : Části dýky SS/SA/NSFK/NSKK, Hlas admina (?)

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Prosím zkušené válkaře o určení
Prosím zkušené válkaře o určení
Prosím zkušené válkaře o určení
Prosím zkušené válkaře o určení

Okolnosti nálezu

Lokalita:Jihočeský kraj
Stav půdy:Suchá
Hloubka nálezu:10 cm
Použitý detektor:Vanquish 440
7 hlasů
7 hlasů
zobrazeno:
866x,
komentářů:
16,
nálezce:
gecon gecon
vyfotografováno:
2. října 2021,
vloženo:
2. října 2021

Komentáře

http://www.vhu.cz/exhibit/dyka-pro-studenty-nacionalne-politickeho-vychovneho-institutu-npea/

nevím tedy ale jestli jsem zkušený válkař, spíš jsem zkušený sběratel zavařovacích výček a brokovek :-D

Tomu říkám rychlost, děkuji :-)
Má tato část dýky nějaký název?

Harryll: to já samozřejmě také, je to přímo má specializace. :-D

není zač, já bych tomu směle říkal záštita

víček samozřejmě o:-), já mám dneska dost :-D

jo, tak je to z vršku, takže hlavice dýky, tady jsem jí našel i s tímto nápisem:
https://ibb.co/DG7LjLs

Díky za veškeré info, zase jsme se dozvěděl něco nového, ještě to v té hlavě taky udržet :-)

Mám takový kousek taky ale i ten zbytek takže celou bez dřevěné rukojetě ta se rozpadla na prach 8-)

Mělo by to bejt oražený i z druhý strany ;-)http://www.johnsonreferencebooks.com/shop/waffenleite-presenting-npea-daggers-of-the-third-reich/

Blbost,překouk jsem se ;-)

Z druhé strany neni nic, asi tě spletla fotka záštity. Uvnitř je ale možná nepatrný znak vedle dírky, což by mohla být značka výrobce ale je to opravdu nepatrné. A nebo je to jen otlačenina od další části dýky.

Na moji je zevnitř značení F B tak nevím co to vlastně mám já jinak je to úplně stejné! Mám takový pocit že někdy stejná věc není stejná no ještě že máme odborníky na detaily bezchybné 🤔

To Kutlak.pepa: Ve článku, na který je zde odkaz, jsem četl, že ty dýky vyrábělo více výrobců, jeden z nich byl údajně Solingen, takže značení výrobce se může tím pádel lišit.

Solingen neni vyrobce ;-)

Samozřejmě máš pravdu, je to město s dlohou tradicí výroby nožů a nůžek a mě se to v hlavě uložilo jako synonymum výrobce. Uloženou informaci si popravuji ale nemohu zaručit, že na stálo :-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru